25 Март, 2018 08:34 33 637 35

Гърция стяга още режима за движение по пътищата

  • гърция-
  • протест-
  • движение-
  • пътища
Гърция стяга още режима за движение по пътищата - 1

Глоба от 1500 евро ще плаща всеки пушач в автомобил, в който пътува дете. Това е минималната санкция в нов Закон за движене по пътищата на Гърция. В него се увеличават всички наказания, които поставят на висок риск здравето и живота на пътниците, предаде БНР.

Една от най-високите остава санкцията за използване на антирадар – 2000 евро. Като “антиобществено поведение” вече се тълкува преминаване на червен светофар, употреба на алкохол, неправилно изпреварване. За агресивно поведение към полицай вече ще се отнема книжката.

Забранява се движение на мотори с четири колела (АТВ-та)по асфалтирани пътища – глоба хиляда евро. Увеличават се административните мерки за шофьорите на камиони с отнемане на книжка за 2 месеца.

Новият закон включва двойно и тройно увеличение на глобите в зависимост от годишния доход на водача. Засега обаче това е възможно да се приложи само за гръцки граждани, коментират от полицията. Вече няма да е валидно и намалението от 50% на глоба, ако се плати до седмица.

Целта на закона е да се намалят пътните произшествия, тъй като Гърция е на едно от челните места в Европа по жертви. За 2017 г. се очаква на първите две места преди нея в ЕС да бъдат само Румъния и България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сиси

    145 7 Отговор
    Наблюдавах Румънците в Гърция,карат 10 км под ограничението и са уникално внимателни.В Румъния след Букурещ същата история.Влязат ли в България подивяват,защото очевидно може,защото законите са само за някой,защото сме корумпирани,защото съда дава основно условни присъди,няма събираемост,ако не работиш.Някой ден и при нас,но не скоро.

    Коментиран от #2, #9, #11, #27

  • 2 qwerty

    96 6 Отговор

    До коментар #1 от "Сиси":

    Лятото ми се наложи 2 пъти да пътувам по пътя София - Плевен е тия мамалигари както писа и ти карат като луди, когато изпреварват не ги интересува дали има автомобили в насрещното. Отделно се движат в пакети от по 4-5 коли, както тучьолята лятото.

    Коментиран от #7

  • 3 Хан Крум..... до кокал

    57 5 Отговор
    Внимавайте с опъването на палатки в Гърция,в района на Полигирос,има солени глоби и ЗАТВОР ДО 40 ДНИ.Пресен пример от 23.03.2018г за измислено нарушение от 2016г.Спрял си с каравана и опънал тента.200Евро глоба.За опъната палатка и Затвор .Минават, снимат и те привикват с любезното съдействие на властта на Булгари стан. (Призовка от прокуратура и полиция)Помощ от никъде .Българите вълци ги яли.

    Коментиран от #21

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 mediator37

    43 5 Отговор
    Две поредни години съм бил на палатка в Гърция с приятели, всяка вечер на различни места. Тъп е този техен закон за палатките, откакто го чух се отказах изобщо да ходя до Гърция, оставаме си с Източни Родопи и до там. Забраните са тъпо нещо. Увеличените глоби също. Тези числа вече граничат с конфискация.
    Отделно от това гърците паркират по най-наглия възможен начин, който може човек да си представи. Но понеже са нагъчкани, криви и тесни уличките, ченгетата си затварят очите. Няма да се оправят с паркирането никога гърците, но сега за цигарите и скоростта се хванали. Защо не направят 1000 евро глоба за неправилно паркиране- цяла Гърция е изгоряла като факла.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 проблем

    75 4 Отговор

    До коментар #2 от "qwerty":

    За това с наглите румънци от три годи алармирам и не само отсечката, която си споменал, същото е и по пътя за Гърция, а точно в кресненското става ад заради тях !!! Баш правилно си го описал не ги интересува има ли коли срещу тях, широко ли е тясно ли изпреварват, като бесни говеда в стадо по няколко! Полицията не ги закача изобщо!?!?!? Време е вече специално на тях да им обърнат внимание да почнат да ги спират и превантивно за проверки на документите. Поне половината нямат винетки това пък от километър се вижда! Като им наложат преса бързо, ще се разчуе и ще почнат да карат, като овчици. Обаче ние нямаме държава имаме Бойко Борисов, който не иска проблеми със съседни държави и е готов да жертва робите си българи за всякакви цели !!!!

    Коментиран от #8, #26

  • 8 СтарТИРаджия

    33 36 Отговор

    До коментар #7 от "проблем":

    То пък щото ние в Румъния сме много .убави! Че и в Гърция. .айде моля Ви се! Много се дразня типично по български, като започнем да сочим пръст и да поставяме епитети.

    Коментиран от #18, #28

  • 9 ДЮна

    31 2 Отговор

    До коментар #1 от "Сиси":

    Айде стига.
    Румънците се чувстват еднакво безнаказани и у тях, и у нас.
    Шофират еднакво неграмотно, и у тях, и у нас.
    Имам хиляди километри в Румъния, на базата на които, го твърдя.
    До преди да ги навъртя, мислех, че тук е ниска културата на шофиране, и на пътищата е хаос.
    Там е дори малко по-голям хаос.
    Румънците карат с колкото си пожелаят, защото имат радиостанции в колите, и знаят отлично, къде има контрол на скоростта.
    Да не говорим, че е като в България - за 500км, на две места радари.
  • 10 Фен на БМВ

    27 9 Отговор

    До коментар #4 от "ЕВРОТАРИКАТИ":

    Аз не разбрах, що да не ида с колата и да си карам нормално.... Голям умник, идете с автобуси. Не е ли по-разумно да се спазват законите. Това за цигарите трудно ше действа. Останалото за скорост,преминаване на череено и агресивно изпреварване ако не ги спазваш си пр..так пълен и заслужаваш да ти вземат колата. Аман от професори, едно заглавие за увеличени глоби и рев голям. Ми стой си на село и карай без номера, без застраховки без нищо. Както си знаеш, да си доволен...
  • 11 Не само в България

    21 3 Отговор

    До коментар #1 от "Сиси":

    Ми те и в Румъния си карат като олигофрени, за мене това са може би най-лошите и слаби безмозъчни шофьори
  • 12 Миро А.

    15 3 Отговор
    Как беше рекламата за узо-то..."Гърците са го измислили." И сега явно и това са измислили.
    Наближава Великден-ще видим колко коли пак ще се втурнат отдолу към Елада...
  • 13 Че аз да не съм милионер

    30 8 Отговор
    Егати и демокрацията............че то при Бай Тошо сто пъти по-добре............

    Коментиран от #15, #22

  • 14 За румънците

    39 5 Отговор
    Кара румънец пред нашата кола.Не спира на STOP.Ние спираме на STOP-а,но малко по-напред,защото няма видимост.Полицаят веднага ни спря и отнесохме глоба.Питаме го защо не спря румънците преди нас,те въобще не удостоиха знака с никакво внимание?Отговор-Наредено ни е да не спираме турци и румънци!Без коментар!
  • 15 аааааа

    10 9 Отговор

    До коментар #13 от "Че аз да не съм милионер":

    1000, не 100 пъти.
  • 16 Morgoth

    21 2 Отговор
    Гърция освен в челните места по жертви не беше ли и в челните места по глоби? Тия са същите идиоти като нашите - не става с глоби, дай да видим дали няма да стане с двойни глоби ... и така 10 пъти едно и също и с едни и същи резултати.
  • 17 Сиртакита евракита

    20 1 Отговор
    Хе хе хе византийчетата пак ни подготвят с мамалигите. Основно. Като са ми понятни как си спазват гръцкото ЗДП. Вечерно време полицаи и местни дружно се запиват по кантините - песни и танци на народите до първи петли. После всичката мотика по пикапи и патрулки и арее. По Халкидикито има места дето си къмпингуват на воля неправомерно - никой не ги закача. По островите номера нямат на колите. Пълен смях.
  • 18 ТТР

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "СтарТИРаджия":

    не те знам колко си стар ама говори за себе си

    Коментиран от #23

  • 19 Хахахахах

    28 7 Отговор
    Ми има много просто решение на проблема. Не ходете в Гърция. Аз там не стъпвам и ми е все тая какви са им законите и глобите.
  • 20 Гост

    0 3 Отговор
    Е, че то едно от хубавите неща бяха ATV-тата, по курортите сега този бизнес ще секне....
  • 21 Емил

    20 2 Отговор

    До коментар #3 от "Хан Крум..... до кокал":

    Каква помощ очакваш от Родината си, като сам не я уважаваш и наричаш булгаристан?! Писна ми от лигльовци, като теб дето България да им бърши насраните задници! Като ти харесва да те прекарват в Гърция - пак иди там!
  • 22 Емил

    8 10 Отговор

    До коментар #13 от "Че аз да не съм милионер":

    Демокрацията не е за прости хора! За такива като теб - Русия с императорчето или Турция със султанчето!
  • 23 СтарТИРаджия

    11 0 Отговор

    До коментар #18 от "ТТР":

    Ами бая десетки хиляди км имам и в северна, и в южна посока. И трите нации сме "от една коза ярета". Гърците са като нас. Във всяко отношение. Е.ем ти забранено изпреварване, ограничения на скорост, забранителни знаци. Румънците поне в Румъния внимават горе-долу само с изпреварването. При забрана там се счита за тежко нарушение и взимат книжка на място! Иначе в останалите ситуации и те са в нашенския кюп. Така че не виждам смисъл да се обиждаме "на народ"!
  • 24 Ау344

    6 4 Отговор
    Който не бил в италия той не знае ,какво се казва неграмотно и шофиране не сме супер шофьори сравнение е с тях
  • 25 Ак47

    7 6 Отговор
    За празниците пак хиляди селтаци ще се запътят към Гърция. Ще чакат по опашки, гърците ще ги ръгат за щало и нещяло, ама кво от това ?!

    Логиката на комплексирания булгаристански ганьовец е повече от ясна - имам некой лев, ще ходя в Гърция, ще карам като луд и ще си плащам на куките, аз съм Ганьо бе ей !
    И разбира се, любимия ми рефрен - това никога няма да се случи с мен, щото аз съм най-умния третокласен сески тарикат...
  • 26 Красимир

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "проблем":

    За винетките отдавна го говоря и аз, камиони, автобуси, микробуси и леки автомобили с чужди регистрационни номера масово си влизат отвсякъде и карат без винетки, а ние плащаме като луди, ако те хванат без винетка глобата 200-300 лв. мисля че беше
  • 27 Sep ditrih

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Сиси":

    Аман от малоумници кой що прави на всеки шофьорите са му виновни аз не съм длъжен само заради това че имам шофьорска книжка на некой да му спонсорирам бизнеса било и държавата е от такива нема оправия и мръсните ченго-мутри тръчи да глобяват и санкционират гюбре народ
  • 28 Убавец

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "СтарТИРаджия":

    Ние не сме убави, ама оня ден преди Оршова от десет коли движище се с една е съща скорост точно мен спря дето бях четвърти. Взе ми книжката е ме глоби 430 леи, около 100 евро. Сега след месец трябва да ходя до там да се разправям с адвокати и т.н.

    Коментиран от #29

  • 29 Както и да е

    4 2 Отговор

    До коментар #28 от "Убавец":

    Кой те кара да караш с привишена? Защо моята не взимат? Ако всички тръгнат да скачат от железни врата и ти ли ще скочиш?

    Коментиран от #32

  • 30 Венцислав

    2 0 Отговор
    Ами хората имат дългове да погасяват, пари събират. "Целта на закона е да се намалят произшествията..." Глупости, ако така ставаше, да гласуват затвор за всеки, нарушил закона. Но катастрофите стават заради грешки, когато никой не мисли за санкциите. А другите участници в движението трябва да помогнат на сбъркалия, а не да го" дисциплинират " с свирене, присветкане и притискане.
  • 31 Гост

    1 1 Отговор
    Който е ходил в сащ знае.....американски закони и американски санкции ни трябват на нас
  • 32 Убавец

    2 2 Отговор

    До коментар #29 от "Както и да е":

    Абе умник, става въпрос че са преднамерени към нас. Ти сигурно си най стриктния шофьор, а?

    Коментиран от #33

  • 33 Както и да е

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "Убавец":

    Абе, може да викаш на магарето дет си го вързал у мазето. Не съм най-стриктния, но за разлика от тебе на мен книжка не са ми взимали. Аз не се притеснявам когато ме спрират за контрол. Свиркам си до като ме проверяват, а полицая почервенява от яд, че няма за какво да се хване. Спират ме и в Румъния, и в Германия, Швеция, Норвегия, Испания. Цяла Европа обикалям. И няма нито цент глоба, за разлика от тебе.
  • 34 Готин

    0 0 Отговор
    До 33! Брей, ти си голяма работа! Какво караш? Може би конска талига?!...Само с нея няма как да те спипат за превишена скорост! Или пък на теб ти има нещо!...
  • 35 Готин

    0 0 Отговор
    До 33! Брей, ти си голяма работа! Какво караш? Може би конска талига?!...Само с нея няма как да те спипат за превишена скорост! Или пък на теб ти има нещо!...
Новини по държави: