27 Февруари, 2018 21:56 4 955 15

Наградиха най-добрите в IT бранша (СНИМКИ)

  • it-
  • баит-
  • награди-
  • президент-
  • радев-
  • наков
Наградиха най-добрите в IT бранша (СНИМКИ) - 1

За седма поредна година Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) награди най-добрите програмити и специалисти в IT технологиите.

Наградата за специален принос към ИКТ индустрията беше връчена от президента на България Румен Радев. Тазгодишният неин носител е програмистът предприемач Светлин Наков, доктор по компютърни науки, създател на Националната академия по разработка на софтуери и носител на наградата „Джон Атанасов”.

Наградиха най-добрите в IT бранша (СНИМКИ)

„Времето, в което гледахме на програмирането като на странно занимание за странни хора, отдавна вече е в историята. Това е най-бързо развиващият се сектор в нашата икономика, и то с много смели крачки и с най-голяма принадена стойност. Този сектор вече е навсякъде около нас, ние не може да говорим за модернизиране на България без този сектор”, каза Радев.

България вече е Силициевата долина на Европа, но ще продължим напред. Частният бизнес трябва да спре да се оплаква и да поеме образованието в свои ръце”, каза Наков. Неговите планови ще продължат да бъдат в областта на образованието. Амбицията му е учебни програми, които разработва и прилага, да получат и световна известност.

Наградиха най-добрите в IT бранша (СНИМКИ)

В категорията „Значителен корпоративен ИКТ проект” наградата получи фирмата „БГО Медия" за уеб базираната платформа, свързана с медицински проучвания. Прилага се във Великобритания и се използва от половин милион експерти на Острова.

В тазгодишната надпревара за престижните IT награди са кандидатствали специалисти, фирми и институции.

Доказателство за това колко силно се развива IT сектора в България и за неговия потенциал беше наградата за най-малкия IT специалист. Това е 10-годишната Соня Генова от Добрич. Тя получи награда за специализиран софтуер.

Наградиха най-добрите в IT бранша (СНИМКИ)

Наградиха най-добрите в IT бранша (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сенко

    13 6 Отговор
    А работниците във фабриките,в земеделието и изобщо обикновените работници с обикновени заплати кой ще награди?

    Коментиран от #5

  • 3 гост

    12 7 Отговор
    Ние сме Индия на Европа, малко квалифицирани работещи за малко пари.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гост

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "Сенко":

    Имаш пълната свобода да се присъединиш към сферата на информационните технологии. Не виждам нищо необикновенно в тези хора - съвсем нормални са си, освен че са и доста умни.

    Коментиран от #6

  • 6 Сенко

    4 5 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Но колко процента от населението работи като it специалисти и колко са останалите с къртовски труд и пак награда няма. Не ме разбирайте погрешно живи и здрави да са хората,но тук става въпрос за каква част от населението на страната се занимава с компютри и следователно приходи и каква е останалата част?Разликата е потресаваща,тоест няма какво да ги боготворим че разбират 5 копчета повече от нас.

    Коментиран от #7, #9

  • 7 Гоуст

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "Сенко":

    Ако всичко стане така както е в ИТ сферата, нещата ще се подобрят. Визирам интелектуалният труд да е най-добре платен, а физическият най-зле... и не ме разбирай погрешно, така е по цял свят. Само тук общ работник на строеж взима повече от техн. Ръководител или строителен надзор и други примери...
  • 8 Карло

    6 1 Отговор
    Браво за СофтУни на г-н Наков !!!
  • 9 Morgoth

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Сенко":

    Не е въпроса в "5-те копчета" от които разбират, а в 5-те процента от БВП, които идват от сектор с толкова малко на брой хора. Ако половината от останалите докарваха подобни печалби щяхме да сме на нивото на Норвегия.
  • 10 Костадинов

    5 2 Отговор
    За съжаление Наков не разбира, че вместо да помага за развитието на ИТ бранша той го унищожава. Произвежда нискокачествени код мънкис, дето като дойдат във фирмите се чудят къде са попаднали. Ако ставаше с два петъка курсчета същества дето са първо поколение носещи обувки да стана ИТ специалисти, нямаше да има недостиг в световен мащаб, а всички щяха да са професионалисти. Това е съвсем нормална професия и както се учи за другите, така и тук се учи по 5 години и всеки месец нова технология. А тези дето ги произвежда Наков, до вчера продавали врътовръзки и акомулатори, днес пишат софтуер за изкуствен интелек, направо ще падна...
  • 11 eti.pw

    3 0 Отговор
    не си мислете, че в айтисектира ще получавате големите пари :)
    ще сте в началото на 900лв в софия да ви лашкат... а ви трябват минимум 1800лв та да съществувате сам на квартирка дето ще е ужасна :)
    някъде може и да ви дадат 1000лв а по-късно да сте на 1200-1500лв и това е... а разни лизачи ще вземат повече, а ще кодят по-малко от вас... ще се кьорите напразно :) ще ви се увреди хипофизата, щитовидната жлеза, зрението, ще качите килограми, ще се мислите за великия програмист, ала ще сте на ниво нуубче :) е, ще можете да се фукате като ви питат к'во работиш, ама то това не е важно и на никой не му пука... не си струва като цяло... кодя от 18 години и накрая нищо :) от любов към компютрите та достигнах ниво мразене на компютрите :) лека полека си намерих друго поприще, други занимания и компютрите останаха на незнам кое място :) а пък вие ако навлизате в тая айти сфера зарадите парите, то направо изобщо и не започвайте :) коденето не е за всеки, иска се любов, а не ламтене за пари... те парите после с времето идват, ама няма да ви е до тях :) ще сте болнички, няма ви се коди хич :) а и просто всичко омръзва хаха софтюни и други си коват парички и хич не им дреме, важното е да има текучество, а т'ва ми ти текучество се отразява и на фирмите :) идват и си заминават кадрите :) поток да има :) флууда да вър'и и пари да текат... от многото люде все нещо ще се намери по-качествено за малко манги :) аутсорсинга ще си им върви, а вие ще сте си сдухани и болни

    Коментиран от #12, #15

  • 12 Morgoth

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "eti.pw":

    Много е важно в която и сфера да се насочиш, да работиш това което ти доставя удоволствие, защото в работата ще прекарваш една трета от времето си и ако я мразиш ще живееш доста мизерен живот. Накрая ще натрупаш злоба и ще пишеш по форумите колко са болни и грозни колегите ти. Дано с времето новото ти поприще ти донесе душевеният мир който в момента ти липсва.
  • 13 блек рок

    0 1 Отговор
    В ИТ работят около 100хил. човека и докарват 5% БВП ,а до 5 години се очаква почти същия брой хора да свормират над 10% БВП.Това е адска голяма ефективност която може да бъде породена единствено и само от умни и образовани хора,а не от тъмни и съмнителни сделки ,далаверки,рекет и грабеж.
  • 14 институцията е нищо повече от тежест

    1 0 Отговор
    а в държавната администрациика паразитират над 800 000 човека , гълтайки данъци без ясни резултати.
  • 15 3301

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "eti.pw":

    eti.pw чувавл съм за този проблем при ИТ специалистите.Това е така наречения overburning.Стана ми интересно мнението ти.
    Би ли споделил още нещо.Аз самия бях вманиячен от технологиите и анонимната власт която ти дават.Тук не става въпрос дори за парите, а за нещо много
    по-голямо и силно.Развих психическа зависимост и силна психоза.Изпитвах някакъв глад и абстиненция когато не съм в досег до тях.Компютрите,
    нета въобще целия спектър(кодинг,дебъгване,архитектури,интерфейс,експлойт,руткит) и начина по който функционира системата в мрежата.Но в един момент тъмната страна
    бавно и невидимо те оплита в мрежата си и може да изкриви вижданията ти до неузнаваемост.Стигнах до извода че системата създава илюзорно чувство че я владееш
    no истината е че тя владее теб че не се ли откъснеш тя те поглъща неусетно.Сега се върнах доста назад и то по моя преценка и дори сериозно се замислям и за живот на село.