Last news in Fakti

4 Март, 2018 19:11 2 905 2

Тайван обезпокоен от плановете на Тръмп и евентуалните последици от тях

  • тайван-
  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • внос-
  • алуминий-
  • стомана-
  • търговия-
  • война

Република Китай, подобно на голяма част от международната общност, не приема добре намерението на американския президент Доналд Тръмп за налагане на мита върху вноса на стомана и алуминий.

Джон Ден – отговарящ за преговорите по търговските въпроси – заяви, че все още не е ясно кои държави ще бъдат засегнати от намеренията на Тръмп. „Ако Тайван е сред засегнатите, възможно по-скоро ще инициираме разговори със САЩ, за да потърсим начин за справяне с проблема преди той да се разрасне и да повлияе цялостно върху двустранната търговия“, каза Ден.

Статистически данни сочат, че през 2017 г. САЩ са внесли стоманени продукти от Република Китай на стойност 3.622 милиарда щатски долара, което представлява 5.61% от общата стойност на вноса на стомана, и алуминий на стойност 57.12 милиона щатски долара, равняващ се на 0.33% от целия внос на алуминий.

Директорът на първото изследователско звено към тайванския Институт за икономически изследвания на свой ред заяви, че планираните високи мита за внос на алуминий и стомана няма да спомогнат за намаляването на търговския дефицит между САЩ и Китай, който самият Тръмп обяви за един от най-съществените проблеми в двустранните отношения. Нещо повече, американският президент се зарече да „поправи това“, което в контекста на неговите планове свободно може да се интерпретира като достатъчно основание за изразяване на предположения за евентуална търговска война с Пекин. На свой ред Тайван е силно притеснен защото ако това се случи, последиците за страната са неизвестни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 no name no face no number

    9 1 Отговор
    А дано ви се отворят очите. С тази държава партньорство не съществува само едностранни интереси. По добре и по лесно е да си се разберете с Китай, вместо да търсите конфронтация чрез сащ
  • 2 Адаам

    4 1 Отговор
    Сложете по умен Евреин, Еврейна Тръмп е олигофрен и ще съсипе света преди да го свалите, господ да пази от война