Last news in Fakti

18 Март, 2018 12:30 4 414 38

Къде са доказателствата, че Русия е отровила Скрипал?

  • русия-
  • сергей скрипал-
  • отрова

Западът има една истина за атентата срещу двойния агент Скрипал, а Москва – друга

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Русия се държи като невинна жертва на заговор и отхвърля всякакво свое участие в покушението срещу Сергей Скрипал. Двойният агент и бивш офицер от КГБ беше отровен в Солсбъри с нервнопаралитичен газ, който е бил разработен и произвеждан само на едно място - в бившия Съветски съюз. Скрипал и дъщеря му се борят за живота си, а светът – за да научи истината.

След направения анализ на използваната бойна отрова за британците явно нямаше повече никакво съмнение, че опитът за убийство е могъл да бъде дело само на Русия. На една страна, която, според Лондон, явно е искала да покаже какво очаква онези, които я предават. Тази Русия ни най-малко не се притеснява да нарушава правила и закони, щом реши да отправи към някого поредното свое ужасяващо предупреждение. Следите на тези смъртоносни предупреждения към руснаци в изгнание, някои от които – дисиденти - станаха прекалено много в британската столица.

Поредицата от случаи на неизяснена насилствена смърт бе открита преди 12 години с Александър Литвиненко. Този бивш агент на КГБ също беше отровен - с радиоактивен полоний, произведен в руска лаборатория.

Четири сили срещу Москва

Истината на британците междувременно се превърна и в истина за целия Запад. Американският президент Тръмп, британската премиерка Тереза Мей, френският президент Еманюел Макрон и германската канцлерка Меркел излязоха с обща декларация, в която обвиняват Русия за извършеното покушение. Западът явно все пак е в състояние да реагира сплотено, щом почувства заплаха отвън.

Никой обаче не залага вече на честността и волята на Москва да разкрие истината. Иначе четиримата политици нямаше толкова категорично да обвинят Русия в държавен тероризъм. Списъкът на греховете на Москва е достатъчно дълъг и без случая Скрипал: негласната, необявявана и упорито отричана война срещу Украйна, държавната програма за допинг на олимпийските спортисти, свалянето на малайзийския пътнически самолет над Източна Украйна с ракета от руския военен арсенал - във всички тези случаи от Москва идваха само лъжи. Тамошното ръководство постоянно осуетяваше разследванията и отправяше абсурдни обвинения срещу Запада.

Комплот срещу Москва

И в случая със Скрипал руснаците си имат своя истина. Ръководството в Кремъл е убедено, че става дума за глобален антируски заговор. Оттам твърдят, че целта на този заговор била да се дестабилизира страната по време на изборите за президент. Руските медии отчаяно търсят начини да докажат как руският нервнопаралитичен газ „новичок“ е попаднал на Запад.

Някои московски медии разнищиха и една „сензационна" теория, според която бъдещата свекърва на Юлия Скрипал можела да е истинският извършител на покушението.

Истината на Запада обаче спешно се нуждае от конкретни научни доказателства, които по неоспорим начин да сочат произхода на нервнопаралитичния газ. Всичко друго би било катастрофален политически провал.

САЩ, Великобритания, Франция и Германия, които подписаха споменатата вече декларация, се чувстват много сигурни в правотата си. Техният документ обаче не съдържа покана към Москва да участва в разследването на случая „Скрипал". За тях Москва явно вече не е достоен партньор, с когото може да се разговаря. Това ли е апогеят на взаимните обвинения? Опасявам се, че не!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рубладжийче

    21 91 Отговор
    Русия винаги се е правила на невинна жертва. Важното е, че номерата и вече не минават.
  • 2 Джон Маккейн

    19 84 Отговор
    „Ето какво мисля аз – Путин е убиец, бандит и продукт на КГБ, който се опитва да използва всяка ситуация в своя полза. Всички ние разбираме кой и какъв е Путин. Ние трябва да се върнем към концепцията на Рейган: Мир с помощта на силата. Защото единственият език, който разбира Путин е езикът на силата“.

    Коментиран от #6, #8, #16

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Вей Хайвей

    56 13 Отговор
    Ще ги кръстиме АЛЧНАТА ЧЕТВОРКА. Методите им са ясни убийства на руски граждани с цел лични дивиденти всичко е ясно
  • 6 Конашенков

    59 15 Отговор

    До коментар #2 от "Джон Маккейн":

    Късно е, чадо. Закъснели сте с няколко десетки години. Най-вече с производството на хиперзвукови ракети. И "силата" ви, сега, е единствено колкото Ким да се бъзика с вас.
    Грабихте, рушихте, ядохте, пихте... време е за сметката.
  • 7 толерантен

    40 6 Отговор

    До коментар #4 от "1234":

    За тях, дори "травестит" звучи гордо.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Питащ

    9 34 Отговор

    До коментар #4 от "1234":

    Захарова е травестит. Тя русофоб ли е@

    Коментиран от #11

  • 10 Всичко Коз

    25 3 Отговор
    Нищо нищо е сега Валето ще цака и трите попа с дамата на веднъж още 6г.!!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Сталин

    32 7 Отговор
    Всички русофоби са джендърасти.
  • 13 УРОДИ извратени

    46 6 Отговор
    Доказателства няма , обаче нямало значение . Има присъда . !?
    Е това може да се коментира ?
    Това "ценностите" на цивилизовани хора ли са ?
    Колко далече е това от Правовата Държава ?
    От Демокрацията ?
    Какви са тези изкривени и извратени джендърски принципи ???

    Точно за това в България трябва да се проведе РЕФЕРЕНДУМ за съюза ни с НАТО и Гейрпопа,който така и никога не се е състоял !

    Коментиран от #14

  • 14 нормален

    23 2 Отговор

    До коментар #13 от "УРОДИ извратени":

    Абе, каква "правова държава" каква "демокрация"!?!?! Тука става дума за пълна лудница. Такава, пред която оная на Рачков е като пенсионерски клуб по бродиране.
  • 15 Хихихи

    22 3 Отговор
    Заговор има, но за пореден път европейските глупаци ще лигавят чокъря на руснаците, а фащаците ще си избягат зад океана, като ощипана мома!
  • 16 Топлата вода

    31 6 Отговор

    До коментар #2 от "Джон Маккейн":

    Ти си мишка но със самочувствие на лъв.И ми говориш за ние като споменаваш Рейгън.Кои сте вие бе мишки църкащи . Знаеш ли че турците копуват 100 изтребителя от 5то поколение А? А знаеш ли че са краварски тези изтребители Знаеш ли че твоето любимо НАТО ще си го премести в другият крачол когато султана реши да връща османската империя за която вече загатва Кой ще го спре тогава освен Русия.Само те са православни християни като нас А това е по важно от всичко за двата ни народа. Гледай си в твоето корито и не чакай помощ от запада защото като му дойде времето запада ще мълчи когато няма интерес .
  • 17 +-+-+-

    17 1 Отговор
    Явно в Лондон е лесно да убиеш
  • 18 Шляхтиц

    31 6 Отговор
    За какво е на ВЕЛИКА РУСИЯ и на ВЕЛИКИЯ ВЛАДИМИР ПУТИН да убиват шестдесет годишен бивш, изчерпан, че и разменен агент, че и неговата невинна дъщеря?????????????? Западният свят е паднал в очите ми така както германия през 1937 година. ПРОВОКАЦИИ, ПРОВОКАЦИИ, ПРОВОКАЦИИ и накрая ВЕРОЛОМНО НАХЛУВАНЕ В СССР при подписан договор за НЕНАПАДЕНИЕ. Без едно доказателство, как разбраха, че това е Руска отрова, че и името и знаят. Цял ЕС подкрепя Великобритания, че и САЩ и те подкрепят. ПОДКРЕПЯТ започването на ТСВ и отклоняват вниманието на света от Сирия, която щатите и британия искат да парчетосат заради петрола.
  • 19 Я изкарай Гано

    8 2 Отговор
    Велето на Меркел сайт нямат ли си, че се слагат в нашето мобиле? Който иска, там ги чете, защо са тези препечатки?
  • 20 Асен

    22 4 Отговор
    Всичко е цирк, нагласено за скорошни престъпления на краварите в Сирия.
    Апропо, какво стана с катастрофата на малайзийския самолет над урките?
  • 21 БАЙ ГАН4О

    15 5 Отговор
    Никой вече не е за западняците освен добре платените предатели и е време да ги последва съдбата на Скрипалчо
  • 22 Распутин

    3 18 Отговор
    Казаха ли ви го - нещастни миризливи русофилчета. Зле платени кремълски тролчета цъкат минусчета. Наближава моментът, в който и нашето общество ще се имунизира срещу комунистическата пропаганда. Цъкайте минусчета, не ни дреме.

