26 Март, 2018 10:11, обновена 26 Март, 2018 13:01 50 334 34

Жесток удар от КАТ за младите шофьори

  • кат-
  • книжка-
  • контролни точки

Ново завишаване на санкциите за нарушения на пътя

Жесток удар от КАТ за младите шофьори - 1

Младите шофьори ще получат максималния брой точки две години след като са взели книжка. Тези промени в наредбата за контролните точки са вече в сила. Те бяха обнародвани преди дни.

При първоначално издаване на свидетелството притежателят му получава 26 точки. След придобиване на 24 месеца стаж като водач на моторно превозно средство притежателят на книжката получава още 13 контролни точки. Това няма да стане факт, ако по време на двегодишния период му е отнета книжката.

10 точки ще се отнемат на шофьори за неправилно изпреварване, ако е създадена опасност за движението. Досега санкцията бе 8 точки. Терминът „неправилно изпреварване” обобщава всички онези нарушения, описани в чл. 179, ал. 1, т. 5 от Закона за движение по пътищата, а именно: който не спазва предписанието на пътните знаци, пътната маркировка и другите средства за сигнализиране, правилата за предимство, за разминаване, за изпреварване или за заобикаляне, ако от това е създадена опасност от катастрофа.

10 точки ще се вземат и за шофиране в насрещното платно по магистрала или скоростен път, а при повторно нарушение - 12 точки. Досега за това нарушение не се взимаха контролни точки. То бе вкарано в Закона през септември 2017 г., като предвиденото там наказание е отнемане на книжката за 3 месеца и 1000 лв. глоба. При повторност свидетелството се взима за половин година, като паричната санкция скача на 4000 лева. Сега на практика се добавя още едно наказание, като ще се взимат и точки от талона.

Без 8 точки ще остават шофьори, ако не спрат на знак "Стоп".

Контролни точки ще се възстановяват чрез частично увеличаване с 1/3 след преминато допълнително обучение. То не трябва да е повече от веднъж годишно, има и условие водачът да е платил глобите в срок от един месец от влизането в сила на наказателното постановление.

Предвидена е и възможност за служебно възстановяване след изтичане на две години, считано от датата, на която е влязло в сила последното наказателно постановление.

В края на миналата година депутатите решиха, че шофиране в насрещното ще се наказва с 1000 лв. глоба и отнемане на книжката за 3 месеца.

Когато същото нарушение е извършено повторно, глобата е 4000 лв., а книжката ще се взема за 6 месеца.

Вижте целия списък на нарушенията, за които се отнемат контролни точки

1. за управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвтанад 0,5 на хиляда до 1,2 на хиляда включително – 10 контролни точки;

2. когато нарушението по т. 1 е извършено повторно – 15 контролни точки;

3. за отказ да бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохоли/или наркотични веществаили техни аналози – 12 контролни точки;

4. за управление на моторно превозно средство, на което табелите с регистрационния номер не са поставени на определените за това места – 8 контролни точки;

5. за управление на моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред или е регистрирано, но е без табели с регистрационен номер – 10 контролни точки;

6. за нарушаване на правилата за преминаване през железопътен прелез – 5 контролни точки;

7. за превишаване на разрешената максимална скорост с над 50 km/h в населено място – 12 контролни точки;

8. за неспиране на пътен знак „Спри! Пропусни движещите се по пътя с предимство!“ – 8 контролни точки;

9. за използване на мобилен телефон, освен при наличие на устройство, позволяващо използването на телефона без участието на ръцете му – 6 контролни точки;

10. за неизпълние на задължението за използване на предпазен колан или за носене на каска – 6 контролни точки;

11. за превозване на деца в нарушение на изискванията – 6 контролни точки;

12. за преминаване при червен сигнал на светофара – 8 контролни точки;

13. когато нарушението по т. 12 е извършено повторно – 12 контролни точки;

14. за неосигуряване на предимство при преминаване през пешеходна пътека – 8 контролни точки;

15. когато нарушението по т. 14 е извършено повторно – 12 контролни точки;

16. (ново – в сила от 23.03.2018 г.) за неправилно изпреварване, ако от това е създадена непосредствена опасност за движението (чл. 179, ал. 1, т. 5, предл. 5 от ЗДвП) – 10 контролни точки;

17. (ново, в сила от 23.03.2018 г.) за движение в платното за насрещно движение по автомагистрала или скоростен път (чл. 178ж, ал. 1, предл. 2 от ЗДвП) – 10 контролни точки;

18. (ново – в сила от 23.03.2018 г.) когато нарушението по т. 17 е извършено повторно (чл. 178ж, ал. 2 от ЗДвП) – 12 контролни точки.

На водач, който притежава контролен талон „Водач на МПС без наказания“, не се отнемат контролни точки при налагане на наказание за нарушение, посочено по-горе, с изключение на нарушенията по т. 1, 2 и 3.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е и

    101 4 Отговор
    Досегашните мерки не са били малки, но не е имало кой да ги прилага. Така ще е и с тези мерки. От дъжд на вятър ще има ПиАр акции на МВР, ще изгорят стотина шофьори, но масата ще продължи да кара безумно, т.к. няма кой да ги сакционира.
  • 2 ужас

    103 6 Отговор
    То глоби има и сега, но сме свидетели на абсолютна безнаказаност. За държавата с най-голям брой полицаи на човек от населението за Европа направо не знам защо плащаме данъци - нито ни пазят, нито санкционират при неспазване на законите. Тоест каква работа точно вършат? Излиза, че им плащаме само за да пазят "избраните" от любовта на народа. То и за това тук остава само "материала".
  • 3 ТроСкоТ

    57 6 Отговор
    Сега пазят НДК-то щото показват капацитет пред ЕС. Хубавото е, че сега знаем къде са, в нормален ден жив полицай не можеш да видиш ни по улиците на града, ни по пътищата в страна.
    Яко, а?
  • 4 Темида

    63 14 Отговор
    ХОРА МОЛЯ ВИ не е КАТ виновен или полицията. И кат и полицията да работят на 1000% ефективно СЪДА ГИ ПУСКА без наказания!!!!!!!!!!
    Съда е проблема СЪДА!!!!!!!!!!!!!! ама народа е много прост и не вижда явно, че съда съсипва държавата. Срещу съда протести е нямло в БГ!!!!!

    Коментиран от #32

  • 5 кукуруку

    66 8 Отговор
    Добре де, какво ви пречи да карате нормално? За къде сте се разбързали да изпреварвате в рискови ситуации и да пречите на останалите да оживеят?!
    Какво са ви виновни КАТ, полиция, съдилища...? Имате си глава на раменете, ползвайте я за разнообразие!
    Пък вие все тарикати, все другите виновни, все гледате да преметнете другарчето... После претенции...
    Яяяяя...

    Коментиран от #6, #26

  • 6 МАК

    18 8 Отговор

    До коментар #5 от "кукуруку":

    Така е ама хайде пък и да не спим по пътя нали??!!

    Коментиран от #8

  • 7 KAT БАТАК

    40 11 Отговор
    Тези МИЛИЦИОНЕРИ не търсят начина как да намалят жертвите по пътищата НАПРИМЕР да забранят регистрация на МПС с обратна дирекция Десен волан които са 90 процента участници в ПТП и необезопасени участници а само глобите и подкуп мислят

    Коментиран от #20

  • 8 Петър

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "МАК":

    Зависи каква ти е гледната точка за спане на пътя

    Коментиран от #10

  • 9 нори

    32 0 Отговор
    Първо да оправят пътищата ,после да глобяват
  • 10 Савко

    19 1 Отговор

    До коментар #8 от "Петър":

    Предполагам, че МАК има предвид водачите, които при разрешена скорост от 90 км/ч в мвждуградски участък карат с 40 км/ч, като по този начин създават не малка опасност за ПТП. Но иначе съм напълно съгласен с кукуруку.
  • 11 Ганьо Турбото

    19 0 Отговор
    Турбо Ганьовците ще продължат да се гаврят, а друга част да карат с скороста на угоени охлюви и обикновиния шофьор ще плаща солени глоби при първото си разсейване. Плащай данък и се наслаждавай като те прекарват!
  • 12 Марио

    19 3 Отговор
    Още едно тъпи,безсмислени закони с цел пари.
  • 13 Питанка

    11 2 Отговор
    към т. 7 - "надвишена скорост с 50 и повече км.ч. в НАСЕЛЕНО МЯСТО ?!?! !!!! където по принцип ограничението може да е 40-50 км.ч. !!!! И НАКАЗАНИЕТО ЩЕ Е ОТНЕМАНЕ НА ТОЧКИ?!?!?. Същото и за т.т.17 и 18 !!! ИСКАМЕ ЛИ НЕЩО ДА СЕ ПРОМЕНИ КЪМ ДОБРО или САМО ДА СИ ОТЧИТАМЕ ДЕЙНОСТ ?!?
  • 14 Пръцко

    24 1 Отговор
    Гнусни бирници ги мислят тия нови "закони"!
    Значи за всички животозастрашаващи нарушения - смешни няколко контролни точки, ама за глупости от сорта номерът не е на място, или неизрядност в документите ще ни скъсват г...а от санкции.
  • 15 Пенчо

    21 2 Отговор
    Ъъъъ тез нови недомислици не важат за богаташки синчета и щерки нали? Щот тати ако е спосор на мвр.........
  • 16 Кат

    27 3 Отговор
    Шофирането в насрещното платно по магистрала или скоростен път,трябва да се разглежда като опит за предумишлено убийство със съответните наказания.
  • 17 BMWPower

    18 2 Отговор
    КАТ е една от най-безмислените институции в бълхария.
    С тях и без тях, няма да има никаква разлика.
  • 18 ЯУУУУ

    8 24 Отговор
    ТОВА Е ГАВРА С МЛАДИТЕ ХОРА КОЙТО СА БЪДЕЩЕТО НА НАЦИЯТА И С ПРАВО ЕМИГРИРАТ.
    ОТ КЪДЕ НАКЪДЕ МЛАДИЯ СПОСОБЕН ВИЖДАШ ЧУВАЩ ИНФОРМИРАН И ПЕРЕСПЕКТИВЕН ЧОВЕК ЩЕ Е СЛОЖЕН ПО ДОЛУ ОТ ПОЛУГЛУХИЯ,ПОЛУВИЖДАШ И С ИЗТЪНЯЛА МОЗЪЧНА КОРА ДЪРТАК.

    Коментиран от #31

  • 19 сори

    14 3 Отговор
    За едно нарушение .- 3 наказания , парично ..снемане на табелка ..контролни точки..затвор ....те станаха и повече ....Първи сме в света по брой наказание за нарушение......А бе тези тъпи полицаи и управляващи не могат ли да изпъкнат с нещо добро за хората ..а ми само с мръсотии. Правени са в леглото с много злоба .Дано тази злоба да ви задуши и да измрете до крак за да си отдъхнат хората
  • 20 за малко

    16 0 Отговор

    До коментар #7 от "KAT БАТАК":

    КАТ знаеш ли какво означава.Такава служба няма вече.Глобите и десния волан не ги измислят те, а за жертвите по пътищата сме си виновни ние ако се позамислиш малко.Напълно съм съгласен с кукуруку.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ак47

    6 2 Отговор
    Началниците на гнусната територия нямат пари да увеличат заплатите на милиционерите, но пък вдигат глобите, респективно - рушветите, още по респективно - заплащането им...
  • 23 марци

    11 1 Отговор
    какви ги дрънкат пак схема за пари не може ли да е както в нормалните държави младите шофьори с малки коли който млад иска да кара мощна кола плаща десетократна застраховка колкото повече стаж без нарушения правиш всяка година все по малко плащаш а за джигитите скъпо даже и повечето компании отказват застраховка и всичко ще си е наред
  • 24 Колега

    0 0 Отговор
    Колега ...
  • 25 ТМВ

    10 0 Отговор
    Това е нищо в сравнение с Германия аз живях няколко години в Берлин и там младите водачи задължително слагат стикер на задното стъкло като такива до една година!
    В България при социализъма беше така!
    Все пак немските шофьори са толерантни към тях и не ги таковат на майка!!
  • 26 FUCK OFF

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "кукуруку":

    АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ....
    ОСТАНАЛИТЕ КОМЕНТАРИ СА ИЗЛИШНИ...
  • 27 Др ох пръднах

    5 0 Отговор
    защо златния талон не се получава без да се редиш в КАТ по опашки.интернет отдавна го има а и щом могат да проверяват на място имаш ли книжка значи и тва могат.боклукчийски ченгели
  • 28 Гн Миташки

    5 1 Отговор
    Сякаш досега е нямало закон смях
  • 29 Гн Миташки

    3 1 Отговор
    Няма контрол .........
  • 30 boticha

    0 0 Отговор
    Е в крайна сметка всичко е толкова субективно,...
    .
  • 31 Синдикат на Ало измамниците

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "ЯУУУУ":

    Щото сте глупави хюмненца,дето само чакат да вземат заветната книжка и се почва......кой аз ли бе,аз съм най големия шофьор бе. Взимате колата на тати и превъртате километража в центъра на града (по-често У село). Съответно в един момент за части от секундата нещо се обърква и.........много често има пострадали невинни. Щото вчерашни пръдльовци много си вярвате.
  • 32 Габровеца

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Темида":

    Човече, моля те, не са винлони само КАТ, Полис и Съда. Виновни са заемащите щат в Народно събрание и Министерствата министри. Те гласуват наредбите Съда само присъжда.
  • 33 Милиционери

    1 0 Отговор
    Защо не спрете регистрация на автомобили с обратна дирекция -десен волан- който е само в БГ а се правите на луди с тези глоби направете си статистика и вижте 90 процента кой е виновен за тази война но първо се запишете за средно убразование защото с това више което го имате не става нищо
  • 34 Димов

    0 0 Отговор
    Щото ще секнат приходите на автокъщите, на роднините им. Ако можеха, и коли с волан в багажника щяха да продават. Де що е кинторъсене се узаконява тук.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове