26 Март, 2018 13:58 4 179 11

Неясно бъдеще за последната бунтовническа крeпост в Сирия (СНИМКИ)

  • сирия-
  • източна гута-
  • война-
  • идлиб-
  • джаиш ал ислам

Бавят се преговорите за съдбата на Източна Гута

Неясно бъдеще за последната бунтовническа крeпост в Сирия (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Преговорите за съдбата на Дума, последния бунтовнически анклав в Източна Гута край сирийската столица, не напредват поради разногласия сред въстаниците от мощната групировка "Джаиш ал Ислам", твърди неправителствена организация, цитирана от AFP.

Смазани от огнената лавина, връхлетяла ги с петседмичната кръвопролитна офанзива, две внушителни бунтовнически групировки склониха вече да напуснат анклавите си в Гута и да се изтеглят в северозападната провинция Идлиб, неподконтролна на режима, след като бяха сключени споразумения за евакуацията им под егидата на Русия.

В момента текат преговори с ислямистите от "Джаиш ал Ислам", контролиращи района на Дума - най-големия град в Гута, но те още не са приключили, при все че битките изглежда са стихнали засега.

Неясно бъдеще за последната бунтовническа крeпост в Сирия (СНИМКИ)

Преговорите се бавят поради разногласия в самата бунтовническа групировка, обясни Рами Абдел Рахман, ръководител на Сирийския център за наблюдение на човешките права.

"Водачите на "Джаиш ал Ислам" са разединени, някои са против сключването на споразумение. Вчера петима сирийски войници бяха убити от бунтовници, което изглежда е опит за саботаж от страна на непреклонния лагер", отказващ всякакво "помирение", добави той.

Според Сирийския център преговорите може да засягат евентуално "споразумение за помиряване", което да гарантира "Джаиш ал Ислам" да остане в Дума при условие, че се разоръжи, а в града да влезе руска военна полиция и да се върнат институциите на режима, но не и сирийски войски.
Бунтовниците, отказали да сложат оръжие, ще имат възможност да се евакуират, добавят правозащитниците.

Неясно бъдеще за последната бунтовническа крeпост в Сирия (СНИМКИ)

Неясно бъдеще за последната бунтовническа крeпост в Сирия (СНИМКИ)

В близките дни се очаква нова среща между комисия от Дума, натоварена да преговаря, и руските съюзници на режима.

"Протичащите преговори целят да осигурят нашето оставане, а не изтеглянето ни", заяви говорител на "Джаиш ал Ислам" пред сирийско радио, изразявайки официалната позиция на групировката.

Съдбата на местното население ще зависи от изхода на преговорите. Неяснотата накара в неделя над хиляда от тях да избягат в райони, контролирани от режима, съобщиха официални сирийски медии. Така бяха постъпили през последните пет дни и още 15 000 местни жители.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стоян георгиев

    7 18 Отговор
    източна гута замина.нищо няма да стане.асад влиза в зоната местните се изселват в идлиб и тва е.след като ердоган смени съюзниците и тръмп реши да не се меси в тази част на сирия всичко приключва.важното е обаче кво ще последва,щото асад иска идлиб както и изгонването на турците от северна сирия.та след падането на източна гута следват нови офанзиви на север,както и в зоната на идил в дамаск,която идилци бая уголемиха докато асад воюваше със сирииската свободна армия.

    Коментиран от #7

  • 2 Владо Вр

    28 2 Отговор
    Нормално развитие на нещата.След Източна Гута, постепенно ще бъдат изчистени и другите региони. Който не му харесва, да заминава за КСА. Там шариата продължава да действа. Нормалните постепенно се завръщат в Сирия за да възстановят страната си. Кюрдите загубиха, залагайки на САЩ и сега щат нещат, трябва да преговарят с Асад. Такава е реалността.

    Коментиран от #3

  • 3 стоян георгиев

    3 30 Отговор

    До коментар #2 от "Владо Вр":

    кюрдите загубиха само там където заложиха на русия ,а именно в африн.там руснаците ги прецакаха и оставиха ердоган да навлезе в зона която преди това руснаците бяха определили като кюрдска.кюрдите деистващи със сащ в момента владеят 30 % от сирия и няма никакви изгледи тва да се промени.освен това кюрдите в ирак които също заложиха на сащ имат там широка автономия и огромни нефтени полета ,демек и добри доходи.и никои не се връща в сирия,напротив сега от гута ,разбираи западен дамаск отново ще тръгнат кервани бежанци първо в идлиб после в турция и накрая в европа.

    Коментиран от #5, #6, #9

  • 4 Morgoth

    18 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Неяснотата накара в неделя над хиляда от тях да избягат в райони, контролирани от режима

    Това само говори за себе си - хората предпочитат да бягат към режима вместо към други бунтовнически територии в които не се водят престрелки.
  • 5 Morgoth

    13 2 Отговор

    До коментар #3 от "стоян георгиев":

    Кюрдите първо бяха изгонени от иракската армия, която също се ползва с подкрепата на САЩ, да не кажа че там е нещо повече от подкрепа. За голямо съжаление на кюрдите никой няма изгода от независима кюрдска държава - нито големите сили, нито локалните.

    Коментиран от #10

  • 6 Христо

    17 1 Отговор

    До коментар #3 от "стоян георгиев":

    Да, ще тръгнат кервани към Европа. Но съставени от джихадисти, не от мирно население.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 урко

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "стоян георгиев":

    Ама, Стохи много ги разбираш процентите. Аз пък знам, че кюрдите са спрели да слушат русите, затова сега "задника им яде баница". Да се надат на янките тогава, те много помагат.

    Коментиран от #11

  • 10 стоян георгиев

    2 5 Отговор

    До коментар #5 от "Morgoth":

    сащ,русия както и европа искат да се запазят довоенните граници в сирия и ирак ,което са декларирали нееднократно.сащ се обърна срещу кюрдите в момента в които те решиха да се отцепват от ирак.тва ще стане и със сирииските кюрди ако го сторят,но ако не го направят сащ ще гарантира сигурността им както и самоуправлението им ,което също многократно са заявявали.и в сирия и в ирак сащ и нато разчитат много на кюрдите и за това и сериозно ги подкрепят.може да стане така че кюрдите да управляват две държави ,а именно сирия и ирак.в ирак втори президент е кюрд.
  • 11 стоян георгиев

    5 6 Отговор

    До коментар #9 от "урко":

    тва че ги разбирам много работите е вярно и благодаря че си го разбрал.кюрдите ,руснаците ги прецакаха в идеята си да прецакат ердоган ,което и вече се получава.сега кюрди и асад са съюзници против ердоган и русия чака удобния момент да се намеси.кюрдите никога иначе не са били руски съюзник в пълния смисъл на думата макар че москва доста да ги ухажваше в определени моменти,все пак русия е основен потдръжник на асад ,а кюрдите са първите дето въстанаха против него.ердоган постигна огромен успех като успя да настрои кюрди и асад срещу себе си.днес наи-големите врагове се съюзиха срещу турция .тва е феномен.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания