26 Март, 2018 11:05 1 237 0

Чест и слава на великия Зиги (ВИДЕО)

  • дейвид боуи-
  • статуя-
  • зиги стардъст

Статуя на покойния Дейвид Боуи беше открита в град Ейлсбъри

Първата в света статуя на известния британски музикант Дейвид Боуи беше открита в английския град Ейлсбъри, съобщи ВВС.

Бронзовата скулптура Earthly Messenger ("Земен пратеник") беше издигната в самия център на града, с който е свързана творческата кариера на изпълнителя. Точно там, в Ейлсбъри през 1971 г., той представя своя четвърти студиен албум "Hunky Dory", а през 1972 г. - петия "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars".

Боуи беше увековечен заедно със своите сценични образи, които са включени в скулптурната композиция. На преден план певецът е представен с най-популярното си алтер его Зиги Стардъст. За радост на почитателите на британския музикант неговите песни ще звучат на всеки час от монтираните над статуята колонки.

Паметникът е дело на скулптора Андрю Синклер, който е използвал маската от лицето на Боуи, направена по време на снимките на "Човекът, който падна на Земята", за да възпроизведе действителна прилика. Композицията представя Дейвид, който небрежно наблюдава своите превъплъщения през годините.

Стойността на произведението е близо 142 хиляди щатски долара. Средствата са събрани с дарения по инициатива на музикалния промоутър Дейвид Стопс.

Боуи почина на 10 януари 2016 г. на 69-годишна възраст в Ню Йорк от рак на черния дроб.

Той е продал е над 136 милиона албума и е включен в топ 10 на най-успешните музиканти в историята на популярната музика във Великобритания.

През 2004 г. сп. Rolling Stone го постави на 39-о място в списъка на 100-те най-велики рок-музиканти на всички времена и на 23-о място в класацията на 100-те най-велики певци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА