12 Март, 2018 16:38 2 066 9

12 и 13 г. затвор за убилите таксиметров шофьор за 20 лева

  • ренета козарева-
  • космас к-
  • таксиметров шофьор

След задържането им химическа експертиза установила наличие на метамфетамини в кръвта и урината им

12 и 13 г. затвор за убилите таксиметров шофьор за 20 лева - 1

24-годишната Ренета К. от Несебър и 27-годишният й съучастник Космас К. от Дългопол, които бяха на съд за грабеж, придружен с убийството на таксиметровия шофьор В.А., получиха ефективни наказания.

Съдът определи Ренета К. да търпи общо 12 години лишаване от свобода, а съучастникът й – 13,4 години. Състав на Варненския окръжен съд уважи частично гражданските искове на тримата наследници на жертвата в размер на по 120 000 лева.

Двамата подсъдими бяха осъдени да заплатят и направените по делото разноски в размер на по близо 4000 лева за всеки. Съдът потвърди и мерките за неотклонение „Задържане под стража“ на Ренета и Космас.

Грабежът, който бил предварително планиран от двамата осъдени, бил извършен на 9 срещу 10 април 2017 г. Целта на тежкото криминално престъпление било живеещите на семейни начала подсъдими да си набавят средства за живот. Единственият доход на двойката била социалната пенсия на 27-годишния младеж, който страда от детска церебрална парализа.

Около 23,37 ч. на 9 април м.г. Космас спрял такси на автобусната спирка на автогарата във Варна. Колата била управлявана от 69-годишния В.А. Подсъдимите нарочили за жертва В.А. заради възрастта му. Двамата действали по предварителна уговорка - и с избора на жертвата, и с избрания маршрут извън града. Приготвили си и кухненски ножове. Ренета трябвало да се качи на предната седалка до шофьора, а Космас – на задната седалка.

На разклона за село Каменар, на отбивката за военно поделение, Космас спрял таксито с искане да отиде до тоалетна. Ренета изпуснала нарочно портмонето си в краката на таксиметровия шофьор. Там била и личната карта на Космас. Помолила шофьора да й подаде изтървания портфейл, под предлог че е бременна. Таксиметровият шофьор отказал.

Тогава с ножа младата жена нанесла удар в дясната ръка на водача. Той се опитал да го отнеме, но през отворения преден прозорец на таксито Космас нанесъл удар с друг нож в гърба му.

След разкриване на престъплението съдебните медици описали в експертизата си над 61 порезни и прободно-порезни наранявания по цялото тяло на жертвата. Двамата го удряли и с дръжка на четка, която намерили в багажника на таксито. Въпреки молбите на 69-годишния таксиметров шофьор да не го убиват, Ренета и Космас нанасяли удари с ножовете до момента, в който жертвата спрял да дава признаци на живот.

От автомобила двамата взели 20 лева и мобилния телефон на шофьора. Според съдебната експертиза стойността на ограбеното общо е 55 лева.

Двамата се опитали да инсценират нападение над тях пред постовите на военното поделение, които повикали бърза помощ и полицейски екип. След задържането им химическа експертиза установила наличие на метамфетамини в кръвта и урината им.

24-годишната Ренета е с висше образование. И тя, и Космас са с чисто съдебно минало, което е единственото смекчаващо вината обстоятелство за двамата. Като отегчаващи вината обстоятелства представителят на обвинението посочи особената жестокост на престъплението и особено мъчителния начин за смъртта на жертвата, както и употребата на наркотици.

В последната си дума, преди да чуят наказанията си, и двамата изразиха твърде формално съжаление за стореното, като дори изразиха съболезнования на близките на таксиметровия шофьор.

Съдебният акт на Варненския окръжен съд подлежи на протест и обжалване пред Апелативния съд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владо Вр

    26 0 Отговор
    Обесете ги. Тия няма да се оправят.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 аман вече

    17 1 Отговор
    на такива ,които в съда започват да съжаляват......никакво съжаление
  • 4 Пенчо

    9 0 Отговор
    В.А. ццц Васил Ашиков госпожо/це Атанасова.Страхотен човек,наш семеен приятел,който си отиде твърде нелепо.
    Почивай в мир Васко!
    А тия да изгният в някоя дупка!
  • 5 Голям прос

    10 0 Отговор
    Малко са им. Трябва като в Америка да се научат, че човешкия живот не е за жълти стотинки
  • 6 Данил

    7 0 Отговор
    Да се обесят веднага.
  • 7 Зигфрид

    7 0 Отговор
    Доживотен затвор .Без право на помилване .
  • 8 Валери

    6 0 Отговор
    При ПЛАНИРАНО и доказано престъпление тия присъди са смешни. За пореден път съдебната система доказа своята импотентност. Нищо добро не чака нормалния човек на тая територия ако продължава да бездейства и търпи! Смешни присъди, смешни магистрати, смешни медии всичко е една пародия. Не може държавата ти преди 50 години да е била по-силна във всяко едно отношение и ти да си мислиш, че се развиваш! Имаме явен регрес на държавността. Абсолютна пародия и потрес сме в момента, въпрос на време е някой да си вземе малко или много територия, от където му хареса.
  • 9 Иванов

    1 0 Отговор
    Още утре ще ги пуснат, ако обещаят да крадат и убиват само пенсионери, които "източват" фондовете на Тиквата.