Last news in Fakti

16 Март, 2018 09:47 46 289 15

Засилват се опасенията от образуване на имотен „балон”

  • германия-
  • жилища-
  • цени-
  • балон
Засилват се опасенията от образуване на имотен „балон” - 1
Снимка: Shutterstock

Ръстът на лихвените проценти по ипотечните заеми ще доведе до корекция на цените на недвижимите имоти в Германия. В същото време, в което продължава поскъпването на жилищата в големите градове, германската Централна банка напомни за рисковете от образуването на „балон” в имотния сектор. В специален доклад на ведомството се посочва, че жилищата и къщите са надценени между 15% и 30%. Консултантската компания Empirica прогнозира поскъпване между 25% и 30% в близките пет години в градове като Мюнхен, Берлин и Щутгарт.

Хроническият дисбаланс между търсене и предлагане е основната причина за ръста на цените е мнението на анализатори. Под половината на търсенето е било предлагането на жилища в периода 2011-2015 г. в големите градове, посочват от Кьолнския икономически институт. Растящият интерес от страна на инвеститори усложнява още повече ситуацията и води до още по-голям дефицит. Със 7.2% са се повишили наемните нива на жилищата през 2017 г. по данни на Централната банка.

Увеличаването на броя на нови жилища също така се възпрепятства и от въведените по-високи изисквания за строителство. Така например, през 2015 г. именно поради тази причина себестойността на квадратен метър жилищна площ се е увеличил с 30%.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Умен

    57 5 Отговор
    В Германия за поскъпване от 25-30% за 5 години говорят за имотен балон а тук поскъпване от 50% за 2-3 години било нормално?! Къде сте некадърни брокерчета?!

    Коментиран от #6, #12

  • 2 Един от Вас

    47 2 Отговор
    Докато пазарната оценка на банките на имотите в България диктуват правилата -балона ще се надува!Сега ипотечните кредити са с много нисък годишен лихвен процент и банките, започнаха да вдигат пазарната оценка на имотите ИЗКУСТВЕНО(банките се издържат от лихви, а когато лихвите са ниски те вдига пазарната оценка на имотите, за да може да компенсират разликата в лихвения %,който ще вземат) , за да може да принудят хората да теглят по-голяма сума за изплащане на жилището си - ужким на "по -ниска" лихва...Средно интелигентен човек , може сам да си направи сметка ,дали наистина е изгоден днешния ипотечен кредит,който предлагат банките от 3% -ПРИМЕР: ако имотът му преди 7 години е бил с пазарна оценка от банката на 50 000лв.(600евро на кв.м.) и годишен лихвен процент 7% той на годишна база ще връща 3500лв. годишна лихва , сега към 2018г. има ипотечни кредити с около 3-3,5% година лихва, но сега вече същия имот струва 100 000лв. по пазарна оценка на банката (1200 евро на кв.м.) и какво излиза ,че Вие пак връщате 3500лв. годишна лихва на банката! Така ,че мили сънародници и при 7% годишен лихвен процент и сега при 3,5% , ситуацията е ЕДНАКВА - връщате на банките един и същ годишен лихвен процент само, че сега Вие правите НЕИЗГОДНА покупка - тъй като себестойността и е - В ПЪТИ ПО - НИСКА от реалната стойност , но на всичкото отгоре връщате и лихви! Аз никъде не виждам такава огромна инфлация да има към момента - Вие виждате ли?! Да не би хляба вече да струва 3 л

    Коментиран от #5

  • 3 Един от Вас

    23 0 Отговор
    Да не би вече средната работна заплата да е 1500лв.?! Много висок стандарт на живот ли имаме?!Докато банките диктуват пазарната оценка на имотите(докато лихвите по депозити и заеми не започнат да се вдигат) , подпомагани от - инвеститори, спекуланти на пазара и брокери - такава ще е ситуацията!

    Коментиран от #8

  • 4 по света и у нас

    4 0 Отговор
    ко каза, КО
  • 5 Умен

    6 30 Отговор

    До коментар #2 от "Един от Вас":

    Нещо си в грешка. Банките не участват в образуването на цената на един имот!
  • 6 Гошо

    5 24 Отговор

    До коментар #1 от "Умен":

    И според мен имотите са надценени, но трябва да отбележа, че логиката ти е неправилна. Тук цените на имоти и много други неща могат да растат много повече, отколкото в Германия, защото при нас са ниски. По същата причина развитите държави са стигнали максимума на стандарт на живот и каквото и да правят, трудно могат да го увеличат още, докато ние и румънците регистрираме високи растежи.

    Коментиран от #10

  • 7 Магарето

    23 1 Отговор
    Аз нещата ги виждам по следният начин. Докато държавният чиновник и обръчите около него могат да крадат , цените ще растат. През 2017 г се включих в една кооперация в кв. Иван Вазов. Строителят (доказал се ) ми е съученик от далечното лето 1985-то. Та покрай оформянето на документацията се разприказвахме... Познайте?? Съученикът ми (строител и инвеститор на сградата) каза ,че сградата е продадена почти на 95 % още на кота 0 . А купувачите са само държавни служители ! Разбирайте полицай, доктори, прокурори и общинари. За мен се изрази , че съм парашутист.Цената е била без значение за тези хора. Единственото условие е било поне 40% процента от сделката да е на ръка!
  • 8 Ала бала

    16 1 Отговор

    До коментар #3 от "Един от Вас":

    Тези със средните заплати не са фактор. Скоро те няма да могат да си позволят дори 25 кв.собствени в София. Обръчите около властимащите( бивши и настоящи) смучат яко всичко в БГ и си играят с пари. Другите да духат супата и по-бързо да освобождават територията, защото тя е предвидена за продан.
  • 9 анонимен

    23 0 Отговор
    А имотния балон в София как е ?
    Надува ли се и той ?
    Банки,имотни агенции и строителни фирми помпат цените като за световно.
  • 10 Умен

    20 2 Отговор

    До коментар #6 от "Гошо":

    При нас са ниски, защото стандарта ни на живот е нисък, заплатите са ниски и най-вече инфраструктурата и условията са ниски. Цените ни гонят тези в Германия, но не и заплата, инфраструктура и т.н. Така че логиката ми е правилна а твоята много сбъркана. Да не би да имаме икономически растеж от 30 процента. Та ние нямаме и 5 процента.
  • 11 7777777777

    7 0 Отговор
    При нас всичко е точно! Балона също!
  • 12 Хонов

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Умен":

    Ти в твоята работа щото си много кадърен

    Коментиран от #13

  • 13 Умен

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Хонов":

    Смешко, нещо по статията или коментарите да кажеш? Тръгнал си мен да коментираш без да знаеш кой съм и какво работя. И за твоя информация съм доста кадърен.
  • 14 Имотко

    6 1 Отговор
    Всичко може да си дойде на мястото. Просто спрете да купувате имоти за една година и ще се оправят цените. Да ме извиняват, ама няма как в Хамбург, Германия, един от богатите градове в европа, да си купиш къща с двор за 250.000 евро и в същото време да има същите цени на къщи в мизерна България, където стигаш по черен път до нея, а на комшиите са им полусрутени къщите. От нас българите няма по големи балъци, всеки си слага каквито си иска цени, а ние сме склонни да плащаме с идеята за собствено жилище и поробване от банките за 20-30 години. Ето например видях един продукт,който го продават за 0.70 цента в Германия, а внесен в България беше в магазина 3.20 лева. Нещо да кажете? Какви стандарти,какви 5 лева? Всеки преди да сравнява западните държави и България първо да живее малко там, да види и тогава да философства. Като станат пенсиите 700 евро, заплатите между 1200-3000 евро тогава да се говори за стандарт на живот и гонене на западно европейски цени!
  • 15 Петко

    2 0 Отговор
    Ами за какво ви е да купувате имоти? Живейте при родителите си или в краен случай под наем. За няколко години никой да не купува имоти и ще видите как ще ги уморим от глад алчните брокерчета и строители. Ще смъкнат цените като видят зор.