18 Март, 2018 22:43 36 824 10

Всеки пети българин живее и работи в София

  • население-
  • софия

В София живеят 19 процента от населението и 21.7 процента от работната сила на страната.

Тук е регистриран най-високият коефициент на заетост в България сред населението в трудоспособна възраст през 2016 г. - 72.5 на сто, като достига до 89.9 процента във възрастовата група между 35 и 44 години.

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на откриването на Дни на кариерата за осигуряване на стажантски и работни места за млади хора, съобщиха от Столичната община.

Подобрява се образователната структура и над половината от заетите са със завършено висше образование и броят и делът им продължават да нарастват за сметка на тези със средно, основно и по-ниско образование, казва още Фандъкова.

София се отличава с най-високата месечна работна заплата сред всички области в България. Но все по-сериозно се усеща липсата на работна ръка в отделни сектори.

Фактът, че повече от 130 фирми присъстват на изложението показва, че бизнесът оценява тази възможност за пряк контакт с младите хора, е отбелязала тя и е допълнила, че за ефективността на събитието говори и фактът, че повече от 40 000 човека са намерили своята първа работа по време на Дните на кариерата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 YAMAHA

    24 3 Отговор
    Хайде обратно на село
  • 2 Дисбаланс

    23 2 Отговор
    Не знам това да е повод за гордост,а останалата част на България ,кучета я яли.А и тази "чергари"дошли с столицата ще се повъртят повъртят няколко години ,и после на терминал 2 .
  • 3 Две минус

    29 0 Отговор
    Това е най-точната оценка на управляващите през тези 30 години. Всчико е оставено на самотек и няма никаква мисъл за развитието на България. Няма политика за инвестиции в други части на държавата и т.н. Само как да се гепи нещо
  • 4 qqqqqq

    21 5 Отговор
    И от София на Запад. До сега всички демократични правителства водят една съща политика: "Изгонването на Българите от територията им." Особенно това си пролича от оправлението на герб. Питам се :" За кого освобождаваме територията си, и то без бой ? " 100 милионна Турция чака на прага. " Нима за тях?"

    Коментиран от #6

  • 5 Kkk

    11 9 Отговор
    Шопски градливи чакали... Вреден дивеч сте!
    Всичко е дръпнато в софия, а Данчето се гордее??!
    Боже, пази България!

    Коментиран от #8

  • 6 От комендатурата

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "qqqqqq":

    За евреите.. масоните от правителството и сивите кардинали, вече превръщат България в обещаната земя..
  • 7 гост

    11 0 Отговор
    Тя кметицата ни е селендурка та сме се загрижили за останалите навляци.
  • 8 CrossFire

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "Kkk":

    Какво значи "Всичко е дръпнато в София"? Случайно в София да има индустрия? Земеделие? В София е държавната администрация, финансовия сектор и най-вече се залага на услуги - напълно нормално за една столица. Работа на местните кметове и управници е да се грижат за поверената територия и да привличат инвестиции. София не ви е виновна че сте си избрали олигофрени. С очите съм си виждал малки спретнати селца, които си работят - я в земеделие, я ферми, я някоя фабрика. Бачкат, изкарват си пари хората и никой не чува за тях защото не мрънат до небето.
  • 9 Енев

    4 2 Отговор
    Съсипахте държавата, за да говорите глупости. Тази женица нямаше да я знаем, ако не беше Бойко, който си остана кмет на София. Комплексарска нация нищо добро не я чака. И спрете с тези вопли за кадри, че вече станахте смешни.
  • 10 факт

    8 2 Отговор
    София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Бургас. Останалите - кучета ги яли.