Фермер намери огромно кокоше яйце, в което имаше нещо много странно (ВИДЕО)

12 Март, 2018 16:10
3 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 9892
Автор: Милена Трачева

Докато събирал яйцата от полозите на кокошките си, австралийски фермер намерил едно доста необикновено по размер яйце - три пъти по-тежко и много по-голямо от останалите стандартни яйца.

Озадаченият мъж останал още по-изненадан когато счупил гигантското яйце и вътре открил...друго яйце.

Яйцата с няколко жълтъка не са нещо необичайно и ново. Но как се получава подобна аномалия тип "матрьошка"?

Това явление е било документирано не веднъж, като най-скорошните случаи, за които медиите разказаха бяха в САЩ и в Китай. Подобни яйца се формират при процес, познат като контраперисталтична контракция, отбелязва IFLScience.

Перисталтиката представлява вълнообразни мускулни контракции, които в този път са се случват по погрешен начин - в обратна посока.

Когато готовото яйце, вместо да бъде снесено от кокошката, се върне обратно в тялото ѝ, то попада на същото място, от където е дошло, но там е започнал процес по оформянето на следващото яйце. Така старото яйце бива "погълнато" от новото.

Макар процесът по оформянето и появата на тези яйца в яйцата да е ясен на учените, те все още не могат да разберат защо се случва.

Look at this big egg. You gotta feel for the chook that laid it! Stockman's Eggs says it was laid by a free range hen and when cracked, had another smaller egg inside! pic.twitter.com/9bDJKPCOVp

— ABC Far North (@ABCFarNorth) March 5, 2018

И макар да изглеждат необичайно, тези яйца са напълно годни за консумация, както външното, така и скритото.

Но снасянето на подобно огромно яйце със сигурност е доста неприятен процес за кокошката.