20 Март, 2018 10:15 6 125 21

Голямото британско наказание за Русия, което изуми света

  • сергей скрипал-
  • русия-
  • великобритания

А в действителност наблюдаваме скечовете на Бени Хил по сценарий на Монти Пайтън

Голямото британско наказание за Русия, което изуми света - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Фразата „случи се това, което отдавна очаквахме“ не подхожда особено в случая. Просто защото събитията във Великобритания се развиха неочаквано. От инцидента в градчето Солсбъри до страховитото международно отмъщение срещу Русия всъщност изминаха само девет дни. Да припомним хронологията на този супербърз турбоскандал.

Това коментира Виктор Мараховский от РИА "Новости".

Вечерта на 4 март в пицария в английската провинция са намерени в безсъзнание възрастен мъж и млада жена. Сутринта на 5 март вече на всички е известно, че това са бивият полковник от ГРУ и бивш шпионин на британското разузнаване Скрипал и неговата дъщеря.

След едно денонощие, на 7 март, полицията вече е установила, че Скрипал е отровен с „нервно-паралитично вещество“. А външният министър на Великобритания Борис Джонсън припомня от трибуната „отравянето на Литвиненко“ и заплашва, че ако се установи намесата на Русия, отговорът ще е жесток.

Четири дни по-късно, на 12 март, премиерът Тереза Мей съобщава, че британски учени са идентифицирали отровата и това е веществото „Новичок“, произвеждано в СССР през 80-те години. И никой друг, освен Русия, не притежава това вещество. Тозчас Мей отправя внезапен ултиматум към Руската Федерация с искане „да даде пълни и изчерпателни обяснения за отравянето на Скрипал до полунощ на 13 март“. И тогава ще решим дали Русия е злодейка или просто не контролира химическите си оръжия. Ако отговорът не бъде „достатъчно убедителен“, то случилото се ще бъде разглеждано като незаконно използване на сила срещу Обединеното кралство – с всички произтичащи от това последици.

Британски военни участват в следствените действия, свързани с отравянето на Сергей Скрипал.

Русия обаче, незнайно защо, (явно вкочанена от ужас) не се хвърли да се оправдава. В коментар пред Би Би Си Путин препоръча най-напред „да си изяснят случая“, а после да безпокоят ядрената държава. Руското външно министерство вежливо помоли, в съответствие с Конвенцията за забрана на химическите оръжия, да му бъде даден достъп до материалите от разследването, както и проба от веществото – изобщо някакви конкретни доказателства (но на това унизително изискване да съблюдава международните норми Великобритания, естествено, не реагира).

Пътьом светът разбра, че Мей послъгва. Че Русия отдавна и в срок е унищожила запасите си от химически оръжия (за разлика от САЩ, които все още разполагат с такива). Че създателят на „Новичок“ живее от 20 години в САЩ и още преди 10 е издал книга, в която разкрива формулата на своето творение. И сега тя се знае от всички. И така нататък....

През това време всички започнаха да се надпреварват да протягат ръка за помощ на Великобритания: първи и без всякакви уговорки редом до нея застанаха прибалтийските тигри и Полша, накъде без тях. После безусловната си подкрепа изразиха Франция и Германия. Последната решаваща помощ дойде от държавния секретар на САЩ, който часове по-късно бе пратен в оставка.

Междувременно британското външно министерство пусна угрижен агитационен клип, в който се казва, че „Русия се опитва да разруши световния ред“.

В полунощ на 13 март, след като не получи отговор от коварните казаци, премиерът Тереза Мей свика Съвета за национална сигурност.

И в сряда светът видя това, което видя.

Няма никакво съмнение, че Скрипал е отровен от Русия, съобщи Мей. Ето, ние й дадохме възможност да се оправдае, а тя не пожела. И въобще, Русия отдавна се вре навсякъде с нейните хакери, войски и пропаганда (викове на депутати: „Ами малайзийският боинг!“). Време е да й дадем жесток и решителен отпор. Ще изгоним 23 руски дипломати (викове: „Изгонете и посланика, той също се меси и влияе!“). Оттегляме и поканата си за посещение към Сергей Лавров. А кралското семейство и наша официална делегация няма да присъстват на световното първенство по футбол (викове: „А защо да не й отнемем целия шампионат?!“). Не, така повече не може. Ще обсъдим с Европа нашата обща енергийна независимост (викове: „Ако Берлин е наш съюзник, да се откаже от „Северен поток-2“). Утре свикваме НАТО, за да обсъдим този въпрос (викове:„Нека да уплашим Русия с нашите действия!“). Може дори да арестуваме руски държавни активи в страната ни, ако преценим, че се използват в наша вреда. Руската икономика е двойно по-слаба от нашата, нека отслабне още (интересно откъде Мей разполага с тези данни: по номинален размер на БВП британската икономика изпреварва руската само с една трета). Заедно с целия останал свят ще се противопоставим на руската агресия (аплодисменти, прерастващи в овации и викове: „Вие сте желязната лейди!“)

Може и да преувеличавам малко, но нищо не съм си измислил.

Световната мрежа – от обикновените потребители до Джулиан Асандж, ехидно се надсмива над Мей и пита къде са й все пак доказателствата. Руският интернет прелива от обидни снимки и стихчета. Британският интернет измисли химическото оръжие „Брексичок“ и обвини Мей, че трови с него цялото кралство. Има и такива, които питат за какъв дявол й е на Русия да трови предателя, лежал няколко години в руски затвор и отдавна разменен с Великобритания. И защо й е да го прави точно преди изборите. Както и дали все пак няма да има разследване. Но тговорът на всички тези въпроси е един: „Русия руши световния порядък“.

Западноевропейските лидери лукавят, че не е хубаво да се използват химически оръжия, че случаят изисква задълбочено и сериозно и внимателно разследване и призовават Русия „да участва“.

Руският външен министър обаче с каменно лице ги отпрати да повикат някой възрастен, който е чел конвенцията за забрана на химическите оръжия и има понятие от международното право.

"Газпром" обяви, че закрива представителството си в Лондон и прекратява дейността си там.

Анализаторите питат с недоумение „какво се случи?“ и „защо така се опозориха?“.

Но аз ще се спра само на един аспект от възможните обяснения. Има една основна причина за цялото това световно недоумение. Светът е шокиран от разминаването между собствената си представа за Великобритания и тази жалка клоунада, която наблюдава „в реално време“. Ако на мястото на Англия беше Украйна, на никой нямаше да му направи впечатление.

Това е горчивата истина. Жертва сме на клишетата ( активно пропагандирани от прекрасната британска масова култура), според които в Лондон седят едни външно сдържани и невероятно хитри лейди и джентълмени, които иронично отправят остроумни забележки и тихомълком, без излишни спазми и истерии, управляват света.

А в действителност наблюдаваме скечовете на Бени Хил по сценарий на Монти Пайтън. Търчи желязната лейди и крещи: „О, боже! Някой е отровил шпионина! Трябва спешно да пратим ултиматум на Русия!“. Мълчание. „О, боже! Русия не ни отговаря! Тогава нека Берлин се откаже от газопровода и НАТО да измисли там нещо!“ Мълчание. И така нататък...

А всъщност се случва нещо напълно нормално. Историята познава много примери на велики култури, които надживяват величието на страните, в които са се зародили. Още римляните, прекланяйки се пред класическата гръцка култура, са недоумявали що за жалки елини са техните съвременници. Марк Твен също е бил шокиран от разминаването между Италия на оперите и музеите и тази Италия, която му се представя в действителност.

А ние живеем в XXI век, когато мирно и съвместно съществуват реалната Великобритания, в която премиерът разиграва истерии и става за смях, и виртуалната Великобритания, в която свръхлюде в сака от туид сдържано пият чай и хитроумно сглобяват комбинации.

Превод: "Гласове"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голям прос

    77 9 Отговор
    Английския народ се управлява от тъпанари.

    Коментиран от #20

  • 2 гост

    68 3 Отговор
    Ако не беше истина, и то много страшна, статията щеше да е ха-ха смешна. За съжаление всички сме вкарани в този цирк.
  • 3 ХаХа

    14 81 Отговор
    И как разбрал света, че Мей послъгва? По честната дума на Путин, че са унищожили запасите си? Путин отричаше и за руски войски в Крим пък после си призна. Трябва да му разкажат българската приказка за лъжливото овчарче. Заради такива високомерни коментари никой не взима на сериозно руските медии( освен българските русолизци).

    Коментиран от #12, #13

  • 4 Дедо Гошо

    55 3 Отговор
    Евала ,бравос, машала и така нататък за статията.Е тва е истината и требе тия дето са кат коне с капаци да я проумеят.
  • 5 Притеснен

    33 3 Отговор
    Проблемът е, че истината е много преобръщащо се шавливо понятие за хората с преобръщаща се и шавлива сексуално-социална ориентация.
    Особено платената истина!
    Нали г-н-жа-ца Явор(а) Дачков(а)?
  • 6 Morgoth

    36 0 Отговор
    Доказателствата ще бъдат представени на комисия от Организацията за забрана на химическите оръжия в която има и руско участие. По този начин ще се изпълнят международните норми. Надявам се от там да излезе нещо смислено. Но наистина не е добре, че агресивните мерки се вземат преди изказването на международните експерти. Изглежда все едно има интерес от едната или и от двете страни за влошаване на отношенията им.
  • 7 картинка като снимка

    36 3 Отговор
    Отлично четиво ,благодаря на редакцията ! Искрено се смях!!!
  • 8 росен

    41 0 Отговор
    Ако са искали руснаците са можели да свършат тази работа още в Русия. В затворите на Русия на такива им се случват фатални нещастия. А има една негърска поговорка: "Ако видиш мавър или кобра, убий мавъра." Същата може да се каже и по друг начин: "Ако видиш американец, англичанин и кобра, убий първите двама."
  • 9 някой да туитне на външното

    39 5 Отговор
    Как пък никой не забеляза че до прибалтийските тигри и Полша, скокна и нашето коте . Пардон, Кате .
    Мани, язък за туита.
    Чудя се дали ще се засрами ако някой и натика муцунката да прочете статията.
    Или съм голям оптимист . Ако си много срамежлива госпожица, няма да те вземат с тях батковците от ГЕРБ.
  • 10 Рубладжийче

    4 35 Отговор
    РИА "Новости". колкото и агенциа САНА и толкова достоверна колкото и агенция САНА. Не знам защо изобщо се публикуват материали от тях. може би за повишаване на самочувствието на путиноидите.

    Коментиран от #16

  • 11 реалист

    33 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Един виц,който измисли малкият ми син:

    СNN предаде: Холивуд спешно набира сценаристи,МИ 5 вчера е уволнила своите анализатори и е назначила всичките сценаристи на Холивуд .
  • 12 Полин

    20 0 Отговор

    До коментар #3 от "ХаХа":

    По минусите на коментара ти
  • 13 Alarak(the truth)

    18 2 Отговор

    До коментар #3 от "ХаХа":

    Аре да духаш супата!
  • 14 патриотъ

    33 2 Отговор
    Браво,добре написано!
    Жалкото е,че пак сме на грешната страна.Адмирации за нашата външна министърка,която има акъл колкото една кокошка.Да се направи анализ на изказването и и пригодност за мястото,което заема.Намерете и място някъде из министерствата като търчъндайзер,което повече ще и приляга!
  • 15 Оскар

    14 0 Отговор
    Разработка на М.Помпиера от Ленгли селото. За награда - издигане в ерархията , холи-уудска продукция
  • 16 Ахмак

    15 3 Отговор

    До коментар #10 от "Рубладжийче":

    Издишаш Велкоо , издишаааш !
    Я ги почвай -ушанки, кочина ,джудже!
    А иначе, статията си е хумористична ,и забавна.
  • 17 соросоидни кърлежи

    21 3 Отговор
    не може да предоставят доказателства защото била военна тайна..също и хим.оръжие на Садам, все още чакаме от умрял писмо.
  • 18 Нике

    15 1 Отговор
    Това беше груба намеса в изборите и тъпа,и грозна.Много им падна нивото на англичаните.
    Добре,че излизат от ЕО.
  • 19 ПРозрял

    12 0 Отговор
    Не разбрахте ли че целият свят за съжаление се управлява от олигофрени-като започнеш от Тръмп,минаваш през много държави от изтока и запада и стигнеш до България.Сега е ерата на управлението от тъпанари,малоумници,интриганти и тем подобни индивиди.Господ да ни е на помащ.
  • 20 незнайко

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Голям прос":

    Не са тъпанари а МИЛИАРДЕРИ ! Не напразно там се произвеждат най скъпите коли . СЛЕДОВАТЕЛНО, ПАРИТЕ УПРАВЛЯВАТ СВЕТА !!! Последното изречение от статията, казва ВЕЛИКАТА истина !
  • 21 впечатлен

    1 1 Отговор
    Дори формулата на новичок да е световно известна, защо точно Литвиненко е трябвало да бъде отровен, за дъщерята мисля, че просто е лош късмет. Приказката за лъжливото овчарче важи не само за руската политика, а и за нашата доскорошна и за всички тоталитарни режими. За съжаление не се случва точно както би трябвало според популярната кратка приказчица. Овчарчето лъже, и лъже, и лъже, но му се разминава. Пак му вярват, кой знае защо, а вълците така и не могат да го изядат. Живее си с лъжите и прави каквото си иска!