Last news in Fakti

15 Март, 2018 17:46 4 900 10

Създадоха пчели роботи, които да заменят истинските

  • пчели-
  • роботи-
  • пчели роботи-
  • изкуствено опрашване-
  • заменят-
  • японски учени

Тези мини дронове са дело на японски учени и са способни да опрашват изкуствено цветята

Създадоха пчели роботи, които да заменят истинските - 1
Снимка: shutterstock

Пчели роботи, напълно способни да да поемат функциите на истинските пчели и да опрашват по изкуствен начин растенията, бяха създадени от група японски учени.

В основата на това изобретение са безпилотните самолети, като пчелите роботи всъщност представляват изключително миниатюрни дронове.

Механичните пчели идват на фона на зачестилите новини за изчезването на цели популации от тези толкова полезни и нужни насекоми.

Новината за тях би могла да се приеме като сравнителна утеха за всички страхове, че пчелите ще изчезнат изцяло като вид, а това ще доведе и до края на света ни... както твърди бележития физик Алберт Айнщайн. Според него човечеството би могло да живее само 4 години, след като пчелите изчезнат.

Самото изобретение изглежда много футуристично, сякаш излязло от научнофантастичен филм.

За момента все пак е пресилено да очакваме, че роботите ще могат да вършат точно същата работа.

За да им придадат завършен вид и да постигнат визуална прилика с истинските пчели, учените дори са поставили окосмяване и лепкав йонен гел върху малките дронове.

Каква е идеята зад роботизираните пчели?

Изследователите са открили този йонен гел случайно, а след това са публикували своята работа върху него в списание Chem. Това става, когато през 2007 г. един от изследователите, химикът Ейжиро Мияко, работи върху възможни течни електрически проводници. По този начин той се натъква на любопитното вещество. Ученият не обръща голямо внимание на гела и го „захвърля“ настрани, докато след 10 години не забелязва, че той е абсолютно непокътнат.

„Този проект е резултат от спокойствието“, казва Мияко. „Изненадахме се, че след 8 години йонният гел не се разгради и все още е толкова вискозен. Конвенционалните гелове се произвеждат предимно от вода и не могат да се използват дълго време, затова решихме да използваме този материал за научни изследвания.“

Той проучил възможностите за улавяне на цветен прашец с различни видове насекоми и установил, че тези, покрити с гел, събират повече прашец. Освен това веществото може да променя цвета си, изложено на различни източници на светлина, така че има потенциален камуфлажен ефект за защита от хищници.

„Тези пчели роботи и други наши открития ще имат широко приложение в селското стопанство и роботиката и ще могат да доведат до развиването на изкуствените опрашители. Това ще помогне за справяне с проблемите, причинени от намаляващите популации на пчелните семейства“, сподели още Мияко.

Тъй като пчелите влизат в списъка на застрашените видове в Съединените щати, насекомите роботи ще са обект на големи надежди и инвестиции през следващите години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Д'мин

    30 1 Отговор
    Опрашването добре ама мед как ще правят? Или ще цвъкат масло 5W40.
  • 3 Гоуст

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "бактисъл":

    Да направят. Ми то отдавна има.
    Филми като матрицата, терминатор и другите отдавна вече не са в жанр фантастика

    Коментиран от #4

  • 4 бактисъл

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "Гоуст":

    Ми всичко е точно - да живей нАуката!
  • 5 Изчезващите

    10 0 Отговор
    Ако беше коли или жени,коментари много,ама за пчели малко.Явно затова изчезва пчелите.
  • 6 Бат Митко

    13 0 Отговор
    Доста интересно
    Но все пак да не забравяме , че природата си знае работата пчели ще има ,но само ако се спре с ЯКОТО пръскане със всякакви препарати с неясен произход
    Лично можем само да се поучим от тези малки насекоми които са хиляди а живеят като едно цяло
  • 7 Боян

    13 0 Отговор
    Трябва да има по-голям интерес към отглеждане и развъждане на пчели.
  • 8 Боян

    6 0 Отговор
    Трябва да има по-голям интерес към отглеждане и развъждане на пчели.
  • 9 Хората са вече луди!!

    14 0 Отговор
    Тези пчели -роботи са върха на глупостта!!Защо не мислят как да запазят природното равновесие и дадености.Безценното богатство на природата е пред очите ни,а ние ще го заместваме с роботи,после ще заменим и хората,дърветата,водата,въздуха и слънцето.По добре е да натискат копчетата......

    Коментиран от #10

  • 10 Дядо

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хората са вече луди!!":

    Земята срещнала една друга планета .Започнала да се оплаква : Завъдих едни хора, тровят ме ,копаят ме , замърсяват ,войни водят! Другата отговорила : Не се притеснявай , ще ти мине !