Last news in Fakti

17 Март, 2018 15:02 29 901 48

Кампанията с обявените заплати в Lidl е аларма за бизнеса и политиката

  • заплати-
  • кампания-
  • lidl-
  • аларма
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кампанията с обявените заплати в Lidl е аларма за бизнеса и политиката

От коментар на икономиста Лъчезар Богданов в неговия фейсбук-профил

Публичната кампания с обявени заплати на Lidl Bulgaria трябва да се разглежда като wake-up call за политиките и бизнес стратегиите, свързани с човешкия капитал и реформите на пазара на труда и образованието.

Няколко щрихи към очевидното:

- Съвсем реалистична е макро прогнозата за средната заплата от 1500 лева към 2021 г., и над 1900 лв. за София;

- Време е да се спре с шаблонните обобщения за "липсата на квалифицирани кадри" - всъщност, недостигът засяга в същата, а вероятно и в по-голяма степен, неквалифицираните; за последните три години например 81% от новосъздадените работните места в туризма не изискват специална квалификация, а в най-динамичната индустрия (автомобилната) 28% от новите работни места не изискват квалификация, а 55% са за машинни оператори;

- Всичко това се случваше досега при трайно свиване на заетостта в строителството от 2008 до 2016 г.; ако съдим по новите разрешения за строеж (които в София към края на 2017 г. достигнаха 102% от пиковата стойност отпреди кризата), през 2018-2019 г. може да се очаква сериозен ръст в търсенето на работници в сектора;

- Натискът за по-високи заплати ще е особено силен заради скоростта, с която се случват структурните промени в търсенето по индустрии и умения - няма как, дори при "идеални" стимули и мерки, образователната система да може да се адаптира и да промени предлагането на труд с нужните умения в следващите 1-3 години;

- Привличането на ниско и средноквалифицирани работници в търговията и част от услугите чрез по-бързо нарастване на заплатите ще доведе до сериозен шок в производствата, за които разходите за труд са определящи за пазарната конкурентноспособност; казано просто, инвеститорите в индустрията трябва да плащат поне (или повече) от преобладаващите нива на възнаграждения в ритейла.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хакера

    108 48 Отговор
    Капиталисти дано фалират всички чужди прекупвачи в България.!!!

    Коментиран от #5

  • 2 българофил

    203 21 Отговор
    Спрете да делите софия от българия. Не осъзнавате ли, че така разделяте цялата нация. Който популяризира това е или за изгонване от страната или за дръвника
  • 3 Госта

    133 65 Отговор
    Не пазарувам в магазините на чужди вериги. Предпочитам малките квартални магазини. Това е моят начин да не подкрепям източването на националния капитал. Ако повече хора опитат, може и да има ефект.

    Коментиран от #38

  • 4 SubaruVarna

    161 15 Отговор
    За съжаление само за ЛИДЛ София са възможни тези заплати 1250 лева! Във Варна за същата позиция в ЛИДЛ не дават повече от 680 лева! В Кауфланд даже 620 лв....в София 1250 лева! А цените и на храните и на жилищата във Варна и София са същите - дори тези в крайбрейжния Евксиноград са по-високи от Лозенец в София!!!

    И на този фон с изключително високи цени във Варна заплатите за капак са двойно по-ниски от София!!!!

    Коментиран от #6, #22, #26

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 hmhmhm

    72 9 Отговор

    До коментар #4 от "SubaruVarna":

    Значи се гответе за балон. Когато хората нямат финанси няма как да си закупят жилища а ако си закупят такива с ипотека то да се стигне до невъзможност за плащане по кредита и натам става затъване. И в София не е розово щом цял мол Сердика продадоха никой не продава нещо което работи дори да има хора който ще се опитат да ме оборат.

    Коментиран от #7

  • 7 Ads

    49 2 Отговор

    До коментар #6 от "hmhmhm":

    То и никой не купува нещо, което не работи.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Насо

    50 20 Отговор
    Вчера се рових из Джобс и наистина дават такива заплати и други конкурентни вериги бях чул, но не вярвах. Да предполагам, че става дума само за София ,което не трябва да е така ,но си има виновник за това...... Всички държавни служители било полицай, пожарникари ,лекари ,учители и др. Взимат еднакво и тези в големите градове и тези в селата забравени от Господ дори. Виновникът е един тъквеник.

    Коментиран от #10

  • 10 от народа

    45 20 Отговор

    До коментар #9 от "Насо":

    много вярно заради бойко и всичката зган дето управляваше и управлява сме до тук 45 години заблуда и комунизъм а са измислена демокрация
  • 11 кук

    24 21 Отговор
    Като чета неграмотните ви коментари и тези заплати са ви много! Публикувано във факти.бг: Спрете да делите софия от българияПубликувано във факти.бг: хора който ще се опитат да ме оборат.
  • 12 акуд

    90 5 Отговор
    българските чорбаджи са алчни селяни и за това Българите си отиват от тази територия, бг чорбаджите им се свиди днес да вдигнат всички заплати с 200лв. но за селската любовница да се снима във фейсбук и да се тагне в истаграм ще похарчи хиляди левове вместо да стимулира хората който му вадят печалбата. някой пък истъкват , че работниците били неквалифицирани и не си разбирали от работата, аз ще попитам ами защо ги наемате, а каква заплата давате на тези който си разбират от работата, 600 лв. нали еее как искате съвестно някой да си свърши работата или да не ви краде
  • 13 бг шменти

    32 26 Отговор
    т'ва е брутната заплата! гледайте нетната/чистата заплата!
    заплатите в софия са малко по-високи, но цените на стоките и услугите, наемите, такси, данъци също са високи... в софия за гориво се дават много повече пари, отколкото в малките градове... за градски транспорт също се дават доста пари...
    също така т'ва са изнесени суми давани на администрацията, а общаците вземат по-малко...
  • 14 Александър

    40 1 Отговор
    Няма нищо лошо да обяваш стартовите заплати на служителите си, това трябва да е валидно и за публичният и за частният сектор, не виждам нищо странно или плашещо ,справедливо е когато търсиш нещо да обявиш и какво предлагаш, защото с изречения от вида:
    "атрактивно възнаграждение" или "стимулиращо възнаграждение" не се стига до никъде !!
  • 15 1500 лв през 2021 да да

    64 2 Отговор
    Каква аларма за бизнеса, какви пет лева?! Нашенските чорбаджии не желаят да плащат, дрънкат само за производителност на труда и квалификацията на служителите, но мнозинството нищо не прави, за да я подобри. Личните ми наблюдения показват много фирми, които осигуряват безплатен за работника превоз от и до работа, понякога дори на разстояния над 100 км. Има ли го в България? Тук-таме, но за къси разстояния. Масово при чуждите работодатели има курсове, обучения, последващи фирмени академии, в България подобните фирми се броят на пръсти.

    В Германия, за да си сервитьор, не е нужно да владееш два езика, в България и за чистачка е нужно, поради което по време на кризисните доскоро години в Германия беше лесно дори да си над 50-годишен и без квалификация да си намериш работа, докато в България и много квалифициран работодателят ти се мръщи. Германската икономика "пращи по шевовете" от работни места, в България бизнес няма, обаче се хвалим с липсващите чуждестранни инвестиции и намаляващата безработица... Къде са хората?! Работят отдавна в чужбина!
  • 16 Бати Злати

    13 1 Отговор
    Днес случайно видях стартовата заплата в ЛИДЛ Пловдив, горе-долу същата е като в София.
  • 17 BNP PARIBAS

    22 5 Отговор
    При тези БОК....ЦИ бачкаме повечето за 1000 от ГОДИНИ/повече от 5/и се гаврят с нас и ни третират като роби/Български роби/,а в чужбина...дори в Румъния и Унгария бонуси и поле 10% на година...всяка.ТОВА Е ДЪРЖАВНАТА НИ ПОЛИТИКА....ДА ЖИВЕИ ДОМУСЧИЕВ И ЕВРО БОКЛУЦИТЕ!!!
  • 18 стоян георгиев

    44 3 Отговор
    заплатите в българия ще вървят стремглаво нагоре.тва не зависи за радост от разните тукашни дерибеи,които ще фалират ако не оптимизират заплащането си.чета им смешните вопли и заплахи как щели да вкарват хора от чужбина на 300 евро брутна заплата.ами даваите бе господа вкарваите да видим от къде ще доиде читав работник на тези пари.предполагам че до две години средната заплата ще се удвои и ще стигне 1000 евро колкото и реално трябва да е.
  • 19 Аха

    19 2 Отговор
    Хайде сега правозащитниците дс отговорят има ли или не доскриминация. След това да отговорят дискриминация ли е за една и съща работа да се плаща различно на бългсрин и на англичанин
  • 20 Истина

    27 1 Отговор
    Много приятели напуснаха България защото тук немогат да си плащат сметките и да живеят като нормални хора с тези жалки заплати които дават тук.Трябва да се увеличи минималната заплата.
  • 21 Димитър Кънев

    26 1 Отговор
    Каквото и да говорят тъй наречените български пишман работодатели говорят идиотщини за липсата на квалифицирани служители.Как ще обясни български банкер след като е наградил свой служител четири път за изключителни резултати иуспехи в работата три месеца след последното награждаване го изритва с ритник за да назначи на негово място некадърник.Обяснението е от просто по просто на този некадърник БАТИ е директор в тази банка.А изританият е с три виисши три магистратури,като третото е английско по техните класации е на трето място,говори свободно писмено и говоримо перфектно английски.Миналата година неквалифициран българин завърши първото си висше пети по успех.Владеещ перфектно английски,португалски,говорещ испански,ползваш италиански.Е липсвали кадри или само се оправдават за да скрият че и частниците са корумпирани и назначават удобни за за тях дупелизци.Е за тия двамата ще кажа че сега работят за Англия.
  • 22 ТойотаСофия

    16 4 Отговор

    До коментар #4 от "SubaruVarna":

    Братинйо само да ти кажа незнам в лидъл как е но заплатите в София са много ниски също всичко е идна измама.Дано се оправят нещата в цялата държава че този народ го сасипаха вече тези алчни хора.
  • 23 Математикабедаяева

    27 3 Отговор
    Малко се получава така.Сина на шефа на една фирма взема 2000лв заплата служителите вземат по 500 лв и средно всички вземат по 1000 лв.
  • 24 Работодател

    7 25 Отговор
    Преди седмица бях в Италия в една мебелна фрика и заплатите бяха около 1500 евро. За същата работа при мен щяха да получат над 2000 евро, така че става с работа, а не с мрънкане
  • 25 Баце

    36 1 Отговор
    Събират се месните дерибеи и решават повече от 600 лв. няма да даваме за заплати, хората искат не искат пак ще ни работят. Това е икономиката на България от двадесетина години насам.
  • 26 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "SubaruVarna":

    Живяла съм 5 години във Варна, от същото време съм в София. Ценуте на наемите и имотите е по-висок тук. Същото мога да кажа и за цялостния стандарт. Излизанията по заведения и забавленията. Заплатите навсякъде трябва да са по-високи. В това няма спор, но в Сф стандарта е по-висок
  • 27 Гого

    12 3 Отговор
    Няма такава заплата в лидл имам позната която бачка става въпрос за София там и е момиче за всичко работи на каса и зарежда заедно с ваучерите за храна взима 800 лева. Даже и 1260 да я направят пак сме в дъното по мизерно заплащане защото цените на стоките и услугите се вдигнаха и тези пари са нищо като си платите сметките.

    Коментиран от #31

  • 28 Димов

    7 30 Отговор
    Уважаеми ревльовци според евростат производителността на един български работник е 13процента от тази на германския му колега.Това означава 8 пъти по малко.Тука политика няма.Това е чиста статистика. Сега става ли ви ясно защо заплатите в Германия са различни от вашите?

    Коментиран от #32

  • 29 konservator

    15 1 Отговор
    Добре, че още ги има "чуждите капиталисти", защо родните вече щяха да ви еб*т. По-крадлива сган от българските политици и бизнесмени няма. Едновременно с това върви арогантността и безпочвеното им самочувствие, стиснатостта и нулева коректност. Одират те като купуват от теб и те садират като ти продават.

    Коментиран от #43

  • 30 Здрасти

    9 1 Отговор
    Каквито и заплати да дават в лидъл никога няма да отида да работя там. Просто защото в един магазин с такъв оборот и номенклатура работят трива човека, които са едновременно управител, касиер, хамалин, чистач, и всичко което се сетите. Така че и 5000 лнбв да дават ти изпиват всичко и мозъка и силите. НЕ БЛАГОДАРЯ!
  • 31 от народа

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Гого":

    е колега прав си в Австрия и Германия са по 1500 и нагоре евро заплащане
  • 32 Kирил

    11 1 Отговор

    До коментар #28 от "Димов":

    От кого зависи производителноста?
    От работника или организатора?
    В каква степен от единия и другия?
  • 33 Танка

    5 2 Отговор
    В София вс. е много по-скъпо, повече оборот, повече матоварване в работата, повече хора минават и повече пазаруват. Имам наблюдения в Лидъл в София и Ловеч, не може да се сравни. Имам познати, които бягат отЛидъл, хора за всичко, ако няма в момента работа, те пускат , след това те викат, а в София са големи разстояния. Който се лакоми,да пробва, а забравих, има и кражби, познайте , кой плаща.
  • 34 Валя

    9 1 Отговор
    Много се извинявам но това е заплата за 12 часов работен ден а трябва да е за 8 ,кого заблуждавате

    Коментиран от #36

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Истината е,

    0 1 Отговор

    До коментар #34 от "Валя":

    Ден работи 12 часа, ден почива!
  • 37 антифеодал

    6 1 Отговор
    Картелът върху заплатите на мафиотско-олигархичната псевдо икономика се пропуква!
  • 38 Боко

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Госта":

    Дават ли ти касова бележка от тези квартални магазинчета?
  • 39 Мартин

    8 1 Отговор
    Кажете колко плащате на час аз работя в Германия работя два пьти по малко от Бьлгария а получавам осем пьти повече така че не ми говорете за производителност
  • 40 Мартин

    3 1 Отговор
    Кажете колко плащате на час аз работя в Германия работя два пьти по малко от Бьлгария а получавам осем пьти повече така че не ми говорете за производителност
  • 41 Бизнесмен

    9 1 Отговор
    В България всичко е пародия! 90% от бизнеса е измислен, почти всички не осигуряват работниците си на реална заплата. Хвърлят им мижави заплати, а със спестените пари ходят по острови, карат скъпи коли, носят скъпи дрехи, заведения....и всичко на гърба на държавата и народа. После по списанията ги предлагат като бизнесмени, които променят България. Връщайте се на СЕЛО хора! И стига с тази София. Като погледнеш цялата държава каква е мизерна и хората нямат стандарт на живот, ще ми говорят за заплатите в столицата. А за имотите да не говоря, хората бягат в чужбина, икономиката е слаба, а пък цените на имотите стават като на запад. Май за положението на разрушената ни държавица ний сме си виновни. Ако хората мислеха трезво и всеки допринасяше за развитието на България...но уви ракията , салатата и чалгата са на първо място.
    Ха наздраве!
  • 42 Роман дизел

    1 1 Отговор
    Че трябва да се работи е факт неоспорим. Хора пазарете се и не отстъпвайте, тия нашите "работодатели" и дупе ще дадат само и само да не работят те.
  • 43 Някой от тълпата

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "konservator":

    Ама тия "хубостници" пак си продължават със старата песен, щото са много "умни" докато не им влезе яко отзад.И става ефекта на бумеранга елементарно е.Май това не са го предвидили.То всичко се връщаа...!
  • 44 Провинциалистъ

    2 1 Отговор
    Много хранителни стоки в София са с по ниски цени от провинцията
  • 45 Бичето

    3 1 Отговор
    Мразим софиянци и прайм цирк с голфа
  • 46 Владо

    5 1 Отговор
    Одобрявам! Даже ми се струва, че трябва със закон да се задължат работодателите да обявяват във всяка обява каква минимална заплата предлагат за съответната длъжност. Така човек може да се ориентира дали въобще да си пилее времето да ходи по безмислени интервюта.
    Не съм съгласен със ситуацията в момента - в обявите почти никога няма посочена заплата и дори като се обадиш ти се казва, че ще получиш информация след като си изпратиш документите и се явиш на интервю. При сегашната практика търсещия работа срещу заплата 1600лв., прави ненужни разходи на време и пари, за да разбере, че предлаганата заплата по обява е 800лв.
    Много по-добре е всяка обява да съдържа поне предлагания от работодателя минимум - така кандидатстващия ще прецени дали въобще се интересува от работата и ще спести време на себе си и на работодателя. Естествено, работодателят ще може да предлага по-висока заплата от посочената в обявата, ако прецени, че на интервюто някой кандидат си заслужава.
    И моля не ми казвайте, че е проява на лошо възпитание първия въпрос на интервюто да е каква е заплатата.Естествено, че това ще е първия въпрос за да разбера дали въобще си заслужава да си губя времето с продължаване на интервюто.
  • 47 счетоводителя

    1 1 Отговор
    Чисто 1000 лв.
    Не е много, но щом намират хора да им бачкат за тези пари е ок. За София тези пари са малко, но за провинцията са горе-долу бива.
  • 48 Я изкарай Гано

    3 0 Отговор
    Я отворете Джобса, да видите най-новото изчадие на псевдо бизнеса: обявяват заплатите БРУТО! Ие... колко много кинта!