Last news in Fakti

21 Март, 2018 22:33 2 733 19

Недостигът на човешки ресурси е сред основните проблеми на европейските държави

  • работна сила-
  • работници-
  • ес-
  • александър велев
Недостигът на човешки ресурси е сред основните проблеми на европейските държави - 1

Недостигът на човешки ресурси е сред основните проблеми на голяма част от европейските държави. Това стана ясно след проведена среща между председателя на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев и председателя на групата на работодателите в Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) Яцек Кравчик. АИКБ е най-представителната организация на работодателите на национално равнище, представляваща 3/4 от икономическите дейности и над 10 000 компании.

По време на срещата Васил Велев представи пред Яцек Кравчик трите основни приоритета на българските работодатели за 2018 г. Това са решаване на проблема с недостига на човешки ресурси за българската икономика, подобряване на бизнес средата чрез ограничаване на административните тежести и по-доброто регулиране и реформата на енергийния сектор.

„Европейските работодатели имат много причини да застанат рамо до рамо при решаването на проблема с недостига на човешки ресурси. Защото въпросът с уменията на работниците в много европейски страни е сред основните задачи за решаване. Добрата новина, е че ЕК е наясно с това. Надявам се, че през следващата финансова рамка Комисията ще отдели повече ресурс, с който да насърчи повишаването и подобряването на уменията на хората”, заяви председателят на групата на работодателите на ЕИСК.

Яцек Кравчик е в България за участие в конференцията на високо равнище „Бъдещето на труда“, организирана от Министерство на труда и социалната политика с подкрепата на Европейската комисия. Участие в събитието ще вземат и д-р Милена Ангелова, главен секретар на АИКБ и бъдещ заместник-председател на ЕИСК и Бойко Недялков, член на УС на Асоциацията. Освен в международната конференция Яцек Кравчик ще участва и в заседанието на група 1 „Работодатели” на ЕИСК, чиято тема ще е "Преодоляване на разликата в уменията за растеж и създаване на работни места - бизнес перспектива". И двете събития се провеждат в рамките на Българското председателство на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шит робот

    26 0 Отговор
    смешници скрънзливи!
  • 2 Роман дизел

    31 0 Отговор
    Ако си магаре самар ще си намериш лесно ама ако си самар не можеш си намериш магаре
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Велев

    19 0 Отговор
    като виден български стратег-капиталист трябваше да отрече за пореден път минималната работна заплата и колективното трудово договаряне. Чекиджи.я ситен.
  • 5 Лесно е но няма заинтересовани.

    11 2 Отговор
    Абе да не би в Молдова,Украйна,Армения,да взимат повече пари от тука,бре.
    Давайте им паспорти приоритетно,на хора от тези държави,тия турчуля,сирийци,авганци и други поганци, Бг паспорт,през крив макарон.
    Толкова е лесно.
    Има си законови мерки: Да са християни по възможност православни,да не са осъждани,да не са криминални лица,да не са обратни (тези с добър образователен ценз,да са с предимство). Толкова,не е сложно,за няколко години пак ,с лекота ще сме 10 милиона,бели, православни люде.

    Коментиран от #6

  • 6 Гостенин

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Лесно е но няма заинтересовани.":

    И всички в София
  • 7 гнида

    9 0 Отговор
    Тогава се учете да ви работят маймунски ресурси !

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Румяна Костова

    13 0 Отговор
    Гледам,господин Михайлов е обезпокоен как така наречените бизнесмени не могат да си намерят черно работници за без пари.И за това,ни казва той, застават рамо до рамо.Да измислят още по-ефективни схеми,за да прецакат неефективно трудещите се.Те пък от своя страна,почват да работят още по-неефективно.Ама украинците предпочит Полша.Хем им е по-близо,хем повече пара дават.
  • 10 КРИБ

    12 0 Отговор
    Аууууууу,ко ши правим ся,няма кой да ни работи за по един хляб на ден.От 30 години ги учиме да оцеляват на предела,а те нагли,избягаха от нас ,не щат да ни създават нови робчета ,да се почувстваме и ние като добри робовладелци.Изоставиха ни и отидоха да работят за 10 пъти повече по света.А и новите имигранти талибани искат да ни прескочат като кална локва.Дали останалите цигани-гласоподаватели ,няма да се разбунтува някой ден ,и да ни резнат зелките.Кво да правим-Ден да мине ,друг да дойде.
  • 11 ussr

    9 0 Отговор
    Тези така и не разбраха,че проблема е в Заплатите!!!
  • 12 Пеньо

    2 4 Отговор
    Първо-проблемът е световен. Второ-недостигат КАЧЕСТВЕНИ човешки ресурси. От другите има изобилие!

    Коментиран от #13, #14

  • 13 ААА

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Пеньо":

    Качествен човешки ресурс ,се постига след качествена селекция десетки години.За да направиш качествена селекция и да отделиш зърното от плявата,трябва конкурси ,и за спечелилите качествено заплащане ,за да има интерес.Тези учат впоследствие и останалите.Работата на добрият началник е да назначи качествени работници.До като един обикновен техник,или водопроводчик в Германия взима 6 пъти повече пари от инженер със стаж в България,тази няма да я бъде.
  • 14 ААА

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "Пеньо":

    И второ,качествените люде ,в по голямата си част са се научили да работят и оцеляват,сами за себе си и и в България,и тези смешни социални помощи които ги дават вместо заплати, да много много далеч,от парите които вадят от собствените си умения,а тези които по немогат,а им се работи,заминават в чужбина.
  • 15 Боричков

    6 0 Отговор
    Ако работещите в Германия източноевропейци, напуснат, страната ще блокира. Но те няма да напуснат и да се вурнат в Мутристан.
  • 16 jfoxfk

    4 0 Отговор
    Недостигът на човешки ресурс се решава само по един начин - работодателите трябва да излязат от робовладелският слой. И да търсят работници, а не роби. И да разберат, че качествени работници има само при високо заплащане. Дори само Маркс да бяхя прочели щяха да видят, че заплатата трябва да осигурява възпроизводството на работната сила. А как да си храниш семейството със средната заплата дори за София? При заплата 1100лв. /средна/ и 700 лв наем за мизерен люлински двустаен апартамент? А преди по-малко от два месеца четох как един работодател предлагащ ЦЕЛИ 800 лв. заплата се вайкаше, че не може да си намери работници на 50 км от София при ... осигурен транспорт.
  • 17 khni

    3 0 Отговор
    Намирането,а впоследствие и задържането на работници става с пари,а намирането и задържането на качествени работници става с много пари. Докато тези скръндзи работодателите не го разберат това така ще реват за работници. Тези работодатели още малко ще искат да им работят хем качествени работници хем те да плащат на работодателите си,ама такова животно нема. Няма къде да идат и колкото и да не им се плаща ще им се наложи да плащат хем в пъти по-големи заплати от досегашните подигравки от 500-600 лв хем за най-нискокачествените общи работници иначе ще има да чакат. Вече и хамалина не се хваща за заплата под 1500 лв. трябва 1500 евро. Това е положението като не искат да плащат да си стоят без работници.
  • 18 Шаран БГ

    3 0 Отговор
    Първо: От еднополови бракове "мат,рял" не се ражда !
    Второ: Робовладелците в България ще станат капиталисти /може би/ след стотина години . Всичките те са учили и чели "политическа икономия", но нищичко не са научили ! Само едно са запомнили, че чрез експлоатация на човешкия труд се забогатява.
    Трето : Алчността е основната движеща сила на нашенските "индустриалци"
    Четвърто: Те, българските индустриалци, / както и българските политици/, нищо хубаво нямат и намерение да научат от " колегите"си от Западна Европа, а камо ли и да го приложат !!
    Пето: Когато не създаваш условия за нормален човешки живот на своя народ, а го прокуждаш от родната му земя, ако щеш докарай целия китайски народ тук, пак няма да прокопсаш !
    Шесто: Не знам в едни огромни САЩ колко компании има, но щом ние имаме !0 000 "компании" значи сме ги стигнали и задминали без да разберем.
    Седмо: Тук, смислените коментари са много и са добри! Достатъчно е тези "връзкосани" чиновници да ги прочетат- все ще научат нещо. Но те няма да си позволят такова нещо, защото са "избрани" - не от Бога, от Партията !!!
  • 19 Гого

    3 0 Отговор
    Човешки ресурс има ама заплати не се дават!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове