Last news in Fakti

22 Март, 2018 01:30 2 227 7

Симеон Втори беше лектор на конференция в Мадрид

  • симеон втори-
  • сакскобургготски-
  • мадрид-
  • испания-
  • лектор-
  • конференция

Историци и дипломати присъстваха на срещата

Симеон Втори беше лектор на конференция в Мадрид - 1
Снимка: Kingsimeon

Симеон Сакскобургготски бе в Мадрид за участие в конференцията „Царе без царство, дипломати без дипломатически отношения“, организирана от Посолството на Унгария, Института „Сервантес“ и Дипломатическата школа. Събитието се състоя в седалището на Института и присъстваха посланици, акредитирани в Испания, представители на академичните среди, общественици, историци и др.

Лектори на конференцията бяха Цар Симеон II, Ерцхерцог Георг фон Хабсбург – син на ерцхерцог Ото фон Хабсбург, Граф Пьотър Поточки, син на Граф Йозеф Алфред Поточки. По време на конференцията бе представена и книгата на Ката и Петер Гюурица „Ференц Мароси. Царски посланик в Мадрид (1949-1969)“.

По време на студената война Испания се оказва убежище за много граждани от страните от Централна и Източна Европа, включително и за дипломатите, които се оказват принудени да останат в страната, пред вероятността да бъдат екзекутирани в собствената си родина. Те продължават своята дейност в помощ на сънародниците, които живеят или преминават през Испания, без да представляват официалната власт на своята държава.

Такива са случаите на Граф Поточки, посланик на Полша и на Ференц Мароси, посланик на Унгария, които не представляват официално държавата си, но се приемат от испанската власт като единствените представители на страните им. Подобна е участта и на българското царско семейство, което също намира убежище в Испания и превръщат своя дом в център за подпомагане на български емигранти.

„Испания бе нашата приемна страна и втора родина в един много тежък за нас момент. Действахме като своеобразен Червен кръст, културен център и посолство за българите, които се намираха в Мадрид“, изтъкна Царят.

По същия начин ерцхерцог Ото фон Хабсбург, син на последния император на Австрия и крал на Унгария предоставя своите връзки и влияние в Южна Европа в полза на хилядите емигранти, които пристигат от Унгария. „ Моят баща не можеше да се завърне в Родината. Единствено му оставаше възможността да помага на своите сънародници, които се намираха извън страната като него“, отбеляза ерцхерцог Георг фон Хабсбург.

Испания и Полша прекратяват дипломатическите си отношения след Втората световна война в продължение на 40 години. Въпреки това, благодарение на неуморната дейност на един аристократ, е съществувала алтернативна дипломатическа дейност. Именно за помощта, оказвана от неговия баща на хилядите поляци, които не могат да се завърнат и са се опитвали да се установят в Западна Европа, разказа граф Пьотър Поточки.

На зададен въпрос от залата, относно бъдещето на европейския проект ерцхерцог Георг фон Хабсбург отговори, че е необходимо повече от всякога да се развива паневропейската идея и че е нужно да се върви към все по-голямото разширяване на Европа. Цар Симеон II подкрепи тази теза, като изтъкна важността от утвърждаване на солидарността между страните от Европейския съюз.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    9 1 Отговор
    Сигурно на тема:как да откраднем повече земя от балъчета.
    В Испания едва ли вървят тея номера обаче, имайки предвид какво се случи на кралските усоби
  • 2 Димитър Кънев

    9 1 Отговор
    Гладникът Симеон на какво може да научи някого.Само едно нещо колкото да си по подъл.
  • 3 no name no face no number

    7 1 Отговор
    Тоя съвест има ли??? Какви кошмарни особи изплуваха след промените........ нямам думи. И тия смотани медии ги превръщат в герои. ОТВРАТ
  • 4 Пеньо

    7 1 Отговор
    Дедо Мони изнесе лекция на тема: "Овладяване изкуството на кражбите и лъжите".
  • 5 СЕВАР

    7 1 Отговор
    Бил ,,цар''. бил ..величество''. бил незнам си какво . Дойде на власт гол и бос , задлъжнял , налапа се с имоти и се чупи . А можеше наистина да стане цар , ако се беше държал достойно и ако беше направил нещо за България . Но явно при кобургите достойнството е през поколение . Не го бройте цар - той отдавна загуби всякакви права за това . Дърт козел - измамник .
  • 6 Станислав

    1 1 Отговор
    Отвратителни коментари от прости хора, които не се интересуват от действителността, а само от собствените си криви представи, в които цар на българите е крадец, комарджия и лъжец
  • 7 Станислав

    1 1 Отговор
    Отвратителни коментари от прости хора, които не се интересуват от действителността, а само от собствените си криви представи, в които цар на българите е крадец, комарджия и лъжец
Новини по държави: