Last news in Fakti

23 Януари, 2012 12:50 2 372 0

Пет български деца ще пеят на Олимпиадата в Лондон

  • деца-
  • таланти
Пет български деца ще пеят на Олимпиадата в Лондон - 1
Николай Митов, Преслава Златева, Александър Митев, Мирела Александрова и Фикрет Фикрет (отляво надясно)

Известният британски диригент Ричард Фростик посети страната ни, за да проведе прослушване сред десетки възпитаници на българските музикални училища. Измежду множеството таланти той избра две момичета и три момчета от НМУ „Любомир Пипков” към Министерство на културата.

С подкрепата на Британски съвет 5 български деца ще се включат в хора „Гласове на младежката музика” (Youth Music Voices), който ще пее на различни събития по време на Олимпийските и Параолимпийските игри в Лондон през 2012 г. Хорът се състои от над 100 от най-талантливите британски младежки гласове, но по идея на диригента Ричард Фростик към него ще се присъединят още 10 младежи от други държави. Половината от тях ще са от България, а останалите 5 - от Бразилия, се казва в съобщение на културното ни министерство.

Ричард Фростик беше на посещение у нас, за да избере петте български младежи измежду възпитаници на музикални училища и хорове от цялата страна, поканени от Британски съвет. След изключително труден избор измежду големия брой явили се таланти, две момичета и три момчета от НМУ „Любомир Пипков” ще заминат за Лондон, за да пеят с подготвяния от Ричард хор. Това са Преслава Златева (18 г.), Мирела Александрова (18г.), Николай Митов (19г.), Фикрет Фикрет (16 г.) и Александър Митев (18 г.). Преслава, Мирела, Николай и Александър са със специалност класическо пеене, а Фикрет – поп и джаз пеене. Специално приветствие към избраните изпрати министърът на културата Вежди Рашидов.

Въпреки че повечето от местата, където ще пее хор „Гласове на младежката музика” все още се пазят в тайна, Ричард Фростик разкри някои от тях – Кралската опера в Ковънт гардън, новопостроения олимпийски Велодрум за състезанията по колоездене, главната сцена на площад Трафалгар и други, които ще бъдат изненада.

Решението на Ричард Фростик да избере 5 млади певци точно от България се дължи на любовта му към звученето на българските гласове, която той преоткри по време на посещението си у нас миналата година. Тогава Ричард пристигна по покана на Британски съвет, за да работи по проекта „International Voices” (Международни гласове) с 300 деца от 4 български училища - Национално музикално училище „Любомир Пипков”, 134 СОУ „Димчо Дебелянов” - гр. София, "Евроучилище РОВЕЛ" и Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов” гр. Русе.

Ричард Фростик е възпитаник на Кралската музикална академия и Лондонския университет, където учи пиано и пеене. Той има богат опит в обучението по музика на ученици и студенти от всички възрасти – както на малки деца, така и на студенти и дипломанти.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА