Last news in Fakti

25 Февруари, 2018 09:30 25 022 22

Защо се "разваля" бензинът?

Не сте палили колата от доста време? Недейте да разчитате на бензина от тубата, която се складирали в мазето преди година. Двигателят нито ще стартира по-лесно, нито ще заработи по-равномерно. Колкото и странно да звучи, с времето бензинът остарява и губи част от качествата си.

На теория това не би трябвало да се случва. В крайна сметка бензинът се рафинира от петрол, който е престоял в недрата на Земята милиони години. Това, което наливаме в резервоарите, обаче има съвсем различни характеристики от него. Една от тях е летливостта, а с времето тя намалява.

Терминът "летливост" описва в каква степен и при какви условия бензинът се изпарява и изгаря в двигателя на колата. При продължителен престой най-летливите компоненти в горивото се разтварят във въздуха. Когато те отсъстват, двигателят може и да запали, но няма да работи добре.

Бензинът представлява най-грубо казано смес от въглерод и водород, които формират разнообразие от богати на енергия съединения, наречени въглеводороди. В процеса на рафиниране се премахват нечистотии като сяра и др. и се добавят различни вещества за подобряване на качествата и постигане на желаното октаново число. Крайният продукт е смес от стотици съединения.

Освен това съставът на бензина варира в зависимост от сезона. През зимата рафинериите произвеждат смеси с по-леки въглеводороди, за да се улесни стартът на двигателя. През лятото бензинът е по-богат на тежки въглеводороди, които се изпаряват по-трудно.

Заради оксидацията пък някои специалисти сравняват бензина и с виното. Реакцията с кислорода във въздуха започва веднага щом се отвори бутилката, а съставът на горивото се променя. Бензинът започва да отделя твърди частици, наречени смоли, чието натрупване може да се оприличи на атеросклероза по аналогия с плаката по стените на кръвоносните съдове.

Смолите се натрупват по горивната система по същия начин. Те могат да запушат горивопроводите, филтрите и дюзите на инжекциона. Отстраняването им е скъпо, но се налага, защото иначе двигателят не работи нормално.

Проблем в някои страни рафинериите добавят етанол към бензина. Като всеки алкохол, той е податлив на замърсяване с вода, която "изсмуква" от въздуха. Влагата кондензира в подземните резервоари на бензиностанции (обикновено с по-слаба посещаемост) заради температурните амплитуди и в комбинация с ръждата може да причини доста главоболия.

Специалистите са отдават различна тежест на факторите, които влияят на "развалянето" на бензина, но са единодушни, че опитите да се съхраняват големи количества за дълго време са обречени на неуспех заради летливостта му. Тя се интензифицира с повишаването на температурата, влажността и контакта с кислород. Повечето експерти се обединяват около мнението, че резервоарът трябва да се поддържа възможно най-пълен, а стоял прекалено дълго бензин трябва да се "освежи" с пресен преди да бъде направен опит да бъде стартиран двигателят.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бай Ставри

    44 1 Отговор
    Коментара ми ареса повече от статията . Бравос.
  • 3 jo hustan

    106 10 Отговор
    ОК...Айде да заредим бензин в Германия или където и да било освен тук и да видим дали ще се развали..аа???Караме колите си с най-големите боклуци.И освен това с най-скъпите горива.Аз като зареждам в Гърция колата ми дава 2 литра разлика по-голяма икономия на 100км и върви по-добре...ама много по-добре.Хора не си карайте колите по майстори и т.н,когато имате съмнения в разхода....всичко е от горивата,а не от колите...то затова и ни се скапват по-бързо

    Коментиран от #7

  • 4 tati

    87 5 Отговор
    Защо го няма 1-я коментар ? Какво толкова е казал човека, че му е наложена цензура ? Егати Демокрацията !!!! А Било по-хубава от комунизма ?????
  • 5 незнайко

    77 10 Отговор
    БЕНЗИНА ЗАПОЧНА ДА ОСТАРЯВА, КОГАТО ДОЙДЕ ДЕМОКРАЦИЯТА !!! Говоря за БЪЛГАРИЯ ! Всички други оправдания са излишни .

    Коментиран от #15

  • 6 петър

    58 6 Отговор
    най гадните горива са от единствената рафинерия
  • 7 Хйлж

    14 30 Отговор

    До коментар #3 от "jo hustan":

    Колко много простотии и 13 плюса.
    Моят стар фокус гори около 6.2 . Карал съм го в Гърция с техен бензин. Все тая.
  • 8 Гого

    65 4 Отговор
    На всички е ясно че горивата във България са ниско качество но пък за сметка на това ни ги продават на висока цена.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Сандокан

    16 2 Отговор
    За справка:Степен „БАКАЛАВЪР” четвърта година ,дисциплина ХИМИЯ . Това е поредният коментар който пускам, защото когато ние учихме и държахме изпити и плащахме семестри други „подпираха” кафетата.Като чета някой от коментарите си давам сметка, че си е струвало.МОЛЯ ОБРАЗОВАЙТЕ СЕ!!!

    Коментиран от #11

  • 11 Емил

    7 25 Отговор

    До коментар #10 от "Сандокан":

    Ало, Двата меча! Баклавар е толкова ниска степен на образование, че е срамно да се споменава! Когато защитиш поне 2 PhD, тогава пиши!

    Коментиран от #12

  • 12 Ъхъм

    19 6 Отговор

    До коментар #11 от "Емил":

    Акъле, говориш за PhD, а пишеш бакалавар. Ей, не е общо с баклавата, ше знайш!!
  • 13 неразбиращ

    13 1 Отговор
    Бензина се разваля, защото е боклук, и защото има много кръстници Я ЛУК-овците да до правят, както си трябва и кръстниците от бензиностанциите да не го мешат, то той няма да мухлясва. То обясненията за вмирисания бензин са за умните, а ние искаме да караме и колите да не се развалят заради боклука налят в резервоарите.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 висок

    11 2 Отговор

    До коментар #5 от "незнайко":

    Когато дойде демокрацията спряхме да преработваме нефт, а преработваме само мазут и сернисти утайки, а сега вече и гудрон!
  • 16 Лост

    7 5 Отговор
    В съд добре затворен, не се разваля с години, дрънкате глупости.

    Коментиран от #17

  • 17 висок

    11 1 Отговор

    До коментар #16 от "Лост":

    В днешния бензин имаш до 30% КИСЛОРОДОСЪДЪРЖАЩИ СЪЕДИНЕНИЯ. МТБЕ, етанол..... а защо се разваля.... изучете теорията на химичната връзка, сигма, пи, хибридна, каква връзка се къса при крекиране и каква се създава при хидриране на продукта.... защо после се получава "осмоляване"...
    Момчето което учи Химия, нека се зарови в това...ще му стигне до доцентура!
  • 18 Токът

    13 2 Отговор
    Дали няма да измислят и фалшив ток за електричките, да горят по повече и да им се задръстват двигателите?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.