31 Март, 2018 22:32 10 909 15

Кошмар за дигиталните валути

  • биткойн-
  • дигитални валути

Дигиталните валути преживяха нов тежък удар по време на търговията в четвъртък, като поредните агресивни разпродажби причиниха намаляване на пазарната им капитализация с цели 25 млрд. долара, съобщава финансовата агенция MarketWatch, предаде БНР.

Водещата криптовалута в лицето на биткойн се обезцени в даден момент от вчерашната търговия с 9,3%, пробивайки трайно под нивото от 7500 щатски долара. Спадът на биткойна се задълбочи и в началото на петъчната търговия до дъно от 6620 долара, преди да последва отскок обратно над психологическата бариера около 7000, като водещата критповалута поскъпва с близо 3% към 7250 долара, пише novini.bg.

Останалите дигитални валути също претърпяха сериозни загуби от и над 10% по време на търговията в четвъртък. Етериумът се обезцени с 11,2%, пробивайки под нивото от 400 долара, Биткойн кеш пък се срина с 14,7% към 733 долара, Лайткойн – с 11,2% до 117 долара и Рипъл – със "скромните" 7,6% към 53 американски цента (0,53 долара).

По този начин пазарната стойност на криптовалутите се сви само в рамките на вчерашната търговия с 25 млрд. щатски долара и вече спадна под 300 млрд. долара до 4-месечно дъно от 273 млрд. долара, според данни на CoinMaketCap.

От началото на годината финансовата индустрия с дигитални валути отчита рязко влошаване с оглед на серията закривания на електронни борси за търговия, предприетите по-затегнати регулаторни мерки в редица държави и в резултат на решението на водещи социални интернет медии да преустановят рекламирането на криптовалути. Всички това доведе до понижаване на цената на редица криптовалути към нови дъна за 2018 година.

Една от причините за "кошмарния" четвъртък беше новината на японската агенция Nikkei за затварянето на поредни две борси за търговия с криповалути – Mr. Exchange и Tokyo GateWay с оглед на засилващата се регулация от страна на Агенцията за финансови услуги на Япония (FSA). По-строгата регулаторна политика в страната на Изгряващото слънце е факт след кражбата от борсата Coincheck на криптовалути за около 530 млн. щатски долара.

В своя интернет блог компанията Mr. Exchange заяви, че обсъжда процедура за връщане на клиентските активи, като на по-късен ще обяви конкретни мерки в тази посока.

Компанията Tokyo GateWay все още не е направила официално съобщение след информацията на агенция Nikkei.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 грозната истина

    44 7 Отговор
    балъцииии, давайте си истинските пари за нищо, то който трябва ще стане милиардер за ваша сметка

    Коментиран от #4

  • 2 JPower

    33 7 Отговор
    Пари от телевизор да изкараш.... шматки на килограм.
  • 3 Зрител

    29 3 Отговор
    Достоевски е най прозорливия писател на 19 век. Интересно как би изглеждал героя му през 21 век. Симпатичния , чаровен "Идиот" се превърна в общество от алчни, безмозъчни идиоти!
  • 4 ГРЛА

    39 14 Отговор

    До коментар #1 от "грозната истина":

    Само незнам кое наричаш истинските пари - тези, на които махнахме няколко нули с деноминацията или онези , които си взел на кредит. Какво истинско има в тях? Точно толкова истински са колкото виртуалките.

    Коментиран от #8

  • 5 БЕДEН И МНОГО"УМЕН"

    11 4 Отговор
    Много точно изказване на предния.Но не важи за тези преди него защото те наемат от никои от казаните от него валути.Те са обикновенно завистници.И сега се опитват да злодеят и злорадстват
  • 6 Именно

    9 3 Отговор
    Само да падне пак под 600лв и купувам!

    Коментиран от #7

  • 7 mediator37

    16 5 Отговор

    До коментар #6 от "Именно":

    Няма да има откъде да купиш. Нали четеш, че не останаха борси, които да котират криптовалути.
    Един приятел, който купи мощности (терахеш) в Бургас да "копае" биткойни се оплака, че ВИЗА спрели изплащането и осребряването на биткойни и други криптовалути. Оплака се също, че сложността на изчисленията се увеличавала и "живота" на закупените терахеш се скъсявал , при намаляваща производителност - все неща, които даже с малки букви не ги пишело в договорите, а то и договори нямало.
    Кой е-ал - е-ал, Мара се ожени и вече не е курва.
    Банките (евреите) са се вдигнали на контраатака.
  • 8 зулус

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "ГРЛА":

    ами от книжните има файда когато се обезценят:
    1-мога да си ги сложа в колекцията.
    2-ако не стават за колекция може да ги продам като хартия.
    3-ако не стават за 1те 2 неща може да ги сложиш в тоалетната или да си запалиш огън с тях.
    Я сега ми кажи кое от трите може да направиш с девалвирала криптовалута???

    Коментиран от #10

  • 9 зулус

    7 4 Отговор
    като ти спре тока и биткоините ИЗЧЕЗВАТ
  • 10 ДДДДДДД

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "зулус":

    Поинтересувай се и ще разбереш че и Биткоина има реална монета, която можеш да пипнеш. Пари направиха много хора дори и в България. Това са хора които знаят какво правят и търгуваха с криптовалути от 2013 година. Пирамидката беше за тези, които миналата година започнаха да наливат пари. Тези които си помислиха че ей така ще дам 10 000 и ще стана милионер.

    Коментиран от #11

  • 11 зулус

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "ДДДДДДД":

    парче метал което не струва нищо(не съм ги виждал тия монети на живо )ама знам за едни жълти кюлчета дето даже и във форт нокс им се губят много
  • 12 Бит-тъпак

    1 3 Отговор
    Толко сте прости и неуки че незнам даже защо сте чели тази статия ако сте я прочели цялата. И защо изобщо сте я чели се чудя като хал хабер си нямате бе "специалисти анализатори"

    Коментиран от #13

  • 13 РЗС

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Бит-тъпак":

    Представа си нямаш колко си прав, тука повечето са комунисти останали в мисленето си по бай Тошово време, не знаещи нито един чужд език, пък и няма как да разберат какво точно са криптовалутите без поне елементарно финансово образование. Основното предимство на криптовалутите е,че са децентрализирани и понеже са все още с малка капитализация и лесно манипулирани от разни големи риби с пари, а главната причина да падат цените,е че тези големи риби искат да притежават още на безценица. Който се интересува и търгува знае за какво точно говоря, другите само ще премигвате на парцали. Криповалутите са като форекс пазара,но 15 пъти по-бързи в движенията. Трудността на копаене на биткойна не я вдига кака ви Гинка,а така е замислена от създателя си с цел.

    Коментиран от #14

  • 14 Зорлем

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "РЗС":

    Коментиращите били комунисти с мислене от Бай-тошово време, обаче на крипто-валутите им пречи международния империализъм, олицетворен от "разни големи риби с пари"?!

    "Изънт дет айроник", както пее кака ви Аланис Морисет? (Да видиш, че и "комунистите" поназнайваме чужди езици и слушаме "западна музика"!)

    Коментиран от #15

  • 15 РЗС

    0 3 Отговор

    До коментар #14 от "Зорлем":

    Международния империализъм се опитва да сложи ръка на абсолютно всичко,така че манипулирането на нов финансов пазар е задължителено. Аз пак пояснявам,че тук коментират преобладаващо финансово неграмотни люде. Това ''Изънт дет айроник'' показва колко си неграмотен и откъм чужди езици, като човек живеещ на запад ще кажа как е правилната транскрипция безплатно,за да не се излагаш - Изънт ДАТ айроник, и понеже си и музикално неграмотен ще ти кажа,че песента всъщност се казва Изънт ИТ айроник.