Още две причини да карате колело

11 Март, 2018 16:22
6 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3615
Автор: Милена Трачева

Карането на колело е забавно, полезно и здравословно. Освен това може да забави стареенето и да подмлади имунната ви система, твърди ново изследване.

Според неговите автори от университета на Бирмингам, общоприетото схващане, че с възрастта човешкият организъм постепенно отслабва, е напълно погрешно.

Учените работили с две групи доброволци. В едната имало 125 аматьори велосипедисти на възраст между 55 и 79 години, а в другата здрави доброволци, които не се движат активно. Сравнявайки резултатите на двете групи те установили, че велосипедистите запазват мускулната си маса и сила с годините, като поддържат стабилни нива за телесни мазнини и холестерол. Резултатите показали още, че при мъжете, нивата на тестостерон остават постоянни.

Оказало се, че ползата от карането на колело засяга и имунната система. Учените с изненада открили, че тимусът — ендокринна жлеза, която произвежда Т-лимфоцити, но започва да се свива след 20-годишна възраст — при възрастните колоездачи генерира също толкова Т-клетки, както и при млади хора.

"Хипократ още през 400 г. пр.н.е. е казал, че движението е най-доброто лекарство. Посланието му обаче с времето се загуби и ние ставаме все по-малко подвижни. Изследването ни дава солидни доказателства, че насърчаването на хората редовно да спортуват през целия си живот, е осъществимо решение на проблема, че живеем по-дълго, но не и по-здрави" обяснява един от авторите на това проучване, проф. Джанет Лорд.

Мъжете велосипедисти, участвали в изследването, е трябвало да могат да изминат 100 км за по-малко от 6,5 часа, а жените — 60 км за 5,5 часа.

Контролната група от не спортуващи се е състояла от 75 здрави хора на възраст от 57 до 80 години и 55 млади хора на възраст от 20 до 36 години.