2 Март, 2018 15:26 4 723 5

Икономическият ръст повишава цените на имотите

  • австрия-
  • жилища-
  • цени
Икономическият ръст повишава цените на имотите - 1
Снимка: М. Богданова ©

Цените на жилищата и къщите в Италия поскъпват, а икономическият ръст се ускорява. С 2.5% са се увеличили цените на имотите в Австрия през 2017 г., сочат данните на Националната банка. Във Виена недвижимостите почти не са отчели промяна. За 12-те месеца на миналата година поскъпването е било в рамките на 0.3%. Това е най-ниският процент на увеличение от 2003 г., когато цената на квадратен метър жилищна площ е спаднала с 3%.

В останалите региони на Австрия жилищата отчитат поскъпване от 5.1%. Само за последното тримесечие на миналата година ръстът е 1.2% в сравнение с предходното тримесечие, отчитат анализатори

Най-силно поскъпване се отчита при новопостроените жилища, които са поскъпнали с 5.3%. При имотите от вторичния пазар увеличението е 4.9%

Търсенето и предлагането също отчитат ръст. През третото тримесечие на 2017 г. е одобрено строителството на 20 600 жилищни единици, което е с 28% спрямо същия период на 2016-а. Към декември 2017 г. общата задлъжнялост по ипотечното кредитиране се е повишила с 3.1%, до 129.1 млрд. EUR по данни на Европейската централна банка.

С 2.3% е нараснала австрийската икономика през 2017 г., като по този начин е превишила обема от 1.5% през 2016-а. Прогнозите за тази и следващата години са за ръст съответно от 1.9% и 1.5%.

Що се отнася до броя на реализираните сделки, то там също се отчита увеличение от 14.5% през миналата година, до 33.3 млрд. USD. Сумата ще нараства през текущата година на фона на високата покупателна активност и подобряване на икономическите условия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Gost

    4 2 Отговор
    То и тук ма офертни цени растат, а на продажни нещо доста намаляват!

    Коментиран от #3

  • 2 дедо боги исоско

    3 2 Отговор
    Името на ръста за 2018 в България ще бъде - все по-високи офертни цени - все по-малко сключени сделки (което си е също ръст - отрицателните ръстове също са ръстове, както ще отчетем след сто години в капиталистическата икономика важни са ръстовете без значение от знака)! Амин!
  • 3 Чуденката

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Gost":

    Ма то май не си българин, защото не съм сигурен какво разбрах от написаното.
  • 4 Голиат

    7 2 Отговор
    В Италия има ръст икономиката, има ръст и в цените на всичко произведено.
    В България нищо не се произвежда, пък цените - исполински!
  • 5 ЦВЕТЕ

    6 0 Отговор
    Нека им растат цените на жилищата,ама няма кой да ги купува.Особено на старите панелки слагат цени по-високи от новите тухлени.Факт за смях.ПРАВЯТ минимални козметични ремонти за заблуда и качват цената.Някои пък ги обзавеждат и те карат насила да им купуваш тяхното виждане за обзавеждане, като чели те ще живеят там та да е по-техен вкус. Просто ужасно-искаш да си купиш,но хиляди зависимости от банки с големи лихви,от продавачи с безумни цени и т.н...........