    Коментиран от #25

  • 23 киро

    11 1 Отговор
    За предателите на родината независимо коя е тя само смърт
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Bg Бг Бг

    7 3 Отговор
    Всичко е от от алчност. Искат газа да им е безплатен. Да ама не. Той се пази от големи ракети. Но идва зима и пак ще има голям харч на газ и по-високи цени за господаря на ракетите.
  • 27 Боляр

    8 0 Отговор
    Поредната доза "независима и обективна журналистика" от Дойче Веле. CNN простия да яде.
  • 28 Кака Гинка

    8 3 Отговор
    Така и не разбрах къде са доказателствата,че Кремъл стои зад това.(Или пък с въпросителното заглавие питат нас,читателите!) "Те" се чувстват сигурни в правотата си и всички трябва да повярваме на думите им,защото "Москва лъже",а ЕС лидерите са света вода ненапита,въпреки всичките им кирливи ризи,които нямаше как да скрият.Толкова ли много идиоти се навъдиха по света и у нас?!
  • 29 Иво

    6 5 Отговор
    Всеки, който ближе задниците на руснаците или на американците е глупак. И от Русия и от САЩ нищо хубаво не сме видяли. Трябва да си гледаме нашите си държавни интереси. Докога ще се кланим на тези ушанки? Това, че 45 години работихме и изнасяхме продукцията си за без пари за "съюза" не ви ли беше достатъчно като отплата за голямото освобождение? Това, че им насипахме 27 тона злато не беше ли достатъчна благодарност? Това, че чакахме по 15 години за съветска трошка не ви ли беше достатъчно? Стига сте се просълзявали при споменаването на тази комунистическа путинова диктатура.

    Коментиран от #30

  • 30 Распутин

    4 6 Отговор

    До коментар #29 от "Иво":

    Може би е добре да припомним малко историята на самозабравилите се русофилчета. През 1915 година вашите "освободители" 1 час и 20 минути обстрелваха Варна и убиха мирни граждани наред с разрушенията. В края на втората световна война като окупираха България безчинстваха на воля. Изсмукаха икономиката ни, грабеха от мирни граждани, изнасилваха жените. И вие сега сте тръгнали да ми ги възхвалявате и да им правите фелацио по форумите?!? Как не ви е срам?!? Всичките русофили сте за разстрел за държавна измяна.

    Коментиран от #32, #33

  • 31 Гост

    5 2 Отговор
    След убедителната победа на Путин ,русофобчетата , възбудено започнаха да жужат ! Днес дилърите на дрога ще имат много работа .
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Даскал

    5 2 Отговор

    До коментар #30 от "Распутин":

    Точно по история си много зле ! От всичко написано почти нищо не е вярно , Затова ти пиша Слаб 2 !
  • 34 Шаран БГ

    7 1 Отговор
    Преди два века Испания, Велика Британия и още по-велика Франция си бяха разпределили света с благословията на Римския папа. От два века насам Франция и Британия упорито се стремят да отхапят "нещо" от Русия. През миналия век се намесват Австро-Унгария и Германия. Янките използват неадекватната Германия, която воюва срещу Франция и Англия и "правилно" я насочва на изток.
    До преди 80 години светът все още е бил голям. Следващите години са с бурно развитие на техники и технологии и светът става "тесен", най-вече за краварите. Те се стремят всячески към природните богатства на Русия.
    Сега вече "карето се оформи окончателно - САЩ,Велика Британия, "миролюбивата" и осрана в две войни Германия и още по-велика Франция.
    Пропагандата е страшна и от двете страни.Американските военни бази са обградили Русия от всички страни. Тези дни три атомни подводници на САЩ се цамбуркаха из Северния ледовит океан. На Велика Британия и "текат лигите" - да отхапе нещо. А франсетата - и те да не останат назад.
    Всичко до тук е ясно. Само че тези четири военни и световни сили забравят едно много важно обстоятелство. РУСИЯ Е НА СВОЯ ЗЕМЯ !! И може ушанките да са пияни-заляни, може да са бедни, може да са всичкото зло и лошо на този грешен свят, но са на своя земя. И един само стих от техен марш е показателен за възпитанието, което имат и за тяхната нагласа към външен враг :
    Все мы -дети Великой Державы,
    все мы помним заветы отцов:
    Ради Родины, чести и славы,
    НЕ ЖАЛ
  • 35 Шаран БГ

    5 1 Отговор
    НЕ ЖАЛЕЙ НИ СЕБЯ, НИ ВРАГОВ !
    Докато Великата четворка не намери в Русия друг "сериозен"предател като Миша-Лекето, струва ми се,с военна сила нищо няма да постигне !!!
  • 36 Реалист

    3 1 Отговор
    Няма никакви доказателства ,че руснаците са отровили предателя. Даже не е сигурно дали е отровен с "Новичок". Англичаните са измислили някакъв тъп сценарий...
  • 37 Кукувци

    2 0 Отговор
    Смятат хората за глупаци.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.