Неочакваната премиера на Porsche

9 Март, 2018 13:46
12 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5487
Автор: Радослав Славчев

Женева, Швейцария. Екип на mobile.bg от мястото на събитието.

Една от най-неочакваните премиери изненада журналистите на автосалона в Женева. Става дума за един прототип на Porsche, представляващ електрически кросоувър. Иновацията се нарича Mission E Cross Turismo и е оборудвана със силов тракт, разполагащ с мощност от 600 конски сили. Германците заявиха, че тази кола може да се изстреля от място до 100 км/ч за 3.5 секунди, както и, че с едно зареждане може да измине 500 километра.
Още нещо любопитно е, че скоростта на зареждане ще е много висока. Това може да стане само с новите фирмени 800-волтови зарядни станции. Чрез тях, само за 15 минути електрическото Porsche ще може да се зареди с ток за 400-километров пробег. Иначе, що се отнася до габаритите на колата, Mission E Cross Turismo се доближава до Porsche Cayenne, но купето и клиренса са значително по-ниски.
В салона на електромобила има три сензорни екрана, единият от които отговаря за управление на климатичната инсталация. Другите два са свързани с останалите функции на колата, като интересното е, че когато погледът на водача попадне върху някой от тях, то шрифта се увеличава автоматично. Германците определят колата като Cross Utility Vehicle (CUV), въпреки че по форма Mission E Cross Turismo е по-близо до комби с повишена проходимост, отколкото до кросоувър.

Електрическият силов тракт е аналогичен с този от Mission E - два електромотора със системна мощност 600 коня и предаване на момента и на четирите колела, както и система за векторно разпределение на тягата. Вижте и Mission E Cross Turismo по време на представянето му в Женева.