5 Март, 2018 08:25 6 129 6

Филмът "Формата на водата" спечели четири награди "Оскар"

  • оскар-
  • награди-
  • холивуд

Филмът "Призови ме с твоето име" спечели наградата Оскар за най-добър адаптиран сценарий

Филмът "Формата на водата" спечели четири награди "Оскар" - 1
Снимка: БТА/АП

Фентъзи драмата "Формата на водата" на мексиканския режисьор Гийермо дел Торо спечели четири отличия на 90-ата церемония за наградите "Оскар", в това число и за най-добър филм, предадоха световните информационни агенции.

Присъждайки режисьорския приз на Дел Торо, американската Академия за кинематографично изкуство "попари" надеждите в категорията да има "рядък" отличник - чернокож кинодеец или жена.

Освен наградите за най-добър филм и най-добър режисьор "Формата на водата" получи отличията и за сценография и оригинална музика на Александър Депла. Продукцията водеше по номинации с 13 на брой.

В актьорските категории призове "Оскар" получиха смятаните за фаворити в наградния сезон Франсис Макдорманд за "Три билборда извън града", Гари Олдман за "Най-мрачният час", Алисън Джани за "Аз, Тоня" и Сам Рокуел за "Три билборда извън града".

Макдорманд спечели втори "Оскар" в кариерата си. Олдман, Джани и Рокуел за първи път получават отличие на американската киноакадемия.

Филмът "Призови ме с твоето име" спечели наградата Оскар за най-добър адаптиран сценарий, съобщават световните агенции.

Сценарият е дело на Джеймс Айвъри по романа на Андре Асиман "Призови ме с твоето име", разказващ за скритата хомосексуална любов между двама млади мъже. Продукцията спечели вече наградата на Гилдията на американските сценаристи за адаптиран сценарий и британската награда БАФТА за адаптиран сценарий.

Филмът "Бягай!" получи Оскар за най-добър оригинален сценарий. Сценарият е дело на режисьора на продукцията Джордан Пийл. Той вече спечели наградата на Гилдията на американските сценаристи. Филмът е съчетание от съспенс, хорър и филм за расовите предубеждения.

Филмът "Тайната на Коко" спечели наградата "Оскар" за най-добър пълнометражен анимационен филм. Филмът разказва историята на Мигел, който мечтае да стане музикант и се озовава по случайност в Страната на мъртвите, където открива тайни за своите прабаба и прадядо. Продукцията е смесица от приключенски филм, съчетаващ елементите на мексиканските филми и на обичаите и вярванията, свързани с Деня на мъртвите.

Лентата "Икар" за допинга сред руските спортисти беше удостоена с наградата "Оскар"в категорията "Най-добър пълнометражен документален филм". Режисьор на филма е британецът Брайън Фогел, а главно действащото лице - бившият ръководител на московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков, който я ръководи до ноември 2015 година, преди да стане сътрудник на комисията към Международната антидопингова агенция.

Останалите претенденти в категорията бяха "Абакус" на Стив Джеймс за имигрантите от Китай, "Лица, места" на Агнес Варда за френските покрайнини, "Последните хора в Алепо" на Феруз Фаяд за "белите каски" в Сирия, както и "Стронг айлънд" на режисьора Янса Форда за убийството на тъмнокож мъж и последвалия съдебен процес.

Наградите "Оскар" бяха раздадени за 90-и път на церемония в театър "Долби" в Лос Анджелис. Водещ на шоуто беше комикът Джими Кимъл


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бозаджията

    9 3 Отговор
    бля бля бля Боза !
  • 2 толерантен

    8 2 Отговор
    Тоз хубаво, че е черен, но ако е и гей, съвсем политкоректно ще е. Но съм учуден, че не е черна жена, лезбийка, феминистка, тази година.
  • 3 Румяна Костова

    6 2 Отговор
    Романтични истории за хомо никак не ми се гледат.Досадили са ми вече в политическите си изяви.
  • 4 Виж къде е разликата , и как се прави

    7 2 Отговор
    Черните преди 1 - 2 години ревяха (ама яко ревяха ) и сега са номер 1 . УЖАС
    "бозаджиятя е прав"
  • 5 въпрос

    5 0 Отговор
    И кой е този глупак, който ще гледа и ще се интересува от филми в които играят нигъри.
  • 6 Javorrrrr

    2 0 Отговор
    Общо взето лансиране на всякаква ненормална паплач - гей любов, любов с извънземни, негъри. Три билборда, Филма за Чърчил и Лейдибърд си заслужават. Призови ме с твойто име също е направен добре, но хомоизпълненията ми дойдоха малко too much. Формата на водата е отврат - не заслужава Оскар за най- добър филм, най много за специални ефекти.