Last news in Fakti

13 Март, 2018 18:26 7 023 3

Това странно цвете, расте под земята (СНИМКИ)

  • цвете-
  • растение-
  • под земята-
  • изчезнало-
  • преоткрито-
  • малайзия-
  • одородо бекари-
  • thismia neptunis

Растението е било смятано за изчезнало от 150 години

Това странно цвете, расте под земята (СНИМКИ) - 1
Снимки: Sochor et al.

Едно изключително странно растение от тропическите гори на Малайзия бе преоткрито наскоро. Смятано за изчезнало през последните 151 години, чудатото цвете, което вирее под земята, далеч от слънчевата светлина, е било намерено в дъждовните гори на азиатската страна, съобщава New Scientist.

За пръв път растението е открито от италианския ботаник Одородо Бекари през 1866 г. по време на експедиция до масива Gunung Matang в Западен Саравак, Малайзия. Той взема образци и няколко години по-късно описва новия вид като Thismia neptunis. След това първо наблюдение обаче, никой повече не е виждал чудатото подземно растение.

Така е до януари миналата година, когато биолози от Института по растениевъдство на Чешката република изследват същия район на дъждовните гори и се натъкват на цвета на T. neptunis, макар че малцина биха разбрали какво всъщност виждат. Това са първите хора, които срещат растението след повече от 150 години, а също и първите, които някога са го снимали.

Това странно цвете, расте под земята (СНИМКИ)

Описание и снимки на забележителното им откритие е публикувано в журнала Phototaxa.

Растението принадлежи към групата на микохетеротрофите, но не приличат много на растения. Прекарвайки целия си живот под земята, те напълно са се отказали от фотосинтезата, след като са загубили хлорофила и листата си. Вместо това паразитизират чрез гъбички, които живеят в симбиотични взаимоотношения с други надземни растения и заменят вода и хранителни вещества за храна. Това означава, че по странен, обиколен начин T. neptunis получава своята храна от фотосинтезиращите растения.

Това странно цвете, расте под земята (СНИМКИ)

По своята същност микохетеротрофните растения са доста скрит вид. Обикновено живеят в тропическа среда като по-голямата им част е под земята, а растенията се появяват над почвата, само когато цъфтят — и дори тогава изглеждат много странни и лесно могат да бъдат объркани от насекомите. Цъфтят за няколко седмици дори не всяка година, затова е лесно да се разбере защо толкова малко е известно за групата или защо много видове са наблюдавани само веднъж.

Това странно цвете, расте под земята (СНИМКИ)

По тази причина е почти невъзможно да се обяви някое от тези растения за изчезнало или да се разбере колко е разпространен или рядък даден вид.

Но дори и сред тези странни организми, 151 години е доста време да остане едно растение скрито в гъстите джунгли на Югоизточна Азия.

Това странно цвете, расте под земята (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 санде

    17 0 Отговор
    Жена ми едно мушкато не може да отгледа. Това цвете не е за нас.
  • 2 Този

    4 0 Отговор
    Моята също
  • 3 МУШкатар

    2 2 Отговор
    Слабо МУШкате жените и заради това не могат да отгледат МУШкато!
    Трябва повече МУШ да има...