Last news in Fakti

23 Март, 2018 07:30 2 830 0

23 март 1839 г. Ражда се ОК

  • знак-
  • ок-
  • символ
23 март 1839 г. Ражда се ОК - 1

ОК е използван за пръв път на 23 март в сутрешното издание на "Бостън морнинг пост" през далечната 1839 г. В кратка хумореска се съобщава за дейността на организация, която се е обявила против ползването на звънци на масата за извикване на обслужващ персонал.

В един пасаж се появява фразата " o.k.—all correct", от където се разбира, че OK стои за all correct (съвсем вярно). Грешката е нарочна, тъй като по това време (както сега впрочем) се забелязва допускане на умишлени грешки в писмената реч за повече колорит и постигане на неправдоподобност в значението, сатирично подчертаване.

Съкращението обаче става национално достояние през 1940 г. с президентските избори. ОК е съкращение от прякора на кандидата на Демократическата партия Мартин ван Бурен - Old Kinderhook (бил родом от град Киндерхок). Опонентът му започва да го използва подигравателно, но екипът на Ван Бурен бързо обръща съкращението в негова полза, като го свързва с ползваната от "Бостън пост" фраза o.k. - точно в смисъла на позитивно, градивно и достоверно.

И това да допринесе за положителен имидж на Ван Бурен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА