24 Февруари, 2018 15:05 17 364 33

Гинка и Славчо - неплатежоспособни кредитополучатели и длъжници на НАП

  • чез-
  • банка-
  • гинка-
  • пазарджик

Въпреки съмнителната си кредитна история Гинка преминала строго проучване от ЧЕЗ и чешката държава и получила доверието на голяма финансова институция

Пазарджишките бизнесмени Гинка и Славчо Върбакови, които спечелиха търга за българския бизнес на ЧЕЗ, до неотдавна не са можели да си обслужват банкови кредити. Срещу тях има три изпълнителни дела. Техни имоти са били възбранени и продадени заради необслужвани дългове. Семейството има и дългове към НАП, които все още се водят висящи.

Това показа проверка на Биволъ в Имотния регистър след като Гинка Върбакова обяви, че има доверието на мощна кредитна институция, която ще финансира придобиването на ЧЕЗ България със стотици милиони евро.

От Имотния регистър излиза също, че към днешна дата семейството има непогасени дългове към НАП, заради които е вписан запор на техен имот във варненско. С този дълг се занимава друг ЧСИ в изп. дело 20108100400161.

През 2013 г. първо Окръжен съд – Добрич, а след това и Апелативен съд Варна отхвърлил жалба срещу изпълнителното дело с мотива, че дължимите суми към НАП не са заради данъци върху имот, а за друг вид публични вземания.

Неоснователни са доводите на жалбоподателя, че извършеното разпределение е неправилно, тъй като вземането на Националната агенция за приходите не попада под т. 2 на разпоредбата на чл. 136, ал. 1 от ЗЗД, която урежда като второ по ред привилигировано вземане вземанията на държавата за данъци върху определен имот или за моторно превозно средство – от стойността на този имот или на моторното превозно средство, както и вземания, произтичащи от концесионни плащания, лихви и неустойки по концесионни договори. В случая не се касае до вземания за данъци върху имот, а до публични вземания в полза на Държавата, посочени в т. 6 от цитираната разпоредба.

Вероятно става дума за дългове към НАП от успешния енергиен бизнес на Гинка и Славчо. Като съдлъжници по изпълнителното дело са Славчо Иванов Върбаков и пазарджишката фирма БГ ЕНЕРДЖИ, в която Гинка и Славчо те се явяват управители до април 2013, а след това на тяхно място влизат сестрата на Гинка – Теодора и сестрата на Славчо – Малина.

В Имотния регистър няма данни за вдигане на възбраната на имот на Славчо и Гинка заради дългове към НАП.

Този имот обаче вече е бил възбранен от Банка ДСК за друго изпълнително дело с номер 20107900400076, отново за неизплатен дълг.

Сумата на дълга към ДСК не е уточнена в справката в Имотния регистър.

От справка в Имотния регистър по партидата на Славчо и Гинка в службата по вписванията във Варна се разбира, че запорите върху този имот не са вдигнати и до момента.

Това обаче не означава непременно, че дълговете на Славчо и Гинка към ДСК и НАП са висящи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гражданин

    143 7 Отговор
    Стига с тия номера даите истинските имена и истенските куповачи гербажии ли кумонисти ли фашисти ли покажете на хората че има свободни медий

    Коментиран от #9

  • 2 Изрядни ДСта

    76 16 Отговор
    Според дотука казаното са изрядни бивши комунисти - нищо не могат да правят но имат връзки и познати във властта които им помагат да "източват" от държавата
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Карабаджаков

    91 0 Отговор
    Ся банката ши им даде 300 млн. ама после като не ги върнат България да не тегли пак заем че да плащаме техните бакии.......
  • 5 Сенко

    146 2 Отговор
    Ако им позволят да придобият ЧЕЗ значи държавността в България тотално е изчезнала.
  • 6 БОБИ КОЧА

    90 2 Отговор
    Тези двамата все повече започват да приличат на "арабските шейхове "то Факултето. Дето ги бяха завели при Титаните да купуват "ЦСКА на времето ".Само че този път не е смешно.
  • 7 Bingo

    97 5 Отговор
    Не мога да разбера това малодушие на софиянци, държавата е на път да позволи една меко казано криминална сделка, от която зависи тяхното енергоподаване, а аз не виждам нито един протестиращ на улицата. Къде са будните студенти, или нацията ни е тотално обезкървена вече. Явно наистина протестите на "зелените" са платени щом излизат само заради техни каузи подплатени солидно отвън. Такъв страх помня само по времето на комунизма явно сме се върнали отново 30 г. назад.

    Коментиран от #8, #27, #32

  • 8 Гост

    64 5 Отговор

    До коментар #7 от "Bingo":

    Не мисля че е до страх. По-скоро е от безразличие и безпомощност. Знаят,че нищо не могат да променят и не виждат смисъл. Няма и лидери. Трябват хора,които да ги подбутнат и поведат. Овце сме и това е. Жалка работа.
  • 9 Учителката по български

    19 17 Отговор

    До коментар #1 от "Гражданин":

    "Гражданино", колко си неграмотен!

    Коментиран от #18, #22

  • 10 gzlgzlgzlgxgzlgzlgzlgzlgzlgxlgx

    27 9 Отговор
    БИТКАТА В МОМЕНТА Е МЕЖДУ ПРОТУРСКОТО МЕКЕРЕ ....ТИКВА ...И...ЕВРЕЙЧЕТО МОРМОН ЦВЪКИ ЦИОНИСТА И ТРИМАТА КМЕТА МОРМОНИ ОТ ЗАКУСКАТА ПРИ БАЙ ДОНЧО. ...ТОЕСТ ЕРДОГАН СРЕЩУ МОРМОНИТЕ ОТ СОЛТ ЛЕЙК СИТИ. ...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 koga

    26 0 Отговор
    А крадците (уж пак от Чехия) от Енерго Про кога?
  • 13 Антон

    10 47 Отговор
    Абе нали преди ревахте че ЧЕЗ е собственост на чужда компания и ние плащайки сметките осигуряваме печалба, с която печалба се плащат пенсии навън.
    Сега изцяло български собственик, с българска фирма купува и вие пак скимтите.
    А че смърди е ясно, ама ми омръзна от ревльовци.
  • 14 jambazina

    30 1 Отговор
    Белата Златка и сие "патреоти" къде са? Нали се биеха в гърдите, че ще одържавяват, що сега не ревнаха държавата да изкупи обратно?
  • 15 Мафия

    37 1 Отговор
    Мафията ще купи и другите дружества. Толкова е ясно. Радев питай Бойко знаел ли е за тази скандална покупка?
  • 16 rob

    30 1 Отговор
    вместо да протестират за рила сега да излязат за тока.дупе да ви е яко след като скочи 300 процента тока ще виете като вълци.да са живи и здрави робите
  • 17 босе

    37 1 Отговор
    Частна сделка между частни фирми....дотук всичко е точно,нас какво ни интересува? Но и КТБ бе частна,а ние платихме сметката! Сега те кака ГИНКА имала доверието на голяма финансова институция(частна),демек като гръмне балона пак ние ще плащаме! Абе на някой му хареса тая схема? Кой ли е? :)
  • 18 ЗЕВС

    23 1 Отговор

    До коментар #9 от "Учителката по български":

    Учителя си остава учител, а учениците стават професори или купуват енерго дружества. Вместо да проверяваш за правописни грешки, напиши коментар за да разберем какво мислят образованите!
  • 19 моя страна моя България

    28 3 Отговор
    Абе пределно ясно е че кака ти Гинка и родата й са подставени лица, истинските купувачи са герберастките мутри начело с най-голямата мутра тиквун
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 хурко

    15 1 Отговор
    Ако приемем, че продавача иска да се отърве от активите /електропреносната мрежа/ е убеден в наличието на парите-какво го интересува кой е купувача. Ако нашите държавните органи са "некомпетентни" и няма достатъчна правна уредба да се противопоставят на такава сделка-фирма без опит, без структура и потенциал /фантом от преди месеци/без история да придобие толкова важна дейност за милиони клиенти...идва момента в който ГЕРБ ще подари властта на БСП и ДПС!!!Какво да очакваме от масови напускания заради некомпетентно управление или неизплащане на трудови възнаграждения...няма да има шуробаджанащина ли или нещо подобно балканско?Като останат без ток заради аварии милиони може ли ще има протести!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 баче Тодор

    21 1 Отговор
    Гинка и Славчо - това ли са партизанските имена на Боко Тъпото и Цецо миризливата гуменка?
  • 24 иванчо

    21 0 Отговор
    днес Гинка утре Пенка в другиден Керанка за съжаление това е положението в БГ все подставени лица и офшорки
  • 25 орачьт

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Оня с коча":

    моля на опашката аз прьв ще ора там
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 БОКО

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Bingo":

    Не сме се върнали 30 години назад,30 години не сме мръднали!Не искам да обиждам животни!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 28 Кой

    10 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Коя е банката ?
    Как коя ? Ами Руската външнотърговска банка разбира се.
    Банката хранилка на Шиши !
  • 29 777

    11 0 Отговор
    Дэржавата отива към закриване.
  • 30 ток

    9 0 Отговор
    Теменужка и Боко ще платят.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Шопа

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Bingo":

    Много си прав! Но тези които се определяха като лидери, си напълниха или им напълниха гушките за да мълчат. На други пълнят гушките,зелените, да протестират. Гладен народ лесно се манипулира, и това беше целта на цялото управление от 1998 г до ден днешен. Едни и същи, ако не бащи, то деца или внуци са в управлението и са като свински черва. Оплетени в близки родннински връзки и само смучат.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове