Усещането за парене и лютив вкус в някои сортове чушки е причинено от веществото капсаицин. То се свързва със сензорни неврони, които подмамват тялото ви да мисли, че изгаря и е подложено на прекомерни количества топлина, въпреки че на практика няма физическо изгаряне. Всеки път, когато сравнително неразреден капсаицин е в контакт с кожата ви, особено очите ви или се вдишва в белите дробове, това ще ви накара да се чувствате така, сякаш сте изгорени, въпреки че не сте. Това вещество прави храната по-вкусна, отбелязват от Foodpanda.
Друг любопитен факт е, че повечето от капсаицина в чушките е центриран около семената. Това е защитен механизъм, който растенията използват, за да бъдат предпазени от гъбички и вредители. Едни от животните, на които това вещество не действа са птиците.
Мерната единица за лютивина на лютата чушка е сковилът. Скалата е кръстена на американския химик Уилбър Линкълн Сковил, който разработва метод за измерване на лютивия потенциал на различни люти чушки или по-точно съдържащото се в тях количество капсацин.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Рекламна статийка
И в крайна сметка защо са люти чушките?
Отговор: Защото фуудпанда иска реклама.....
И сега по сериозно капсаицина не действа само лъжейки неврони ....
Невежеството е опасно за живота!
Коментиран от #4
22:41 25.03.2018
2 Люто
Коментиран от #3
22:48 25.03.2018
3 Кулинарка
До коментар #2 от "Люто":
Вярно е, не пропускам като готвя да сложа лют пипер, чили и т.н, тази вечер също.А в свеж вариант са най-полезни, и мариновани също.
Това е моят вкус, но не го натрапвам, защото човек ако има язва трябва да се пази.
23:24 25.03.2018
4 Ей, хейтъра!?
До коментар #1 от "Рекламна статийка":
Опасна е за живота ти собствената ти злоба!!! Какво и пред кого се правиш на "остроумен и важен"!23:52 25.03.2018