Last news in Fakti

19 Март, 2018 15:26 8 498 9

Как да осъдим общината заради щети от дупки по пътищата?

  • път-
  • дупки-
  • ремонт

В битката в съда могат да помогнат още снимки от момента на инцидента, показания на свидетели и фактури от автосервизи

След последния сняг по улиците се отвориха огромни кратери. Общините са заделили около 54 млн. лева за запълване на дупки. Най-много средства са отделени за ремонти в София, Варна, Пловдив и Бургас.

Но можем ли да осъдим общината и пътната агенция заради щети от дупки?

Спукани гуми, изкривени джанти и счупени амортисьори - това са повредите, които най-често отвеждат шофьорите в автосервизите. Ремонтът на колата може да струва до 700 лева, ако щетата е от по-сериозните.

Делата срещу общините заради щети от дупки продължават дълго. Но в повечето случаи са в полза на гражданите, казва пред Нова телевизия адвокат Димо Господинов.

През последните дни пунктовете за завеждане на повреди от дефекти на пътя са препълнени от шофьори.

За да признаят застрахователите щетите, потърпевшият водач трябва да представи протокол от КАТ. Преминали през процедурата обаче казват, че пътните полицаи отказват да дойдат на място с довода, че няма катастрофа. Така битката срещу общините остава в ръцете на всеки шофьор поотделно.

"Единственото, което можем да направим, е да извършим оглед, да предоставим снимков материал, да опишем ситуацията, знаците, да замерим дупката и да предоставим данните на клиента да си потърси правата от съответната община", обяснява застрахователят Валентин Илиев.

В битката в съда могат да помогнат още снимки от момента на инцидента, показания на свидетели и фактури от автосервизи.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 юрист

    15 1 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: Как да осъдим общината заради щети от дупки по пътищата?...“ Като си наемете колега- адвокат. Далеч не всеки бг. гражданин- неюрист е наясно с правните процедури, със законовите срокове и с документите и тяхното съдържание, които трябва да се създадат, за да сложат началото на едно съдебно производство за осъждане на общината за дупките по пътищата- публична общинска собственост. Не пробвайте сами, без специалист, да се справите с този проблем- не е по силите на всеки неюрист. Рискувате да пропуснете нещо и в крайна сметка, делото да не доведе до целеният от вас край и исканото от вас съдебно решение...
  • 2 Русенец

    9 6 Отговор
    Съденето на Общината е загубена кауза, по-добре ползвайте градския транспорт или таксита, докато асфалтират дупките. Ще ви излезе по-евтино и безнервно.
  • 3 Време е

    17 2 Отговор
    Най-добре е да се специализира една адвокатска кантора, която да изработи сравнително евтина процедура и да заложи на масовостта. Големият проблем е, че ремонтите се правят некачествено, което в пряка зависимост от общината. Дори в центъра на София, ремонтите са некачествени.

    Коментиран от #4

  • 4 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Време е":

    Проблема е в тромавата процедура по осъждане на общината! Ако тези дела приключваха в рамките на месец-два, до три, то ела да видиш тогава какво ще се случи. Друг проблем е, че дори да осъдиш общината, тези пари ще дойдат от кой - пак от данъкоплатеца, т.е. пак от нас. Отделно, в хода на съдебния процес, ще се появи някое "вещо лице" /без неговата експертиза съдът няма да се произнесе/, което ще даде становище, че водачът е можел да види дупката и при движение със съответната скорост - да я избегне или че половината от повредите не са от дупката или че щетите не са Х-лева, а Х-минус У. И, те така! Колкото до протокола от КАТ, който искат застрахователите, той е незаконен! В нормативните документи ясно е записано, в кои случаи се изисква посещение на мястото от органите на КАТ и издаване на съответният документ /протокол/.
  • 5 Марио

    12 1 Отговор
    В България всеки ден като карам имам щети.Дори и да не вляза в някоя по-голяма дупка пътищата са толкова лоши,че ходовата част заминава.
  • 6 г-н Хокинг

    5 1 Отговор
    Системата е измислена за Благото на Народа нали Драги ми Депутати
  • 7 Morgoth

    7 0 Отговор
    Съденето на общината е тегава работа. Трябва да си наемете адвокат и той или тя да я подкара, иначе надали ще успеете. А и да успеете ще има да се разкарвате по съдилища и парите да дойдат след 3-4 години. Затова и на хората не им се занимава.
    Лесния начин се нарича КАСКО. Като стане белята звъните на застрахователя и от там ви казват какво да правите - дали ще искат нещо от КАТ основно зависи от това при кого застраховате и каква ви е историята с него. Та изпълнявате им инструкциите, а после си водите колата на сервиз за тяхна сметка. Накрая нещо което ще остане скрито за вас е, че застрахователя ще осъди общината и ще си вземе парите. Те си имат адвокати специализирани точно в тази дейност.
  • 8 Азазел

    5 0 Отговор
    А ако дойдат от КАТ пишат акт за несъобразена скорост. Та трябва и това да си причиниш.
  • 9 Коко

    0 0 Отговор
    Бате вЕнци, ти влизал ли си на дело срещу общината скоро?
    Въобще в съдебна зала?
    Май не си, щом вярваш че съдебната система работи. Дори влязло в сила съдебно решение срещу общината не се изпълнява. Всъщност съдиш себе си, комшията и др. Ако имаш време и пари, едва ли ще се занимаваш с тази: " Терра инкогнита"
    Първо помисли малко, после дрънкай на клавиатурката. Ама кво да правиш, требва да ядеш нещо.......разбираемо....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове