27 Март, 2018 19:41 5 712 18

Фермери-милионери пак рекетират с протести

  • фермери-
  • протест-
  • софия-
  • горива

Представители на различни браншови организации на фермерите критикуват с мотиви, че изискванията за тях са непосилни и ще ги натоварят с допълнителни разходи

Земеделците се стягат пак за протести и плашат да блокират столицата с тракторите си. Къде им е проблемът – новият проектозакон за горивата, който се опитва да сложи ред в този бранш. Проектът „убивал” фермерите, които не желаят да инвестират и един лев в изсветляването на икономиката, пише сайтът „Блиц“.

Фермери милионери, които в годините са били забъркани в не един и два скандала, са сред най-яростните противници на закона за горивата.

Представители на различни браншови организации на фермерите критикуват с мотиви, че изискванията за тях са непосилни и ще ги натоварят с допълнителни разходи. Изчисленията обаче показват, че тези разходи няма да се повече от 10% от оборота от 8 млрд. лв. годишно, който прави земеделският сектор.

Финансовите резултати на дружествата на въпросните хора показват, че надали биха изпитали особени затруднения в монтирането на нивомери, които струват не повече от 10 000 лв. Като това е необходимо само за големите стопанства.

Йордан Кръстанов в момента е в борда на "Агрия" АД. Дружеството произвежда препарати за растителна защита, а годишната му печалба е няколко милиона лева. За 2016 г. например е над 5 млн. Оранжериите на Велин Георгиев имат печалба от почти 2 млн. лв. за миналата година. Само годишната субсидия на Венцислав Каймаканов за кравеферма е над 1 млн. лв. Фирмите, които представлява Савина Влахова, също имат няколкомилионни обороти за 2016 г. Виден пример за благосъстоянието на фермерите е бургаският бизнесмен и общинар Бенчо Бенчев - той си купи ролс-ройс за близо половин милион лева, като в автопарка му вече има бентли и мерцедес.

Кои са те?

Председател на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция е Йордан Кръстанов. Той е бивш СДС активист, спряган за един от хората на Христо Бисеров, докато той беше една от водещите фигури в синята партия.

Заради Кръстанов имаше скандал в пазарджишкия СДС, след като местното синьо ръководство свали доверието си от него. Не желаем повече да му берем срама, заяви тогавашния депутат Панайот Ляков. Той обвини Йордан Кръстанов и координатора на СДС за Пазарджишко Илко Борисов в съмнителни приватизационни сделки, като двамата използвали “фирмата СДС за своя бизнес”.

През 1997 г. общинското ръководство на СДС в Пазарджик изпрати протест до НИС на СДС, че Йордан Кръстанов без да има каквито и да е пълномощия, вкарва в борда на „Булгартабак” – Пазарджик своя братовчед Илко Борисов. Целта на това назначение е да се запази стария директор Илия Пачев, член на БСП.

Кръстанов по времето на СДС въпреки че няма висше образование, участваше в бордовете на „Булгаргаз”, „Хлебни изделия” - Люлин, „Лавена” - Шумен, „Агрокомерс” – Пловдив.

Зам.-шеф на УС на организация е Велин Георгиев - собственик на оранжерии, които са щедсро финансирани от Цветан Василев, здокато бе собственик на КТБ. Фирмата, която държи най-големите оранжерии в страната - “В и ВГД Оранжерии Петрич” дължи на банката 42,6 млн. лв.

Петричките оранжерии са най-големите у нас, построени още през 1966 г. Простират се на площ от около 600 дка. През 2013 г. се създава “Топлофикация Петрич”, като едноличен собственик на капитала е “В и ВГД Оранжерии”.

Новото дружество произвежда и пренася електрическа и топлинна енергия за стопански и битови нужди. В предмета на дейност са още покупката и доставката на природен газ от компресорна станция Рупите, до оранжерийния комплекс, поддръжка и експлоатация на газопроводи ниско налягане и др.

Според неофициална информация за Георгиев има разработки от ГДБОП заради контрабанден вноса на горива през ГКПП "Кулата" и източване на ДДС чрез подправени документи. Твърди се, че Велин Георгиев има бизнес и със собственика на "Инса ойл" Георги Самуилов. Оранжериите в Петрич се използвали за доставки на горива за отопление. Чрез тях дизел се оформял по документи като тежко гориво, за което акцизът е в пъти по-нисък. След това горивото се пласирало чрез малки бензиностанции без документи.

Известна в БСП фигура оглавява Националния съюз на земеделските кооперации в България. Негов шеф е Явор Гечев - бивш зам.-министър на земеделието в правителството на Пламен Орешарски и шеф на младежкото БСП.

И около Гечев не липсват скандали. Докато бе зам.-министър бе обявено, че е назначен за временен шеф на фонд "Земеделие", след като министър Димитър Греков уволни титулярния шеф Мирослав Николов.

Самият Гечев обаче заяви, че не е давал съгласието си временно да ръководи ДФЗ. И допълни, че на 9 юли 2014 г. със заповед на Греков е бил отстранен като член на УС на фонда. А съвместяването на двете длъжности - зам.министър и шеф на фонда, било законово невъзможно.

Името на Гечев бе замесено и в скандал със субсидиите за отглеждане на тикви. Заради подпомагането с европари отглеждането им, поне на хартия, претърпя през 2014-а и 2015 г. истински бум от 62 на 13 000 хектара. Субсдията за тикви е 30 млн. лв. Според шефката на земеделската комисия в парламента Десислава Танева, като земеделски министър тя е спряла изплащането на субсидиите. „Защо тиквите са включени в т.нар. списък за обвързана подкрепа, трябва да се попита зам.-министър Явор Гечев, който вкара тези документи и направи тази нотификация в последния възможен ден на юли 2014 година“, посочи Танева. Самият Гечев твърди, че Танева излъгала, защото той не е отговарял за този ресор в министерството.

Във ведомството се разказва и друга скандална случка с Гечев, която вбесила Брюксел. На Годишната среща на земеделските служби от България с Европейската комисия по Програмата за развитие на селските райони България се представя от министър или заместник-министър.

При правителството на Орешарски обаче на нея били пратени един от многото заместник-шефове на фонд „Земеделие“ и една редова чиновничка от земеделското министерство. В същото време Гечев предпочел конференция на Световната търговска организация на остров Бали.

В медиите бе тиражирана информация, че името на Явор Гечев е и във т.нар. тефтер на Цар Киро, в което циганският барон си записвал имената и телефоните на хора с важни постове в държавата. Срещу името на Гечев пишело "500 лв. за канцеларски материали". Самият Гечев отрече това и заяви, че било измисица и политически пасквил. Той не се бил срещал с Цар Киро, нито го познавал.

Аз съм безпартиен, тук съм мениджър - това са думи на Венцислав Каймаканов - шеф на Националната асоциация на картофопроизводителите. Политическата му кариера започва в СДС, след това става член на ДПС.

През 2007 г. се кандидатира за кмет на Пловдив, като вече е успял да изгради истинска животновъдна империя в Цалапица, заради която му казват "цалапишкия император". От данните на земеделското министерство се вижда, че кравефермата получава годишно по над 1 млн. лева субсидии.

Каймаканов е бил и шеф на фабриката за цигарени опаковки "Юрий Гагарин". По-късно се сдобива и с печатницата "Флекс-принт", която се занимава със сходна дейност.

През 2011-а той става водач на листата на ДПС за общински съветници в Пловдив, а две години по-късно е един от скандално назначените от правителството на Пламен Орешарски областни управители. Твърди се, че за поста си е дал 500 000 лева. Въпреки шестмесечните протести на пловдивчани, той остана на поста до падането на правителството на Орешарски.

През октомври 2015-а Каймаканов отново се кандидатира за кмет на града с подкрепата на ДПС, но пак не успя. На парламентарните избори през същата година оглавява пловдивската листа на ДПС и става депутат. През декември Каймаканов напусна парламентарната група след отстраняването на Лютви Местан от председателския пост на партията и стана член на ДОСТ на Местан и един от дарителите на партията.

В последните години Каймаканов се сближил със собственика на "Инса ойл" Георги Самуилов. Двамата дори направили общ бизнес - станция за метан, който се добива от силаж - храна за преживни животни, получена при ферментация на зелени фуражи, каквото Каймаканов използва за фермата си.

Савина Влахова пък е шефка на Съюза на оризопроизводителите в България и на Съюза на мелничарите. И тя не е подмината от скандали, като най-големият е за 1,2 млн. лв. и е свързан със зърно. През 2009 г. Влахова, която представлява немската фирма „Кремер“, започва преговори с „Фърст корифи" за закупуване на 1800 тона слънчоглед при цена от 300 лева на тон. „Кремер“ се отказват, но се появява друг купувач , който дава 600 лв. на тон - фирма „Мото медия“.

Савина Влахова предявява претенции, че зърното е нейно, но отказват да й го дадат. Тогава тя подава редица жалби в прокуратурата. В зърнения бизнес от години се носи мълва, че Влахова върти схеми за точене на ДДС, като претендира, че е чуждестранен инвеститор. През 2011 г. например на "Кремер" е издаден ревизионен акт за 11 млн. лв. неправомерно върнат ДДС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Справедлив

    25 4 Отговор
    Няма един арендатор да няма по 5 джипа 3 апартамента в България или чужбина а се тръшкат за някакъв минимален акциз,а транспортните мажоретки им направиха застраховките 3300лв и не надигат глас
  • 2 Реалист

    23 3 Отговор
    Отново изплуват бсп-те с куфарчетата и дс агентите.

    Поне 3 пъти се споменава разбойническото правителство на Орешарски - на забравилите - правителство на бсп+дпс+"златния пръст на БОЛЕН СИДЕРОВ"
  • 3 Morgoth

    22 2 Отговор
    Това са крупните арендатори, които са закупили земята с куфарчетата изнесени от БКП. Същите тези които в момента обират каймака от европейските субсидии и задушава селкото ни стопанство.
  • 4 фермер милиардер

    10 3 Отговор
    Някой от Вас направи ли си труда да прочете т.н. закон и да види,че е написан да обслужи интересите на Валентин Златев в желанието му да затвърди и разшири монопола,а ония мишок Ревизоро само слуша и изпълнява/срещу съответната лепта/.Дано,има и обективни медии,че хората да се усетят за какво иде реч.Наслаждавайте се на 30 сребърника,родоотстъпници.
  • 5 Иванов

    16 4 Отговор
    Ами ще дивеят, защото повечето от тях са подставени лица на руски и турски олигарси и джоп парсата ще им секне. Ето затова дивеят!
  • 6 onq s konq

    8 4 Отговор
    А нали според русофилите Българското земеделие било "разнебитено"?А от Еврофондовете "нямало файда" и затова...да излизаме от ЕС!

    Коментиран от #8

  • 7 jony

    4 0 Отговор
    А Светлозар Дичевски защо не го споменават?
  • 8 Гост1212

    13 1 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    Какво знаеш за земеделие изобщо. Глудането на скрийнсейвъри с полета с пшеница не се брои. Наясно ли си, че ние сме единствената държава в ЕС с толкова крупни "земеделци"- 5 броя,които прибират над 90% от субсидиите. Останалите няколко хиляди вземат трохички само. Това ако е успешно земеделие.... здраве му кажи и се моли да не останеш да разчиташ само на тези 5-ата... ще ядеш хляб по 5 лева и яйца по левче

    Коментиран от #13

  • 9 Каймак

    6 0 Отговор
    Централата на Каймаканов не е със Самуилов а с Рогачев от Атаро Клима
  • 10 мхъм

    8 1 Отговор
    Разбирам ги подръжката на Ваерони е скъпа и хич не е лесно да си зърнар коврите и те пари искат сложна е тя !
  • 11 гост

    7 0 Отговор
    А щяхме да имаме само по 300 декара !!!!! Чак сега видяхме на кого е било времето и кои живее демократично !!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 onq s konq

    5 5 Отговор

    До коментар #8 от "Гост1212":

    Аз от земеделие не разбирам,но пък разбирам от популистки лафчета,представени като дълбокомислени "съждения"!Естествено че едрите собственици не са 5 както твърдиш,а са много повече,но въпросът е ТИ КАКВО ПРЕДЛАГАШ В СЛУЧАЯ-ДА ИМ НАЦИОНАЛИЗИРАМЕ ЗЕМЯТА ЛИ?Щели сме да ядем хляб по 5 лв...А ти за 5 ЛЕВА ЛИ СИ?:)Сега сериозно:1/Държавата притежава достатъчно силни икон. лостове за упражняване на ЦЕНОВА ПОЛИТИКА НА ПАЗАРА ЧРЕЗ НАСЪРЧАВАНЕ ИЛИ ОГРАНИЧАВАНЕ НА ВНОС-ИЗНОСА,което моментално охлажда евентуални търговски картели за изкуствено завишаване на цените.2/Хлябът действително може да поскъпне/постепенно обаче/,но това няма да се дължи на цената на зърното,а на ПОВИШАВАНЕ ЦЕНИТЕ НА ТОКА И ГАЗТА.И 3/Лично моята земя е отдадена под аренда на арендатор,който според думите ти е един от "хилядите,получаващи трохички"/арендува само около 15 хил. дка/,но това не пречи да получавам една от най-високите ренти в БГ.Аре стига ти толкоз,че ми пресъхна устата да приказвам.

    Коментиран от #15

  • 14 Т.Живков

    4 4 Отговор
    Най-гадно е да видиш селянин с пари
  • 15 Наблюдател

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    Арендатор и с 5 хил.дка си е милионер и то в евро а такива са хиляди не 5
  • 16 Реалист

    2 1 Отговор
    Бих искал да видя оня бургаски червен наглец с Бентлито и тракторите на протест против нивомерите...

    И горящи трактори след това
  • 17 вип

    1 0 Отговор
    Заради някакви изкривени евро изисквания плащаме - всички данъкоплатци стотици милиони лева субсидии на милионери, които нямат реална нужда от това. Отделно колко крадат от бензини субсидии е друго. В същото време живеещите хора на село тънат в нищета . От 2-3 години финансовият министър се опитва да сложи малко ред в бизнеса им с горива от където по официални статистики "изтичат" 1 милиард годишно не събрани данъци, а после ревем това не е станало онова не е станало .... Дано тази година правителството не се "огъне" под заплахите им.
  • 18 пипи дългото чорапче

    0 0 Отговор
    А председателите на кооперации?Нима не си сменят джипове те най години с ваши пари.КОЙ става председател?А как се краде защото който си продава земята първо те гледат да я купят и те притискат.Познавам такива се оправиха-изкупи ха по 29 лв общинска земя и станаха от два сега имат по 500два най малко!И колко около тях се облажиха. КАК СЕ ИЗПЛАЩА РЕНТА ПЪРВО ВИШ И ПОслед кажи че ти е висока рентата..имаше случаи когато самата кооперация финансира председателя с без лихвен заем да си купел земя.Покрай него и счетоводител като и приятели се обадиха. А ти ще ми говориш за висока рента..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове