17 Март, 2018 18:23 1 905 4

Босненските сърби мечтаят за обединение със Сърбия

  • босна и херцеговина-
  • сърбия-
  • сърби-
  • милорад додик-
  • референдум

Вкараха ни в Босна и Херцеговина, наложиха ни международен диктат

Босненските сърби мечтаят за обединение със Сърбия - 1
Снимка: Shutterstock

Ако получат право да се изкажат за съдбата на Република Сръбска, босненските сърби биха провели незабавно референдум за обединяване със Сърбия. Това заяви президентът на Република Сръбска Милорад Додик, предава руската информационна агенция ТАСС.

„Босна и Херцеговина е началото на Република Сръбска, тя е необходимост, а Сърбия е желанието. Вкараха ни в Босна и Херцеговина, наложиха ни международен диктат. Още повече, че в Дейтънското мирно споразумение е написано, че Босна и Херцеговина се състои от две държави и три народа, които са източник на суверенитет и решения на съвместно ниво“, обясни Додик, цитиран от „Фокус".

„Не можем да пренебрегнем друг фактор: повечето сърби и днес, ако имаха възможност да се изкажат за Република Сръбска, незабавно биха провели референдум за присъединяване към Сърбия. Защо не можем да говорим за това? Казват ни, че е политически некоректно, но коректно ли е вече 20 г. да нарушават нашите права, автономия и свобода?“, продължава президентът на Република Сръбска.

Според него Република Сръбска има всички признаци на държава и е единствената нормално функционираща част на Босна и Херцеговина, в която нивото на общото управление е унищожено и няма взаимно разбиране. „Сръбският народ в Република Сръбска преживява 20 г. мъчение и международна намеса, но не се отказва от своята държава", категоричен бе Додик.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Натов

    6 9 Отговор
    Поредният лигльо плакал пред руснаци за пари. Що не дойде в София да пореве, да види какъв ще го отнесе.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 мечко

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Srecko":

    Никой не поддържа "мюслимите" нито "усташите".
    Като си голям сърбин пиши на кирилица. На латиница пишат усташите.
Новини по държави: