Last news in Fakti

20 Март, 2018 16:55 605 0

Европарламентът ще бъде избран през май 2019

  • ес-
  • парламент-
  • депутати-
  • еп-
  • избори-
  • съвет

Изборите се провеждат на всеки пет години

Европарламентът ще бъде избран през май 2019 - 1
Снимка: Shutterstock

Съветът на Европейския съюз постигна споразумение следващите избори за Европейски парламент да се проведат между 23 и 26 май 2019 г., съобщи „Ройтерс“.

Изборите за евродепутати се провеждат на всеки пет години. Според Акта за избирането на членове на Европарламента от 1976 година следващите избори трябва да се проведат от 6 до 9 юни 2019 г.

Тъй като държавите-членки прецениха, че е невъзможно изборите да бъдат проведени в този момент, Съветът постигна единодушно съгласие да определи алтернативни дати за изборите. Много страни са възразили срещу първоначалните дати, защото те съвпадат с празнуването на Петдесетница.

26 май е неделя и тъй като някои държави по традиция гласуват в други дни от седмицата, изборите са планирани за дните между 23 и 26 май.

След като получи становището на Европейския парламент, се очаква Съветът да приеме официално решението си преди края на юни. Последните избори за евродепутати се проведоха на 22 - 25 май 2014 година. Очаква се след излизането на Великобритания от ЕС броят на членовете на институцията да намалее от 751 на 705.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА