10 Март, 2018 01:31 6 628 8

Да видим и състава на армията на Наполеон

  • патриарх-
  • русия-
  • 3 март-
  • освобождение

За спора за руската армия и 3 март

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нещо пак се завъртя нездравословна дискусия, този път около състава на руската императорска армия през Руско-турската (ОСВОБОДИТЕЛНА ЗА НАС) война от 1877-1878 г. Дискусия, уж на историческа тематика, а по същество – политическа, филофобска. Затова, нека се върнем малко в онази епоха, погледнем и други примери извън Русия (аз давам само френския) и „обелим лука“. Макар че насочеността на всеки приведен „аргумент“ и така е видна.

Това пише в профила си във „Фейсбук“ дипломатът Георги Димитров.

Той припомня, че като цяло, контингентите на наполеоновата армия по време на неговите войни (1805-1815) са командвани от френски генерали и маршали, с изключение на австрийските, полските и пруските подразделения. Полша дава например едни от най-прочутите си генерали, загинал в битката край Лайпциг (1813 г.) и почитан като национален герой и маршал на Полша и Франция – принц Йозеф Понятовски. Генерали на Наполеон са и редица корсикански офицери, вкл. негови трима братя, повечето от които дотогава са били на италианска или австрийска служба.

Има и малко екзотика – чернокожият генерал Жозеф Серан, роден в Мартиника. На по-долни нива, войските са били обаче пълни с чужденци (вкл. татари в състава на литовските улани). Така че, както се казва: „без коментар“.

Наполеоновата армия си остава френска армия и никаква друга. Можем да продължим справката и по други армии и страни. Нищо необичайно за онова време.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вонави

    37 3 Отговор
    Добре казано,но зомбираните "-фоби"(според проф.Христов-80%,според мен-малко повече) едва ли ще разберат.
    П.П.Автора да очаква покана за инструктаж на ул."Козяк"...
  • 2 ПЕЮ

    41 0 Отговор
    ТАКА ДЕ АКО ТРЪГНЕМ ДА ИЗРЕЖДАМЕ НАЦИОНАЛНОСТИТЕ УЧАСТВАЛИ В АМЕРИКАНСКАТА АРМИЯ ПРЕЗ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА....
  • 3 име

    5 1 Отговор
    като продължение румънци и черногорци чии са ?
  • 4 все орлета

    23 0 Отговор
    А в Римските легиони да не говорим. Но са си римски, естествено.
    Междувпрочем това са все имперски армии - и римската и френската и руската . В днешно време и американската.Където обаче императора е в дълбока сянка ,за по-сигурно, защото историята е недвусмислена колко доживяват.
  • 5 Хайде сега

    8 17 Отговор
    Даже в литературните произведения: " Пустите клисурци станали московци, а панагюрци - донски казаци!". Т.е. още навремето е било ясно, че руската армия е от различни народности. Ако човек отиде в Хелзинки и разпита може да види и нашия паметник в благодарност на загиналите финландци. За румънците да не говорим. Така че благодарността ни е нормално към всички народности. Но руския патриарх беше тук като политическо лице, което се опитва да експлоатира нормалността на благодарността ни за политически ползи, не от взаимна полза. Така разни безмозъчни твари като вицепрезидента, Волен Донски и някакви объркани русофили показаха колко са вредни за България. Като жени дето ги бият в къщи, но те не бягат, т.к. си го обичат побойника.
  • 6 патриот

    13 2 Отговор
    То така ако разсъждаваме,американската армия каква е? По тази тук логика трябва да е негърска или китайска или мексиканска или кой знае каква.Защо си противоречите и изкривявате,както на вас ви е удобно?Руската армия е руска,независимо колко националности има в нея!
  • 7 онзи

    11 1 Отговор
    В нашата армия като има софиянци,да не се казва Софийска армия?

    Коментиран от #8

  • 8 mediator37

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "онзи":

    Да ама пише Първа шопска- Желязната дивизия, като четеш за балканските войни. И защо не.
    Във войната 1877-78г. Румънците участват с 30000 армия. Плевенският Осман паша се предава на румънския генерал Черкез и на него връчва сабята си. За падането на Плевен най-голяма заслуга имат румънците и финландците. Най-тежките сражения изнасят и най-много жертви дават.
    Ако само спрягаме руската армия, руснаците, руската армия, руснаците... е все едно с чужда пита помен да правим. Долно е. Обидно е спрямо другите народи.