Last news in Fakti

17 Март, 2018 14:10 39 256 39

„Турски поток“ може да мине през България

  • турски поток-
  • българия-
  • гюркан кумбароглу-
  • газ-
  • проект-
  • тръби-
  • гърция

Възможно е тръбата директно да стигне до българо-турската граница

„Турски поток“ може да мине през България - 1
Снимка: Shutterstock

Газовият проект „Турски поток“ може да мине през България, заяви президентът на Турската асоциация за енергийна икономика Гюркан Кумбароглу. За да се стигне до това обаче, трябва да има решение на високо ниво, допълни експертът.

„Разбира се, че е възможно. Първата тръба е предназначена за доставки на газ, които да задоволяват нуждите на Турция. Другата тръба ще бъде за доставки на газ за Югоизточна Европа. Засега плановете са тя да минава по турско-гръцката граница, а връзката с България да бъде правена през интерконектора между вашата страна и Гърция. Възможно е обаче да има и промяна в плана и тръбата директно да стигне до българо-турската граница“, заяви Кумбароглу пред БНР.

„В момента България прави всичко възможно да се превърне в газов център на Балканите и да получава синьо гориво през различни тръбопроводи, минаващи през Турция. Ето защо виждам възможността за промяна на трасето като напълно реално, но все пак трябва да има много сериозна икономическа обосновка. Крайното решение трябва да бъде взето на високо ниво“, посочи още той.

„Не мисля, че отношенията между Атина и Анкара в момента могат да станат основна причина за промяна на трасето. За Турция няма голямо значение, защото все пак става дума за две съседни държави. В крайна сметка говорим за проект, от който всички печелят. Затова вярвам, че той ще помогне за подобряването на отношенията между страните като цяло", подчерта президентът на Турската асоциация за енергийна икономика.

Затоплянето на руско-турските отношения слез замразяването им, предизвикано от свалянето на руски изтребител от турски военен самолет, се случи тъкмо заради енергийните проекти, коментира Гюркан Кумбароглу. „Първо беше сключено междуправителствено споразумение. Последва проектът за първата атомна електроцентрала в Турция. Честно казано, мисля, че енергетиката е чудесна възможност за затопляне на отношенията. Трябва да признаем обаче, че тя може да доведе и до конфликти“, каза Кумбароглу.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сенко

    80 16 Отговор
    Можеше директно да мине през България без да участва Турция,но понеже нашият пожарникар не гледа бг интереси,а го интересува кой ще го погали по главата сега се молим сакън да минат тръбите и през България!!!Жалък народ жалки политици!!!

    Коментиран от #6

  • 2 реалист

    67 12 Отговор
    изпусни питомното,гони дивото...
  • 3 ГОСТ

    53 6 Отговор
    "Като ти умре магарето е..и му сламата" ама за нас и слама няма да има заради едно погалвате по кухата лейка както на Боко, така и на онова кекеме Стойнев.
  • 4 българинъ

    55 10 Отговор
    Изтървахме питомното,сега ще гоним дивото!ББ направи всичко възможно да провали проекта"Южен поток",сега ще прави хъбове ли,хапове ли,никой не знае!Сега ще се включваме в "Турски поток",а парсата ще събира Турция.Голяма далавера,няма що!
  • 5 tost

    43 9 Отговор
    Нашия вожд сън него лови да направи ХЪБ,обаче единствената газ която може да потече по тръбите е от Русия. Няколко плужека ще ме оборят че ще има газ от САШ и Катар с корабите,обаче къде е,кога ще дойде,каква ще е цената,питам аз и отговор не искам.
  • 6 куку руку ку

    30 10 Отговор

    До коментар #1 от "Сенко":

    Публикувано във факти.бг: Можеше директно да мине през България,
    Вярно, така е, но имаше вероятност ако се опълчи на кравария да получим една гореща "балканска пролет"...
  • 7 Kcaniba

    26 8 Отговор
    Русия е давала всички козове в ръцете ни!!
    Нашите дупедавци са прецакаха максимално и никой не носи отговорности за нищо!!!
    Сега, може би турският поток ще минел...
    Ние цяхме пржекта - Южен поток!!
    Сега сме си някакъв там паток...
  • 8 Д'мин

    39 4 Отговор
    Тцъ, нИщем! Ние си чакаме катарската газ, а през това време ще ни галят по картуните щото сме послушни.
  • 9 Живко Тодоров

    24 3 Отговор
    Една лека поправка, Денисе. Беше свален руски Су-24 - бомбардировач, при това завръщащ се от мисия, празен, от турски Ф-16, който е изтребител.
    А що се касае до "потоците", вече всичко е казано и преразказано. Ша ставаме "ХЪБ" и това е. Газ може да няма, но хъб ще има. Живи и здрави!
  • 10 стоян георгиев

    6 26 Отговор
    абе ние ги нещем тия пак газ та газ!!!!абе продаваите си го на турция на зинзибария и т.н. и т.н.,а и на путинофилите може да им пращате по пощата.българия била прецакала южен поток сега турски щял да ни кара скъпа газ и ни избягали козовете.тва е свещенната крава та руските тролове.тя е червена на петолъчки като милка ама те си вярват че пасе някъде около москва.та я другари обяснете как малка българия напук на европа и света прецака южен поток когато русия ни била дала всички козове!!!!справка тогава купувахме газ на 550 долара за 1000 куб.м. сега за около 200!!!!и що като прецакахме великия руски проект дето толкова много ни правеше да печелим сега газа е под половината от тогава?или тва са въпроси дето вас не ви интерасуват важно е червената крава да е на петолъчки!!!!смях!!

    Коментиран от #16

  • 11 B52

    18 4 Отговор
    Сега ясно ли ви е защо руснаците преглътнаха свалянето на самолета им?
    А пък да попитам Стоенчо или май беше Деси къде продават по евтин природен газ? Може би Америка ще ни го доставя в бутилки или по-скоро ще ги пуснем тук да добиват шистов газ и да ни го продават малко по-евтино след като са ни съсипали природата.
    Ако имахме свестни управници, които държат на страната и народа си отдавна щяхме да сме договорили по-нормални цени.
  • 12 НАТО ВЕЦ

    21 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Газовият проект „Турски поток“ може да мине през България
    Ма може и да не мине.
    Дето се вика, не е все едно: "Ще мина да те взема." и "Ще взема да те мина."
    Иначе, в България, властта се ползва само за лично обогатяване.
  • 13 Газа

    3 7 Отговор
    Стига с таз газ бе не ви ли писна
  • 14 ГОСТ

    26 4 Отговор
    Аз ако съм на мястото на руснаците няма да видите газ от турция а ще я прекарам през пет страни ако трябва за да разберете какво сте осрали с спирането южен поток.Като пример украйна сега внасят на двойна цена от Полша и Словакия и ще загубят транзитните такси.И някой хора ще трябва да пардят в хъба си за да го захранват с газ.

    Коментиран от #19

  • 15 vasik atanasova

    16 2 Отговор
    от пристанище варна тръбите отиват за турция
    но ние сме продажни
    може и да се върнат обратно тука
    гледам има още към 1000 тръби
  • 16 Геолог

    19 5 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    Стоене- мама,ти нали пророкуваше и се кълнеше ,че ТП няма да има ,и че това е руски блъф.Руснаците нямали парите технологиите,морето било дълбоко студено.Ейго на почти е готов.Да та и в пророка.

    Коментиран от #17, #18, #22

  • 17 гост

    8 16 Отговор

    До коментар #16 от "Геолог":

    Кучетата си лаят , кервана си върви , особено русофилските кучета , щото друго не могат !!!!! Великия ти поток от 65 млд кубика остана 15 и тях още не се знае кой ще ги купува , а пък за "пророкуването" се вижда кой не го бива , скоро Газпром ще дава комисионна за "доведи приятел" за нови клиенти , че дори Беларус взе да го не ще , а за нас не се безпокой , 500 долара за газ руснаците вече ще видят само в мечтите си !!!!!!
  • 18 гост

    2 12 Отговор

    До коментар #16 от "Геолог":

    А и да ти кажа преди да си почнал да философстваш за "Северен" и тем подобни глупости , с тая цена не могат си плати само тръбите , да не говорим за печалба , а да я вдигнат не могат и да мечтаят , щото "глупавите" западняци са акционери и имат блокираща квота , а Германия като единствен купувач какво дърво им е приготвила , идея си нямаш , скоро глави ще хвърчат из Кремъл като зелки , хахаха !!!!
  • 19 гост

    6 16 Отговор

    До коментар #14 от "ГОСТ":

    Ако бил "на мястото на руснаците" , божеее , боже , прибери си вересиите !!! То само неграмотник дето пише Турция с малка буква може да си въобразява , че диви азиатци , дето преди 5-6 века ги нямаше на картата на Европа ще дават "тон за песен" на държави и нации пет пъти по-стари , изградили целия съвременен свят и имали световни империи , когато на мястото на Москва е имало само вмирисано блато !!!!! Кога видиш французи , германци и англичани да си държат парите в руски банки , както руснаците сега мъкнат всеки откраднат долар на запад , тогава се пени и приказвай глупости , а че не вдяваш грам от бизнес и икономика , това и слепите го виждат !!!!!!!!
  • 20 Ники

    2 7 Отговор
    Никой до момента не разглежда абсолютно възможната хипотеза изведнъж турчолята да започнат същото, което правят украинците. Тогава ще стане много интересно и руските братя ще питат украинците и турците "Ты меня уважаешь"?

    Коментиран от #21

  • 21 гост

    4 7 Отговор

    До коментар #20 от "Ники":

    А ти защо мислиш последната тръбичка от "потока" не върви заедно с турската и уж се чудят , ама тайно тайно драпат да влезе направо в България , нищо че остана една от четири , ама иначе ще са съвсем капо , щото цената се смята на границата и трябва да се конкурира вече с още поне две , а не да я решават на "братски" срещи за разпределяне на комисионните !!! Демек турския процент си е изцяло за сметка на Газпром ако мине оттам и на нас изобщо не ни дреме , ако ще да я прекарат и през космоса !!!!!
  • 22 стоян георгиев

    0 6 Отговор

    До коментар #16 от "Геолог":

    тролчо,чети бе мамин колко е дебела тръбата на турски поток дето уж ще дублира южен и колко бяха тръбите на южния.освен това турски поток все още няма ,а и тва почти е готов по руски значи много различно от истинското значение на думите.сега обаче троловете тук пак натиснахте на интрижката как българия прецакала европа и русия да си продават газ.смешно та дрънка ,но за вашия електорат и точно за твоя мозък напълно адекватно.само ми кажи как се чувстваш че българия за три години спести 12 млрд. лева от плащанията си към руски енергиини доставчици.радва ли те тази новина или те натъжава?отговори бе патриоте с много имена ?та сега за турски поток.тоя поток ако наистина се случи ще бъде пълна икономическа катастрофа и единсвтената причина да го е има ще бъде грандоманията на другаря путин и султан ердоган .проекта е скъп за турция ,а и не и трябва,щото тя си има захранващ газопровод от русия ,които отговаря на нуждите и,а тези нови 15 млрд.кубика на година сега искат да ни ги набутат на нас във въпросния хъб,което нито европа го има като интерес нито пък българия.щото дори и да приемем руското желание да се заобиколи украина ние не деференцираме източниците си и оставаме зависими от руската газ което значи и високи цени както бе до сега.демек троловете като теб няма на какво да се радвате.

    Коментиран от #23, #24

  • 23 До стоян стойката

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "стоян георгиев":

    Отоплявай се с дърва, стоене..

    Коментиран от #33

  • 24 Геолог

    6 2 Отговор

    До коментар #22 от "стоян георгиев":

    Стоене- всяко едно твое изречение ,е боза ,плява, лъжа и алабалистика.Но както казвах и преди,времето на лъжите и алабалистиките изтича ,и ще лъсне голият ви г.з .Само за протокола да кажа ,руснаците така си правят сметката с тръбите да работят на 50процента капацитет,при нужда да могат да пуснат още 50 процента,а ти си продължавай в същият дух,има кой да си прави сметката ,и кръчмаря ,не си ти.

    Коментиран от #25, #26, #27, #34

  • 25 гост

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "Геолог":

    „Газпром“ разкрива мащабите от ликвидацията и консервацията на газотранспортни мощности, които са му станали ненужни заради двойното намаление на мощностите на газопровода „Турски поток“ (от 63 млрд. до 31,5 млрд. куб м годишно).
    Както се казва в материали на концерна, на ликвидация подлежат 506 км от линейната част на „Източен маршрут“ (Починки-Анапа) от „Южен коридор“ и газоизмервателната станция „Моршанская“.Ликвидируеми са тръбите, положени в Красноярския край, Саратовския, Волгогоградски, Ростовска област. Ще бъдат запазени третата и четвъртата линия от компресорните станции „Руска“, „Казачия“, „Кореновская“.
  • 26 гост

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "Геолог":

    Според данните от 2016 г., „Газпром“ във връзка със съществуващите неясноти по отношение на осъществяването на проекта „Южен поток“ призна за обезценка по отношение на обекти от незавършеното строителство за сума от почти 46 млрд. рубли.
    Информацията за обемите на ликвидиране на построените обекти се появи благодарение на това, че „Газпром“ реши да проведе открито търсене на предложения за разработване на документация за ликвидацията и запазването (консервиране) на обекти от незавършеното строителство по Източен коридор, информира Финмаркет ( освен това често компанията избира изпълнител сред един-единствен доставчик – с с много малко разкриване на данните).
    Става въпрос за ликвидиране на линейната част от следващите обекти от Източен коридор, свързан с проекта за разширение на системата за осигуряване подаването на газ за газопровода „Южен поток“.
  • 27 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "Геолог":

    Тереза Мей заяви през миналата седмица, че Великобритания съвместно с ЕС продължава да търси възможност за намаляване на зависимостта от руски газ. Според нея Русия оказва влияние върху другите страни, използвайки зависимостта им от руско гориво.
    Според отчетите на „Газпром“, продажбата на природен газ на Великобритания за 2017 г. е била от порядъка на 16,26 млрд. куб м. Освен това през 2018 г. Великобритания внесе вече три партиди втечнен природен газ по проект с „Новатек“ и чуждестранните партньори от „Ямал СПГ“.
    Айде пак отиде "потока" у ряката !!!!! Додето сколасат от една страна , от другата ги режат с ПОВЕЧЕ от това дето ИЗОБЩО могат да вкарат тука ! Мъка , мъка руска , кво ша го праим тоя газ , ша го пием ли , ша го ядем ли ??!!
  • 28 гост

    1 1 Отговор
    46 млд. рубли са почти 800 милиона долара !!!!!!!! На скрап !!!!!!!! Кога мислиш ще "връща" тоя поток с такива "печалби" и то още преди да е заработил , а тепърва предстоят , ако не разбра по-горе Великобритания до края на годината обяви , че ще спре ВСЯКАКЪВ внос на руски газ !!!!
  • 29 гост

    1 2 Отговор
    Гръцката нефтогазова компания Energean Oil&Gas проведе листване на 47,5 % от акциите на компанията на Лондонската фондова борса по цена от 4,55 евро за акция, събирайки 330 млн. евро (460 млн. долара), става ясно от съобщение на компанията.

    Средствата ще бъдат насочени към разработката на две газови находища на израелския шелф в Средиземно море „Кариш“ и „Танин“. Пускането на акции осигурява на Energean Oil&Gas пазарна капитализация от 695 млн. евро (около един милиард долара).
    Въвеждането в експлоатация на двете находища, запасите от които се оценяват на 68 млрд. куб м газ според компанията се очаква към 2021 г. Освен на израелския шелф компанията работи и на шелфа та Гърция, Египет и Черна гора.
  • 30 гост

    1 2 Отговор
    Трябва да припомним, че в средата на януари Energean получи от министерство на енергетиката на Израел лицензия за проучване на пет участъка в Средиземно море в изключителната икономическа зона на Израел близо до посочените по-горе две находища.
    Компанията има подписани договори с британската TechnipFMC за доставка на газ в обем от 4 млрд. куб м газ годишно. Достъпните запаси от газ за компанията освен това се оценяват на около 169,9 млн. куб м газ, както и на 50 млн. барела петрол, основно от морските находища в Гърция, според съобщение на агенция Ройтерс. През 2017 г. компанията е осъществила добив от находищата си в Гърция от порядъка на 2,8 хил. барела петрол на ден, допълва агенцията.
  • 31 гост

    2 2 Отговор
    Гърция е на път да стане от вносител , износител , Румъния до 2-3 години ще изнася между 4 и 6 млд кубика годишно , за Кипър и Израел да не говорим , а Иран и Туркменистан едвам чакат се присъединят към Азербайджан по ТАП и ТАНАП !! За терминалите в Гърция и Хърватска , дето могат да приемат от цял свят отделно !! И всичко това първо точно дето се цели "потока" ти !! Усещаш ли какъв скрап се задава , че тия от морето и за скрап не стават , щото ваденето е десет пъти повече от цената за старо желязо , мъка , мъкааа !!!!
  • 32 Реалист

    2 2 Отговор
    Хахахахах - малко актуална информация:

    "Газпром" cе отказва от "Турски поток" като износител на газ за Европа"

    Копирано от https://www.24chasa.bg/novini/article/6769412 © www.24chasa.bg

    Кви 5 лева, какъв Южен поток - доказа се че е политически проект на путлер и сие за влияние върху Балканите. Аре чупка за ушанките - ще купуваме по-евтино азерски газ.
  • 33 стоян георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "До стоян стойката":

    ще се отоплявам на евтина газ.след падането на южен поток газа в българия падна с 60%.тва за теб добре ли е или зле?
  • 34 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #24 от "Геолог":

    за сега турски поток е от една тръба и за да има втора трябва българия да се съгласи,а за да се съгласи българия трябва да се съгласи европа,а за да се съгласи европа трябва да изчезнат путин и ердоган,а ако ги няма тия двамата няма да има зор от южен поток щото газ може да си идва от украинските газопроводи или от турските ,но азерска или иракска.та освен за вас путиноидите други фенове на идеята да правим тоя газопровод няма.

    Коментиран от #35

  • 35 Геолог

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "стоян георгиев":

    Азерска газ може да дойде само като микс ,а добавена отново руска.И по този начин се заобикаля директивата за Газа от един източник.Цената на Газа е обвързана с цената на петрола ,и няма нищо общо с това което се опитваш да манипулираш.Европа да му мисли от къде ще си набави тези огромни количества газ,ако Путин реши да обърне тръбите към огромният азиатски пазар.Оланд и Меркел защо тичаха на пожар след решението за СС.И тогава се роди и СП-2.

    Коментиран от #37

  • 36 анализатор

    2 1 Отговор
    Само че заради Проклетия Европейски съюз /който ни мачка по всеки параграф/вече ще плащаме още по една такса транспорт на Турция а при Южен щяхме ние да я получаваме.Ама нейсе/казваше Алеко К./нали сме си ГЛУПАЦИ

    Коментиран от #38

  • 37 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #35 от "Геолог":

    азерската газ може да доиде през интерколерната връзка с турската газопреносна мрежа и директни договорки между български потребители и азерски производители ,което е правилната формула,а турция да си получи таксите за пренос.българия не е голям потребител и няма да натовари сериозно турската газопреносна система.тва за азерския газ,но трябва да имаме и опция за втечнена газ през гърция при едни бъдещи ситуации,което значи че ще ни трябва и връзка с гърция ,което русофилското лоби години избягва да се случи.цената на всяка стока убавецо зависи от търсенето и предлагането ,тва се учи в първи курс в икономиката и да цената на газа е обвързана с петрола щото газа е взаимнозаменим от петролните продукти,но чети внимателно в страни където доставчика е монополист цените не са гъвкави и склонни към падане.пример българия и германия.германия имаше два пъти по-ниска цена от българия или сърбия пореди три години заради алтернативните си газови доставки.ние със сърбите като безалтернативни клиенти на руснаците бяхме с наи-високите цени на газа въпреки уж приятелските си отношения с русия.тва за махането на тръбите към огромния азиатски пазар е другата шизофрения.огромния азиатски пазар е с краина точка европа убавецо,но тои е заситен с евтина газ местно производство и другото русия пак го продава евтино,което помага европеиската и американска стока да е с евтини производствени показатели в китаи.ако путин спре газа за европа русия ще стане страна с канибали,а европ
  • 38 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #36 от "анализатор":

    тва за алеко константинов важи за теб ,но не го вменяваи в този случаи на останалите.та преди да прецакаме южен поток с гадната европа купувахме газ на 550-600 долара сега след като го прецакахме на 200-250!!!ти кажи кво е станало и дали е добре?ако имаше южен поток сега българия щеше да е взела от русия 8 млрд. заем ,а сега за три години спестихме от плащанията към русия 12 млрд.тва как би го обяснил алеко?
  • 39 злобар

    0 0 Отговор
    Да бе ще премине , точно това го мислят и Роско Плевнята и Орешарски Сливата .