Last news in Fakti

15 Март, 2018 12:49 4 492 1

Няма да повярвате, че това са едни от най-сърдечните и грижовни майки

  • питони-
  • змии-
  • женски питон-
  • сърдечни-
  • грижовни-
  • майки-
  • изследване-
  • университет уитуотърсранд-
  • щжноафрикански питон

Учени доказаха, че женските питони са сърдечни и грижовни майки

Няма да повярвате, че това са едни от най-сърдечните и грижовни майки - 1
Снимки: shutterstock

Представата ни за питоните е била напълно погрешна по отношение на техния характер. Оказва се, че женските питони въобще не са студенокръвни създания, а са сърдечни и грижовни майки. това пише в едно скорошно проучване, проведено от изследователски екип на университета в Уитуотърсранд (University of the Witwatersrand), в Република Южна Африка.

Изследването за поведението на южноафриканските питони показва, че тези змии зорко пазят гнездата си, а след излюпването на техните малки остават известно време с тях.

Научната разработка, публикувана в британското издание Journal of Zoology, е отнела на екипа, ръководен от д-р Греъм Александър, цели седем години. Това е първото по рода си проучването, проследяващо майчинското поведение на женските питони.

Няма да повярвате, че това са едни от най-сърдечните и грижовни майки

Грижовните майки се подлагали на 7-седмичен глад, докато се излюпи потомството им. За този период от време те губят около 40 % от теглото си. След като излязат от яйцата, малките, които могат да са дузини на брой, се радват на компанията и грижите на своята майка в продължение на две седмици. За това време женските питони ги снабдяват с храна и ги обучават как да оцелеят в дивата природа. През нощта змийчетата се гушкат в майка си, която се увива на кълбо около тях, за да ги пази и топли.

Няма да повярвате, че това са едни от най-сърдечните и грижовни майки

Подобно поведение е било наблюдавано и при гърмящите змии, но с тази разлика, че те са живораждащи. Сред другите влечуги крокодилите се грижат за малките в гнездата им, след като се излюпят, припомня агенцията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гуньо простия

    14 2 Отговор
    Сега разбирах породата на жена ми-питон.