Last news in Fakti

12 Март, 2018 16:00 5 176 12

Как бяха спасени българските евреи

  • холокост-
  • българия-
  • евреи

През 1943 г. Царство България отказва да се подчини на хитлерова Германия и да експулсира евреите с българско гражданство към лагерите на смъртта

Как бяха спасени българските евреи - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В статията са използвани мнения на шефа на Държавна агенция „Архиви“ Михаил Груев, както и на ръководителя на организацията на българските евреи „Шалом“ д-р Александър Оскар.

„Господа народни представители! Аз съм един от тези, които подпиcаxа писмото на г-н Пешев, заpади което той така жестоко днес пострада. И аз съм длъжен да се мотивирам защо подписах това писмо. Аз подписах това пиcмо, г-да народни представители, защото никога не съм бил антисемит. Не само никога не съм бил антисемит, но и никога не съм влизал в разбирателство с мотивите, поради които германският народ се е обявил за враг на семитите. Германският народ може да си определя отношението по този въпрос както си ще. Обаче всеки от нас, като гражданин или народен представител, може да има свое становище по този въпрос“.

Съдбата на Димитър Пешев и останалите защитници

Тези думи са изречени в Народното събрание на 26 март 1943 г. от Тодор Кожухаров, когото по-късно БКП обявява за фашист. Заедно с проф. Александър Цанков, лидер на близкия до Мусолини Демократически сговор, десният парламентарист Кожухаров най-енергично подкрепя подписката на подпредседателя на Народното събрание Димитър Пешев да бъде спряна и отменена депортацията на евреите-български граждани. Заради декларацията на 43-мата народни представители Пешев се разделя с подпредседателския пост. Кожухаров и още 19 от подписалите я политици след по-малко от две години са екзекутирани от просъветското правителство по решение на т.нар. Народен съд. Пешев пък е осъден на 15 години затвор, но по-късно Израел го обявява за един от 20-те български „праведници“, помогнали на 51 хил. български евреи да оцелеят по време на Холокоста. Така България се оказва единствената държава в лагера на Хитлер в Европа, където евреите не само не изчезват, но и увеличават броя си по време на войната с над 3 хиляди новородени.

Шефът на Държавна агенция „Архиви“ Михаил Груев казва, че въпреки изминалите 75 години, интензивната дискусия за фактите продължава както сред българската общественост, така и сред диаспорите на българските евреи в България и Израел. „Трите фактора за спасяването на евреите – мнозинството в Народното събрание, Църквата и Царят - трябва да се разглеждат поотделно. Защото всеки един от тези фактори е изхождал от своя собствена позиция. За „профашистко“ парламентарно мнозинство изобщо не можем да говорим, защото в България никога не е имало управляваща фашистка партия, още по-малко пък фашистка партия, която да се е сляла с държавата. Според мен, проправителственото мнозинство е било доста безлично и доста инертно. В този смисъл остава неизяснен въпросът защо именно това безлично мнозинство оставя една от най-светлите дири в историята на България и света – спасяването от на евреите с българско гражданство“, казва Груев.

Не всички са спасени

Независимо от това ролята на българските власти не е еднозначна. Вярно, че с подкрепата на обществото и на Църквата държавният глава на два пъти отменя изпълнението на наложената от Берлин спогодба „Белев–Данекер“ за депортация на всички български евреи. Но редом с този хуманен акт световно известният израелски историк и политик проф. Михаел Бар-Зоар изтъква, че намиращата се под германски контрол българската администрация в окупираните от Вермахта части на Гърция и Югославия е била „инструмент“ при събирането и предаването на неполучилите българско гражданско местни евреи в ръцете на германците.

По един въпрос историците все още спорят: поне 38 известни прависти от еврейски произход се включват много активно в скалъпените от така наречения Народен съд процеси срещу най-активните радетели на каузата за спасяването на българските евреи. Защо са го направили? „И тук фактите са много противоречиви. Някои от участващите в съдебния фарс прависти с еврейско потекло успяват да облекчат съдбата на Димитър Пешев и да допринесат за оправдаването на служителката на Комисариата по еврейските въпроси Лиляна Паница, която с огромен риск за себе си уведомява навреме еврейската консистория за готвените под натиска на Берлин депортации.

Паница обаче е така жестоко изтезавана и осакатена, че умира от раните си, ненавършила 30 години“, казва шефът на държавните архиви Михаил Груев. Лиляна Паница е пребита до смърт в мазетата на Дирекцията на народната милиция само два дни след окончателното ѝ оправдаване от Народния съд. Към онзи момент шеф на тази дирекция е Тодор Живков. Михаил Груев не премълчава обаче, че сред юристите от еврейски произход, участвали в така напречния Народен съд, е имало и зловещи фигури.

Кой всъщност е спасителят на българските евреи?

Шефът на Организацията на евреите в България „Шалом“ д-р Александър Оскар също признава, че мненията сред българските евреи за събитията отпреди 75 години понякога се разминават. Според д-р Оскар, около 90% от евреите, които продължават да живеят в България или са емигрирали в Израел, подкрепят позицията на „Шалом“, че основна роля за оцеляването на българските евреи има нефашистката българска общественост. В същото време учени и общественици, като живеещите в Израел проф. Михаел Бар-Зоар и Самуил Ардити, подчертават изключителната роля на цар Борис Трети, на т.нар. „профашистко“ парламентарно мнозинство и на Българската православна църква.

Шефът на „Шалом“ намира тези различия за напълно нормални, защото евреите в цял свят продължават да спорят по много въпроси, свързани с Холокоста и съпротивата срещу този геноцид. Д-р Оскар напомня и за претърпените от евреите унижения, свързани с въведеното в България през войната антиеврейско законодателство.

А също и за унизителното разселване на евреите в провинцията по време на войната. Трябва да се отбележи все пак, че тогавашната царска администрация ги разселва, вместо да изпълни искането на нацистките емисари и да концентрира еврейското население с цел по-бързата му депортация. Д-р Оскар не забравя да изтъкне, че неговите баба и дядо, лекари по професия, са срещнали истинско и дълбоко човешко съчувствие, помощ и закрила по време на интернирането им в село край Шумен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДУДУШ

    6 3 Отговор
    Под ДУШАААА!
  • 2 Бахур Бахар

    5 0 Отговор
    Софийските евреи са отишли при Дънов и са му оставили на "съхронение" всичките скъпоценности от Синагогата, а и лични. Хората са помоли за помощ и той им е казал, да не се безпокоят. Дънов нарежда на Лулчев да иде при царя и да му предаде моментално да спре с интернирането им и да ги пусне на свобода, защото с целия му род ще бъде приключено. Понеже Дънов спасява царя от два атентата на комунистите, царят му вярва и къса заповедта за екстрадиция пред Лулчев, кото му връчва парче от скъсаната заповед за Дънов. Освободените евреи отиват при Дънов и Той им връща скъпоценностите по опис. Всичко друго са орнаменти и украси.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Валя

    3 1 Отговор
    Интересно ми е защо така и не се споменава за спирането на ешелони от шефът на абвера в България Ото Вагнер известен като д-р Делиус,до колкото знам той е получавал солидни рушвети от небезизвестните г-н Майер и г-н Ешкенази,в този смисъл изглежда че и немски офицер дори и корумпиран е спасил не малко евреи,дали защото е неудобен факт за някои хора
  • 5 Българофил

    11 2 Отговор
    Щом Александър Втори е цар Освободител, значи Борис Трети е също цар Освободител за евреите. Извън шегата- държавният глава носи цялата отговорност! Може би затова още през август 1943, той е покойник!
  • 6 Щерю Атанасов

    1 5 Отговор

    До коментар #3 от "ОГРОМНА измама":

    Наистина газови камери НЕ е имало, но в тези лагери невинни хора са били избивани чрез КАТОРГА, НЕДОХРАНВАНЕ, БОЛЕСТИ, ... ... и често чрез разстрели и био-химически експерименти!

    Коментиран от #8, #10, #12

  • 7 Депутатите

    5 1 Отговор
    Продажници юдомасони.
  • 8 стоян георгиев

    3 6 Отговор

    До коментар #6 от "Щерю Атанасов":

    и как така реши че е нямало газови камери?особено след хилядите или милионите доказателства в обратното?

    Коментиран от #9

  • 9 Stoich

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    А ти виждал ли си газова камера на снимка? Виждал ли си чертеж или каквато и да е техническа документация? Чел ли си показания от Нюрнбергският Фарс? Прочети как са описали процеса в "газовите камери" така наречените "свидетели" и ако имаш малко технически познания, ще разбереш, че всичко е лъжа! Но още римляните са казали, че историята се пише от победителите.

    Коментиран от #11

  • 10 Stoich

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Щерю Атанасов":

    Тези, които са ги охранявали също са измирали от същите болести и епидемии. Интересно защо при настъплението на Червената Армия, всички лагерници решават да се евакуират с "палачите" си на Запад, вместо да останат и да бъдат "освободени" от победителите?
  • 11 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Stoich":

    ето гледаи.ежедневно се посещава от десетки хиляди намира се в полша,демек няма как американците да са построили камерите в последствие.как може да лъжеш за очевадни неща и то така безсрамно.нямало било данни.данни има достатъчно,като се поцне за концепцията на камерите та се мине през използвания газ и се стигне до зондеркомандите работещи в тях както и до организацията на унищожаването на труповете,селекцията на подлежащите на унищожение и т.н. и т.н.за всичко има документи колкото стеш.само кажи кви ти трябват и ти ги помествам при това напълно достъпни и безспорни.та сега може да се нагледаш на газови камери в освиенцим,но не само на тях!
    http://geograf.bg/bg/articles/22-%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82%20%D0%B5%20%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC/316-Arbeit%20macht%20frei%20-%20%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%89%D0%B8%D1%8F%D1%82%20%D0%B0%D0%B4,%20%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%20%D0%90%D1%83%D1%88%D0%B2%D0%B8%D1%86!!!
  • 12 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Щерю Атанасов":

    Ем то затова немската физиология е толкова напред. Ето и евреите са дали нещо на човечеството, не само да взимат. Това е грешка на България. Вижте израел какво мислят по въпроса.