5 Март, 2018 23:00 7 571 0

Колко награди "Оскар" са печелили руските филми?

  • оскар-
  • филм-
  • русия

На деветдесетата церемония по връчването на филмовите награди "Оскар" тази година ще видим и руската драма "Нелюбов" на режисьора Андрей Звягинцев, която се състезава в категорията "Най-добър чуждоезичен филм". Russia Beyond припомня миналите носители на престижната награда от Русия и Съветския съюз.

"Москва отвръща на удара" (1942)

Sputnik

Оригиналното име на съветския документален филм е "Разгромът на немските войски край Москва", но в САЩ става известен като "Москва отвръща на удара". Филмът описва опасния за Москва период по време на Втората световна война – октомври 1941 – януари 1921 година, когато германските войски са на прага на съветската столица. Виждаме как градът се готви за своята защита: хората изграждат барикади и укрепления, патрулират по улиците и произвеждат щитове във военните заводи. Филмът също показва високопоставени съветски командири и ожесточените сблъсъци с врага.

"Война и мир" (1967)

В. Уваров/Sputnik

Тази филмова адаптация на най-великата творба от известния романист Лев Толстой печели първия Оскар за Съветския съюз в категорията за най-добър чуждестранен филм през 1969 година. Лентата на Сергей Бондарчук е съветският отговор на холивудската версия от 1956 година. За 6 години на практика половината СССР работи по мащабния и скъп проект. Цели редовни военни части и специално установен кавалерийски полк вземат участие в продукцията, облечени в хиляди костюми, направени специално за филма.

"Дерсу Узала" (1975)

Sputnik

Този съвместен съветско-японски филм, режисиран от легендарния Акира Куросава, показва спиращите дъха и опасни приключения на руския пътешественик Владимир Арсениев и номадския ловец Дерсу Узала в пустинята на Далечния изток. Филмът повдига въпросите за връзката между човека и природата, вярата и мястото на човека в света.

"Москва не вярва на сълзи" (1981)

Sputnik

Филмът разказва историята на три млади жени, които идват в Москва от малки градове в края на 1950-те години. За да открият щастието, те са принудени да издържат тежка и изтощителна работа, куп лъжи и предателства. Все пак намират силата да оцелеят в огромния и жесток град. Преди срещата със съветския лидер Михаил Горбачов, американският президент Роналд Рейгън гледа филма 8 пъти, в опит да разбере "мистерията на руската душа".

"Изпепелени от слънцето" (1994)

Никита Михалков, TriTe Studio, 1994

Единственият постсъветски филм, който взема Оскар за "Най-добър чуждоезичен филм", е драмата от Никита Михалков. През 1936 г., малко преди кулминацията на "голямата чистка" в СССР, легендарният командир Сергей Котов прекарва няколко спокойни и приятни летни дни със семейството и приятелите си на своята вила. Внезапно се появява Митя, стар приятел на съпругата на Котов. Никой не подозира, че този приятен и любезен млад мъж сега работи за тайната съветска полиция ОГПУ, а семейството на Котов е изправено пред ужасна съдба.

"Старецът и морето" (1999)

Александар Петров, Dentsu Tec, 1999

Лентата на Александър Петров спечелва втория руски Оскар за "Късометражна анимация". Базиран на кратката творба на Ърнест Хемингуей, филмът става първата анимация, пусната в IMAX.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА