Last news in Fakti

17 Март, 2018 12:17 967 7

ЕС може да наложи нови санкции срещу Иран

  • ес-
  • санкции-
  • иран-
  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • балистични ракети

Тръмп постави ултиматум на европейските страни

ЕС може да наложи нови санкции срещу Иран - 1
Снимка: Shutterstock

Великобритания, Франция и Германия предлагат Европейският съюз да наложи нови санкции срещу Иран заради балистичните ракети и ролята на страната във войната в Сирия, за да убедят САЩ да запазят ядреното споразумение с Техеран. Това се казва в поверителен документ, цитиран от „Ройтерс“.

Предложението е част от стратегия на блока да спаси споразумението, ограничаващо ядрената програма на Иран в замяна на премахване на редица санкции, като покаже на американския президент Доналд Тръмп, че има други начини за противодействие на иранската сила в чужбина.

Запознати източници казаха, че съвместният документ е бил изпратен в столиците на страните от ЕС, за да се проучи каква е подкрепата за подобни санкции, тъй като за въвеждането им ще е необходимо одобрението на всички държави-членки на общността.

Предложението ще бъде обсъдено от външните министри от ЕС на закрито заседание в понеделник в Брюксел, заявиха дипломати. На 12 януари Тръмп постави ултиматум на европейските страни по сделката. Според него те трябва да се съгласят да „поправят ужасните недостатъци на иранската ядрена сделка“, защото в противен случай той няма да удължи облекчаването на американските санкции.

Иранското ядрено споразумение бе и една от причините американският президент Доналд Тръмп да уволни държавния секретар Рекс Тилърсън. По думите на държавния глава между тях е имало неразбирателство по въпроса – Тръмп е бил против споразумението, докато дипломатът го е подкрепял.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Владо Вр

    6 0 Отговор
    Нали условието беше - спирате ядрената програма - отмяна на санкциите и нормализиране на отношенията?? Е, сега какво ви бърка отзад?Севернокорееца е прав! Нека си има ядрено оръжие и носители за него, па тогава преговори на равни начала. Даже, ще го уважават повече и няма да има опити за "демократизиране".
  • 3 Махамед

    4 0 Отговор
    Откъде на къде ще налагаме санкции на Иран??? Бай Даньо да си го санкционира сам щом 4ифутите така му нареждат.
  • 4 Психиатър

    5 0 Отговор
    Параноята здраво е обладала ЕС и САЩ ! Скоро ще започнат да налагат санкции сами на себе си !
  • 5 ккк

    5 0 Отговор
    Едни ще произвеждат ядрени"принадлежности"и това е допустимо,а когато и други почнат,значи е проблем и защо така,страх ли ги е от някой?
  • 6 Хохи

    4 0 Отговор
    Абе хора останаха ли НОРМАЛНО РАЗВИВАЩИ СЕ ХОРА в тоя свят???
    Всеки ден едни и същи простотии.
    Колко по-лесно е човек да прави ДОБРО отколкото ЗЛО.
    70%от населението на Земята ДИРЕКТНО Е ИЗПРЪЩЯЛО
  • 7 куку руку ку

    4 0 Отговор
    сащ казват: "санкции"
    ЕС отговаря: Бау, бау
    А нашите сигурно ще заподскачат: джаф, джаф, джаф, джаф.