Нов вид градски транспорт от Renault

9 Март, 2018 11:43
10 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2737
Автор: Радослав Славчев

Женева, Швейцария. Екип на mobile.bg от мястото на събитието.

Един интересен експонат, който беше изложен на щанда на Renault в Женева привлече вниманието ни. Става дума за концепция, наречена EZ-GO и представляваща безпилотна кола с електрическо задвижване. С този прототип французите демонстрират своето виждане относно бъдещето на каршеринга.
Разработката си от Renault позиционират като допълнителен вид обществен транспорт, който в бъдеще ще се използва наравно с метрото и градските автобуси. Да се качиш в такъв автомобил ще е възможно на специални стоянки, като в него могат да се возят различни хора с еднаква посока на предвижване.
Освен това обаче, автомобилът може да се използва и чрез специално приложение и за индивидуални пътешествия. Колата е оборудвана със система за автономно управление от четвърта степен, позволяваща ѝ самостоятелно да се придвижва по пътища с предсказуемо движение.
Автопилотът може да контролира лентата, в която се движи, да се престроява, да преминава през кръстовища и да контролира дистанцията с автомобила пред него. В някои случаи може да има и вмешателство на човек, но това се прави само при нужда и то с дистанционно управление.
Renault EZ-GO е с габарити от 5.2 метра дължина, 2.2 метра широчина и 1.6 метра височина. В салона могат да се поберат до шест души, които влизат през огромна врата отпред. Колата разполага и с място за багаж, както и с огромна остъклена площ, която е направен с цел пътниците да могат да се любуват на градските пейзажи.
Автомобилът се задвижва от един електромотор, разположен на задната ос, а скоростта му е принудително ограничена на 50 км/ч. Теглото му е 1 700 кг, като от тях 300 се падат на акумулаторния блок. От Renault планират да пуснат по улиците EZ-GO през 2020 година.