Last news in Fakti

16 Март, 2018 16:00, обновена 22 Март, 2018 15:10 16 850 48

Лъжите за АЕЦ "Белене" и ЧЕЗ (ВИДЕО)

  • аец "белене"-
  • енергетика-
  • ток-
  • чез-
  • държавни гаранции

Дори да не се ангажираме кредитно, ядреният риск ще остане за страната ни

Лъжите за АЕЦ "Белене" и ЧЕЗ (ВИДЕО) - 1
Кадър от площадката Снимка: МЕ

В миналото ядрената енергетика не е имала икономически изгодна конкуренция, но вече има. Енергосистемите, които ползват слънчевата енергия бяха ужасно скъпи преди 10 години, ЕС прие нормативни актове да стимулира използването им, но цената на тези системи започна да пада стремително като на компютрите. Това заяви по повод последните идеи за рестартиране на АЕЦ "Белене" в студиото на ФАКТИ журналистът Иван Бакалов.

"Какво се получава - имаме поевтиняваща слънчева енергия, която един ден на всички покриви в София ще има такива панели, атомната енергия пък има непредвидени разходи, има и система на застраховки. След аварията в Япония повдигнаха изискванията за застраховки.

Държавата нямало да се ангажира - България позволява тук да се строи атомна централа, тя няма да се ангажира кредитно, а ядрения риск остава за нея, загубите остават за нея", каза Бакалов.

За ядрените отпадъци и хранилища, за липсата на далекопроводи, за митовете, че АЕЦ "Белене" ще осигури енергийна независимост на страната ни, за спекулациите, че без нея ще ни се наложи да внасяме ток, кои са въпросите, които не се зададоха за сделката за ЧЕЗ - гледайте разговора с журналиста:


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гост

    162 57 Отговор
    Глупости
    Атомната енергия е , и ще бъде най евтината и екологична енергия на планетата земя. Алтернативата е ТЕЦ,като в Германия въпреки че внасят бая ток от Френските АЕЦ. Принципно може и на свещ да четем вестник,но за индустрията,железопътния транспорт и т.н. трябва ток ;)
    Пълни глупости! С тея веита може да си стоплиш чая

    Коментиран от #27, #38

  • 3 Грую

    122 17 Отговор
    Енергийната система има нужда от стабилност и няма как гръбнакът на такава система да е от фотоволтаици, които както много добре знаете могат да генерират електричество само през светлата част на денонощието, а ток се потребява по всяко време,. Същото се отнася за ВЕЦ-овете, които могат да работят само когато има достатъчно вода, ветрогенераторите пък вятър. АЕЦ си трябва, защото в бъдеще ще се взимат мерки срещу ТЕЦ-овете като източник на парникови емисии. Лошото в случая е друго - по този проект има явно много откраднати пари и на всеки, който иска да го рестартира се гледа като на поредния крадец, а пък сериозните инвеститори не желаят да носят наследството на кражбите и провалите или накратко казано моркови в този проект има и макар да не са големи може да има смисъл, но има и много тояги и това е най-важният въпрос: "Кой ще изяде тоягите при създалата се ситуация и то така , че да стигне после и до морковите? " Никой обаче не иска да я кара както досега - за едни само тоягите , а пък за другите само морковите чисто по български маниер.
  • 4 Бате Цецо

    102 16 Отговор
    То тая работа със слънцето е хубава и особено в Аризона, където товарът на мрежата е най-голям когато пече сленце, но при нас в БГ товарът е най-голям през зимата и то вечер.
  • 5 градски

    91 18 Отговор
    Да след 100г може и да е по-евтино от фотовоалатици.Защо дават трибуна на такива дребни лъжи.
  • 6 Минаващ от тук

    53 13 Отговор
    Истината е в устройствата на Тесла. Обаче се мълчи, щото по едно такова на къща и край на енергото. При нас няма да стане. Големи пари падат в световен мащаб от този бизнес.

    Коментиран от #12

  • 7 Бедеще

    55 18 Отговор
    Пишат само хора, които не са пробвали. Един панел с един инвертор във Варна "даде" средно под 5ст. на ден без никаква сигурност. Трябва сигурен мощен енерго-производител. После си накачайте каквото искате, може и педали. Помислете, че колите и те ще искат електричество и то на момента !
  • 8 Хикс

    29 16 Отговор
    Ай има някое по сериозно вулканично изригване, което да разнесе пепел в атмосферата, погребваме България.
  • 9 от народа

    61 8 Отговор
    борисов да му мисли той прецака всичко
  • 10 Вей Хайвей

    61 9 Отговор
    Като има слънце ще има ток като няма слънце на свещи и кюмур. Не знам как не е дал пример и със шистов газ от Шеврон естествено
  • 11 Бай пешо

    70 6 Отговор
    В България няма специалисти, които да са завършили специалност икономика на АЕЦ. За това апелирам към всички не компетентни граждани да не дават информация за АЕЦ Белене. Мога да кажа, че там има изкрадени много пари и държавата спи. АЕЦ трябва да се построи, защото няма къща без основи!!!
  • 12 чичо Гошо

    15 5 Отговор

    До коментар #6 от "Минаващ от тук":

    Геомагнетизма и други разработки на Никола Тесла са засекретени от US government & US Federal Bank. MATRIX.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Клъвтунь

    40 5 Отговор
    Абе нали имаше по едно време едни фотоволтаици дето даваха енергия и вечер??? То ако се понапънеха можеше и 25 часа в денонощието да работят ама се разсъхна работата,
  • 15 гост

    15 1 Отговор
    няма оправия с тия мафиози
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Варна

    40 6 Отговор
    Не случайно е журналист. Не е енергетик, икономист, иженер и всеки който може да има поне малко представа за какво иде реч.
    - Слунчевата енергия де вземе някой да му обясни има цикличност в денонощието. Сиреч работи само няколко часа в светлата част на деня. Тя не може да поддържа постоянният енергиен пръстен. За това е само помощно средство. Трябва да му се обясни на този, че слънчевите панели имат и сериозни загуби и износване.
    Тази енергия не може да се складира и използва когато пожелаеш и има и непостоянен характер на мощността според метеорологичните условия. Сиреч при слънчево време мощността е една, при облачно врече е друга, както и спрямо сезоните.
    Така, тази теза няма как да обори необходимостта от постоянната мощност необходима за поддържането на системата.
    Тоест централи трябва да има, които да работят постоянно, а допълнителните мощности могат да бъдат само по подобие на студеният резерв.

    Скоро ще трябва да се затворят всички ТЕЦ-ве заради Евродирективата или ще плащаме стотици милиони санкции.
    ТЕЦ-вете произвеждат повече от 40% от общото количество енергия на ст
    раната. Да ги преоборудваш на газ означава все едно да построиш нова централа.
    - Така че хайде да спрем с глупостите по тази тема!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 гражданин

    19 4 Отговор
    малии ми те миналата зима кат падна големия сняг и затрупа волтаиците и се на.раха взеха да плещат за режим на тока.............така че засега все още атомни централи...................ако извънземните решат да дадът едно рамо може и да ни подарят някоя нова неизвестна нам технология и да си решим енергиините проблеми................
  • 20 енергетик

    8 26 Отговор
    Като гледам тук само ел. капацитети събрани.Кой разбира,кой не,коментира.Таз червена недомислица трябваше още по време оно, да се построи,сега вече е икономически адски неизгодно.Всъщност може и сега,но после всички ще викате срещу почти двойно по скъпия ток.А такива коментари,като този от "Гост",че веитата не стават,са меко казано смешни,но така баба знае,така бае.Важното е да сме в играта.
  • 21 Генералът

    9 15 Отговор
    русия вече няма да приема нашите ядрени отпадъци, така че трябва да ги съхраняваме на наша територия.
    след като липсват реални алтернативи за хранилище за предлагам
    защитниците да ги съхраняват в домовете си, доказвайки безпасността на ядрената енергия.

    Коментиран от #22, #23, #25, #29

  • 22 harri

    27 2 Отговор

    До коментар #21 от "Генералът":

    Фелдфебел, АЕЦ-а произвежда годишно ... 45 тона отпадък преди да се преработи и намали.
    Само хамериканските ТЕЦ-ове „КонтурГлобал Марица Изток 3” годишно произвеждат:
    200 000 тона сгурия
    1 500 000 тона летяща пепел
    1 100 000 тона твърди отпадъци
    Живка и сярата отделени във въздуха не ги броим.
    Не броим и радиоактивните вещества във въглищата които се увличат от пушека и отиват в атмосферата.
    Аз ще взема отпадъците от АЕЦ-а в двора си.
    Ти оди да живееш в маришкия басейн и да дишаш свеж свеж въздух.
    Планински. :)))
  • 23 Варна

    13 5 Отговор

    До коментар #21 от "Генералът":

    Имам големи съмнения за това, че Русия не желае да прибира отпадъците. - Тъкмо обратното!
    Един път руснаците получават пари за отпадъка и второ същият отпадък минава през центрофуга за обогатяване! - После пак се връща обогатените твели!
    - Почти на 100% съм убеден, че това е решение на ГЕРБ за да не плащат пари за отработеното ядрено гориво.
  • 24 ЦЦЦ

    12 5 Отговор
    АМА ТУЙ Е ВАНЬО БАКАЛОВ ВЕ, РАЗБИРАЧЕВ ОТ ВСИЧКОВ, НЕМА ПРАЗНО ПРИ НЕГО РАЗБИРА ОТ ВСИЧКО ОТ МИТНИЦИ, КУЛТУРА, АЕЦ, ЛИЛИТУ, АМЕ ОТ ВСИЧКО ВИ КАЗВАМ И ПРИЯТЕЛЧЕ НА ТРАКТОРЧЕ!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 гого

    7 17 Отговор
    Пенсионери, БСП ви лъже, че токът от всеки АЕЦ е евтин. Най скъпия ток вече е от НОВИ ядрени реактори като в Белене.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Гост

    8 1 Отговор

    До коментар #21 от "Генералът":

    В Норвегия направиха едно от най големите места за съхранение на ядрени отпадъци. Просто и надеждно. Принципнж могат да ги изтрелват и в открития космос,но никъв проблем тук да се погребват.ще видим със синтеза, докъде ще стигнат.а тея тупани,да ходат да събират тен от слънчевите лъчи и да си гледат далаверката,че коврите им чакат.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Велин

    16 2 Отговор
    Абсолютно е прав човекът !!!!! Откакто калкулират енергията от ВЕИ цената за потребителя неимоверно падна!!!!! Още някоя и друга година и ще започнат даже да ни плащат за това, че ползваме ток !?!?!? Тоя убавец е абсолютен дебил и наглец !!!!
  • 32 Иван Бакалов

    7 6 Отговор
    Понеже преобладаващите мнения са в полза на АЕЦ Белене, как няма друг начин и т. н., затова само една забележка - щом досега не се намери инвеститор да я направи, въпреки че предлагаха на кого ли не, значи нещо сметката не излиза.
    И при комунизма не можаха да я довършат, и през 90-те, и когато правителството на Симеон размрази проекта отново, и после при министър Овчаров... И най-серозният инвеститор - немската RWE избяга от проекта. И едни финландци влязоха със символично участие, и те избягаха. Само руски инвеститор чрез Атомстройекспорт иска да я довърши. Само на тях ще им излезе сметката, ама по колко ще ни провата тока?
    България нямало да участва и да се ангажира кредитно. Ами тогава как ще се тупаме в гърдите, че имаме ядрена централа? С цените на тока ли? Като почнат да спират блоковете на АЕЦ Козлодуй и набързо я погребат, за да може да се изплаща новата централа?
  • 33 Николай

    1 3 Отговор
    Хайде стига писали всички глупости, АЕЦ си има специфично място в енергийната система, това е базова мощност. В нашата система мястото е заето от АЕЦ Козлодуй. Единственият шанс за Белене е енергията му предимно да се изнася за съседните държави.
  • 34 Николай

    1 1 Отговор
    Единственият шанс за това е всички въглищни централи в региона да бъдат затворени, а цените на газа да са достатъчно високи за да бъдат цените на Ел енергията от газови централи по-високи от тези на АЕЦ. Така или иначе това е рисковано начинание и едва ли частен инвеститор ще поеме риск без държавни гаранции, така риска се прехвърля в/у нас, данъкоплатците.
    Що се отнася до ВЕИ те не се конкурират пряко с АЕЦ, но ограничават размера на базовата мощност, която може да работи в системата, а АЕЦ е твърда базова мощност, за разлика от ТЕЦ които могат да работят и като балансиращи, особено ГЕЦ, които са много високо маневрени.
  • 35 Пак аз

    4 7 Отговор
    Много е интересна ситуацията от днес и показателна. Вятър в изобилие, слънце също, мощно снеготопене. Ниско потребление заради почивният ден и топлото време, излишък на ел. енергия в целия регион. Работата на ТЕЦ е ограничена до минимум , под 800 мгв. Предполагам, че ветрогенератори те също са ограничени. Как би била регулирана системата с 4000 мгв ядрени мощности

    Коментиран от #36

  • 36 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #35 от "Пак аз":

    Ти май освен за консумацията на сешоара и машинката за бръснене,за друго сметка не правиш. Да не си джендЕр ?
  • 37 Пак аз

    3 1 Отговор
    Няма да навлизам в битово-еснафски спорове, ако имаш да кажеш нещо по същество напиши, ще ми бъде интересно да видя друга гледна точка или да науча нещо ново.
    Ако намекваше за идустриялната консумация, България загуби тежката си индустрия с непрекъснат цикъл на производството и едва ли ще я възстанови някога.

    Коментиран от #39

  • 38 Айде бе

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Дрън-дрън, та пляс.
  • 39 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #37 от "Пак аз":

    Би трябвало като всяка една нормална страна и България да има някакво индустрия. Това първо. Второ няма държава в света, която да разчита на веита за добив на електроенергия. Те са някакъв съпътстващ фон. Трето,производството и рециклирането на фотоволтаиците е адски не екологично.като прибавим и площите, необходими за набавяне на енергия от тях,картинката става плачевна. Доколкото знам, дори в огромната пустиня Невада, за захранване на любимия ви лас вегас не използват фотоволтаици.ако ме разбираш-площ и слънце. Използват енергия от множеството си атомни централи. Аз съм привърженик на екологичния транспорт и технологии. Мисля, че предвид добрата електротранспортна мрежа в София, транспорта трябва да бъде електро-трамваи и тролеи...електроавтомобили и автобуси (тролея е същото ). Мисля също така, че ние бихме могли да ги произвеждаме без проблем. Ето затова мисля че ни трябват още мощности.
    А да,четвърто бих искал добър железопътен транспорт, защото това е най бързият, екологичен и сигурен наземен транспорт -вервай ми. и на самолет съм се возил (да ти кажа на предишен коментар) и на TGV съм се возил и на Shinkansen съм се возил -много. Тези веита са пълен булшит и освен че са неефективни са и неекологични и биват използвани само за пране на пари. Това е. Да,съгласен съм, че бойлера ти може да е на слънчев панел на покрива. С това съм ок.
  • 40 Гост

    2 1 Отговор
    п.п. ако си навит от време на време да се къпеш със студена вода ;)
    То е полезно между другото
  • 41 2837

    2 1 Отговор
    Какви са тия глупости? Иван Балкалов казва нещо, като журналист и какво от това. Той може да си говори всякакви неща. Това са провокации.
  • 42 Транзистора

    4 1 Отговор
    Щом един журналист ще дава мнение за атомната централа и енергетика, ясно е колко сме я забатачили. Късам инженерската диплома и ставам драскач и телевизионер.
  • 43 Електроинженер

    2 1 Отговор
    Отдавна съм казал, че журналистите не разбират абсолютно нищо, нито от техника, нито от икономика, та даже и от журналистика! За сметка на това са платени подлоги на тоя или оня и са способни и майките си да продадат за коричка сух хлебец!
    Е, вероятно има и изключения, но досега не съм виждал такива...
  • 44 Малейй

    1 1 Отговор
    Светославке , концентрирай се върху неща които много"разбираш" , като блондинка и то с такава фамилия.Ядрената енергетика остави на по-глупавите от тебе!
  • 45 Цар Вул

    3 1 Отговор
    Не искат АЕЦ по две причини:1.Защото реакторите се РУСКИ?????? и
    2.Защото всички мошеници от ге/ПАНЕ/рП имат фотоволтаици и ветреници и
    смучат кръвта на нарда със скъпия си ток!!!!!!!!!!!!!!!!!То и кръв не остана в народа български!!!С тия пенсии и заплати!!!!!Имам случай в
    ЧЕЗ:Звъни ми един "цървул"и ми вика ЗК дължи 1500 лева!Питам го:Откъде бе льольо като кооперацията отдавна не работи?Кажи ми поне един партиден номер на електромер?Мълчи като задник и се чуди какво да ме излъже!!!Теглих му една п...а майна и затвори!!!
    Търсят къде ще им мине номера!А сега като дойде оная маймуна от Па-
    рджик - жална им майка на потребителите!!!!!Едно време имах предприятие и ми предложиха договор за доставка на еленергия!Подписах с протокол за разногласие!!Написах,че никъде в
    Закона за ДДС не се казва,че могат да начисляват и получават ДДС за
    несвършена работа!!!!Гърчолявиха се една седмица и подписаха да плащам след представяне на фактура за действително изразходвана еленергия!!!!!От 90 хил.потребителя -САМО АЗ!!!АМА ТО БЯХА ДРУГИ ВРЕМЕНА!!!!СЕГА ВСИЧКИ СА ОТ МОШЕНИК НАГОРЕ И НАЙ ВЕЧЕ СЕГАШНИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ!!!!ДА ИМА КАК И ЛАЙНАТА СИ ДА ИЗЯДАТ!
    ПРЪСКАТ НАШИТЕ МИЛИОНИ ЗА ЕДНО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА ТИКВАРОВ-БОЙКО!!И К,ВО????????????НИЩО И ПОЛОВИНА!!!ПРИКАЗКИ ОТ РОДА -МИЖИ ДА ТЕ ЛАЖЕМ!!!!ПРЕСТЪПНИЦИ!!!ВСИЧКИТЕ ЗА ПАНДЕЛА ПЛАЧАТ!!!!АМА КАТО ИМА ТЪПАНАРИ ДА ГИ ИЗБИРАТ-ХАК НИ Е!!!!!!
  • 46 Точно така

    3 0 Отговор
    "Цар Вул". Някои не искат централата защото реакторите са руски, а други я искат именно защото са руски. Ако бяха американски нямаше да я искат.
  • 47 Пешо

    1 0 Отговор
    В микса формиращ цената на електроенергията, цената на получената от ВЕИ енергия никак не е паднала.
  • 48 Я. Петров

    0 0 Отговор
    Мами..ката им лобистка. Солар през ноща няма . АЕЦ супер рискива. Пълни цървули. Истината е в геотермалната енергия, която е с 2 ст. По-скъпа от на аеца. Още 1997г. Бан ни казват, че на 1600м има темална енергия, а не като на германците 4 км. и сондажа е с живот 25г. Но Сащ или Русия трябва да ни нагъзят. Роби ..