Last news in Fakti

19 Март, 2018 16:52 36 404 2

Доматите като политическо оръжие

  • турция-
  • русия-
  • търговия-
  • домати
Доматите като политическо оръжие - 1
Снимки: Shutterstock
Турция не изключва ограничаването на руски компании от нейния пазар в случай, че Москва не осигури безпрепятствения експорт на турски домати. „Категорично сме против тДоматите като политическо оръжие

ова да се ограничава броят на фирмите, които могат да експортират домати на руския пазар. Ако се наложи ще предприемем реципрочни мерки и ще внасяме през избрани фирми. Турция не може да приеме това, че Русия избира и принуждава компании, които се заминават с експорт на домати и други зеленчуци, да се сертифицират”, каза министърът на икономиката на Турция Нихат Зейбекчи.

Русия забрани вноса на турски домати и цялата гама селскостопански и животински продукти от 1 януари 2016 г., след като през ноември 2015 г. турски изтребител свали руски бомбардировач Су-24. Забраната за внос на турски домати Русия започна постепенно да вдига през ноември 2017 г. и към момента право на експорт в Руската Федерация имат 8 турски компании.

„След инцидента през 2015 г. ние търпеливо и с разбиране чакахме свалянето на ограниченията. Разбрахме, че това не се случва и предприехме ответни мерки. Открито молим Русия – не трябва да ограничавате търговията”, каза Зейбекчи. Той засегна и темата за дългия процес по оформянето на визи за турските компании и заяви, че Анкара „ще реагира на това”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МЕСИ

    3 2 Отговор
    Мисирките пак ще реват на умряло, ердосвин ще свири пак на Путин, че и нахални ,искат без сертификати да продават, само като видя берача ми се отяда, от години не купувам турски домати ,първо щото са боклук , и второ не искам да стимулирам турската икономика.
  • 2 Бай село

    3 2 Отговор
    На нас кво ни пука за Турските домати ,нашите нали всеки ден летят и с вагони отиват в САЩ..Хилядите БГ производители сме щастливи че сме първи по внос на домати в САЩ.Цъфтим от радост,че икономиката ни е в най големия си ръзтеж от както се махнахме от РУСКИТЕ пазари..Да са живи и здрави всички Български политици който завършиха с отличие в Русия и сега са най големите демократи..Благодарим ви за уникалните пазари на агнета телета плодове и зеленчуци в САЩ..