Last news in Fakti

31 Март, 2018 21:29 3 069 31

Хора, тревожа се за себе си. И за вас!

  • франция-
  • париж-
  • мирей канол

Убийството на една оцеляла от Холокоста еврейка в Париж разтърси Европа

Хора, тревожа се за себе си. И за вас! - 1
Снимки: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Убийството на една оцеляла от Холокоста еврейка в Париж разтърси Европа. То обаче не изненада никого, защото антисемитизмът е станал вездесъщ. Станал е ежедневие и привичка. Стига вече! -пише в коментара си М. Фридман.

Никой ли не забелязва как ни застига миналото, което уж бяхме оставили зад гърба си? Ние вече отдавна сме в центъра на европейския антисемитизъм, на омразата срещу евреите в Европа. Примерите са цял легион. В Париж жестоко беше убита една оцеляла от Холокоста жена само защото изповядва юдейската вяра. Лейбъристката партия във Великобритания е разтърсвана от антисемитски скандали, а нейният председател не прави нищо срещу това. Унгарският премиер Виктор Орбан говори за заговорническите планове на евреина Джордж Сорос. Полша пък отчаяно се опитва да си припише ролята на невинен агнец по отношение на антисемитизма по времето на Холокоста, след него и до днес. Десните екстремисти в Австрия вършат поразии в правителството, а канцлерът Курц ги толерира заради интересите на властта. Изглежда, че антисемитизъмът отново е легитимиран и легализиран чрез избори.

Стига вече!

Да, включително и в Германия. От десетилетия еврейските училища, детските градини и еврейските центрове тук трябва да бъдат защитавани от старите и новите нацисти. Политици от "Алтернатива за Германия" окачествяват мемориала на Холокоста като мемориал на срама и искат да пренапишат културата на възпоменанието. И същата тази партия е избрана за първи път в Бундестага. Всеки уикенд по стадионите противниковият отбор бива наричан еврейски и никой ни най малко не се стряска от това. Разказват се вицове за евреи, които изобщо не са смешни, но хората се смеят. В интернет се шири омраза, презрение и духовно опустошение.

Не само в дигиталния, а и в реалния свят виждаме нагли мизантропи. Такива, които говорят, че най-после трябвало да се каже едно или друго, а след това изливат само чиста омраза, вербално насилие, антисемитизъм и расизъм. Но точно за това поведение не бива да има никакво оправдание и не може да има разбиране. Ежедневният антисемитизъм вече стана привичка. И това е най-лошото. Вече нищо не може да ни изкара извън релси. Ние сме закърнели. И тъй като вече не реагираме на никакво предизвикателство, ставаме съучастници на извършителите.

Вярно е, че към десния и към левия антисемитизъм в Европа от няколко години се прибави и един антисемитизъм от радикални части на мюсюлманския свят. Той е насочен главно срещу Израел, но неговата ярост засяга принципно всички евреи. Независимо от това, къде живеят. От години насам потърпевшите съобщават за насъбрания опит в германските училища и за вялата реакция на отговорните инстанции. От години сме свидетели на откритата агресия в малки, но растящи части на мюсюлманските общности. От десетилетия насам германската държава не държи под око младежите и агресивните имами от Саудитска Арабия и Турция. А после се изненадва, че тъкмо тези младежи се радикализират. Голяма част от бежанците също са младежи. Те идват от арабски диктатури, които втълпяват на населението си, че трябва да мрази евреите. Това във всеки случай е едно обяснение, но не и извинение.

Германският елит постоянно засвидетелства своята солидарност, но не променя нищо. Или пък излиза с лозунга: "Никаква толерантност срямо нетолерантността". Само за собствено успокоение. В детските градини и училищата не достига персонал. А местните политици редовно омаловажават опасността от кафявите тълпи, за да запазят доброто си реноме.

Антисемитизмът е мизантропия

Става дума на първо място не за солидарност с евреите, а за ангажимент към всички и всичко, което характеризира тази свободна страна. Какво още трябва да се случи, за да бъдат предприети най-сетне някакви действия? Колко още демагогски речи от рода на "никога вече" трябва да бъдат държани, без ораторите да потънат от срам в земята, когато безучастно наблюдават тези ужасни промени? Проповядващите омраза презират демокрацията, плурализма, свободата, еманципацията и просвещението. Милеем ли достатъчно за тези ценности? Защитаваме ли ги със страст и разум? Или мизантропите са толкова гръмогласни само защото останалите си мълчат? Пиша всичко това, не защото съм евреин, а защото съм човек. Човек като Вас, които четете този текст. Тревожа се за себе си. И за Вас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ганьо

    17 13 Отговор
    Като казвах преди няколко месеца, че фашизмът се възкресява и в Европа целенасочено върви създаването на четвърти райх ми викахте че съм тъп и прост!

    Коментиран от #4

  • 2 vova

    32 3 Отговор
    Милата,ша ма разплачеш кат Палестинско сираче....
  • 3 да бе

    40 8 Отговор
    Убийството на тази еврейка въобще не ме е разтърсило, нито натъжило. Така че, нека не се говори от мое име. А, за това, че пак започва да ги мрази целият свят, май си има причина. Евреите са на дъното на всички гадни истории, които се случват с държавите. Не са читави. България ги е спасила от Хитлер, а ето как постъпват с нея от благодарност.
  • 4 Член

    30 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ганьо":

    Аха фашизъм от страна на негри,араби и евреи срещу белите нормални хора.
  • 5 nonamenofacenonumber

    37 1 Отговор
    Лека и пръст на жената, но всеки ден умират и биват убивани различни хора по националност и вероизповядване, но нищо особено за тях. Един Евреин някъде да загине и шумотевицата е до небесата и веднага се започва със заплахи и агресия към различните от тях хора. Веднага едно нещастие се превръща в пример за глобална омраза и фашизъм с искания за законови наказания за така нареченият антисемизъм, като по този начин се подтъпкват правата на другите народи и свободата на словото. Благодаря за вниманието.
  • 6 Ганьо

    8 10 Отговор
    Джендърите! Те говорят за искореняване на ценности! Да не мислите, че в новите детски градини ще му пука на някого за цвят на кожата, етнос и религия? Всички ще сме под този нож- фашизъм!
  • 7 Българофил

    22 2 Отговор
    Хора бдете! Не е нужно да сте религиозни , за да спасявате щъркели! Не е нужно да сме религиозни, за да спасяваме себе си! Десетте Божии заповеди не са религия, а мъдростта на човечеството!
  • 8 JPower

    21 7 Отговор
    Само ТРЕПАНЕ на евреите ще спаси света....не съм расист, но историята доказва това..
  • 9 Българофил

    8 3 Отговор
    " Култура- всички начинания и успехи, които отдалечават човека от животните"- Зигмунд Фройд( евреин). Колко гениално! Имате ли нещо против?
  • 10 pinokio

    24 1 Отговор
    Арабите не са ли семити? Ако някой те изгони от собствения ти дом и земя, за да се настани на твоето място, трябва ли да го обичаш?
  • 11 Правилно

    28 1 Отговор
    Точно така - стига вече!!! Но стига вече с този безкраен плач за евреите!!! Всички сме им длъжни, всички тях трябва да пазим! БАСТА!!! Ако бяха стока, нямаше да бъдат толкова недолюбвани от всички и през всички векове! Арогантни, алчни, презрителни към всички останали!!! А ние да ги обичаме? По закон! Тя тази работа със закон не става, не го ли разбрахте???
  • 12 Българофил

    12 4 Отговор
    Много години мислих, защо сме спасили нашите( българските) евреи? Защото 500 години сме били в тяхната роля. И сме ги спасили, защото все едно сме спасявали себе си!

    Коментиран от #16

  • 13 Оху Боху

    17 3 Отговор
    Орбан също е евреин, по майка е евреин. Виж за Сорос изобщо не съм сигурен, мисля, че е обикновен м..., който се е присламчил към богоизбраните и им прави честно казано отвратителна реклама. Аз не познавам антисемити. Верно Иван4о е такъв, но не го познавам лично. Мюсюлманите мислят, че евреите са преписали Вехтия завет от техния Коран, но между двете книги има точно 2000 години разлика в полза на Мойсей. Мюсманите това не ги интересува, важното за тях е какво казва имамът. Да те пази Господ от такива хора! Евреите иначе са готини хора. Особено тези, които не четат Талмуда или пък тези, които дори да го четат не забравят, че това са само човешки тълкования и не са Слово Божие. Иначе докато съществува Сионизъм, ще съществува и Антисемитизъм. Тези две неща се балансират взаимно.
  • 14 пипи дългото чорапче

    11 3 Отговор
    Как да обичам Соломон Паси като държавата в която се е родил,работил,родителите му и те,каза нещо за православието.Поне уважавай хората които са те приели.Самият Стар завет не те учи на толерантност.
  • 15 Оху Боху

    3 2 Отговор
    Пипи, това не е така. Вехтия завет е съвършен Учител, стига да не се отнесеш към Него с презрение и най- вече да попаднеш на точен превод от еврейски, но за съжаление няма такъв на български език. В "каноничните евангелия", единствините ценни неща са преписи от Него.
  • 16 Кака Гинка

    13 0 Отговор

    До коментар #12 от "Българофил":

    Наистина,тогава освен тях сме спасили и себе си - България единствена може да излезе с вдигнато чело,че не е предала обикновени хора на заколение.За това някои толкова искат да омаловажат заслугите ѝ и непрекъснато ни напомнят "не сте спасили 11-те хиляди от Беломорска Тракия".А всъщност тази територия е била по-скоро теоретично в границите на тогавашна България и управниците ни не са имали реална власт да направят нещо.Лошото е,че лесно се оставяме да ни мачкат и пренебрегват и дори сме готови да се извиняваме за достойнствата си...

    Коментиран от #18

  • 17 Оху Боху

    11 1 Отговор
    Гинке, вие сте много права. И знаете ли кои точно ни търсят сметка? Потомците на спасените. Така, от "благодарност".
  • 18 Българофил

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "Кака Гинка":

    Ние сме спасили 48 000 евреи. Ако бяхме се опитали да спасим всичките59 000, щяхме да загубим всичките. Затова Борис Трети се е споменал...

    Коментиран от #21

  • 19 Българофил

    7 2 Отговор
    Хора, радвайте се на живота! Гордейте се със себе си! Бъдете човеци!
  • 20 Оху Боху

    6 4 Отговор
    Абсолютно точно, НЦВ Борис заплаща с живота си за спасените евреи. Хитлер затова го е отровил.
  • 21 Кака Гинка

    9 0 Отговор

    До коментар #18 от "Българофил":

    Именно,но на някои сегашни съюзници тези факти не им харесват и искат да ни дръпнат в кюпа на "споделената вина".И винаги се намират българи,които са готови да променят историята ни в тяхна угода...

    Коментиран от #22

  • 22 Българофил

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Кака Гинка":

    Винаги трябва да се действа като че ли го правиш за себе си. По съвест!

    Коментиран от #23

  • 23 Кака Гинка

    8 1 Отговор

    До коментар #22 от "Българофил":

    Съгласна съм,само че у нас (поне напоследък) смятат такива хора за глупаци.Съвест,морал,състрадание са вече почти непознати думи."Парите купуват всичко"; "да вървим със силните" (без значение накъде отиваме);"аз да съм добре - другите не ме интересуват" и още и още...Жал ми е - най-вече за младите,напоследък все повече имам чувството,че сме от различни планети...
  • 24 Българофил

    2 0 Отговор
    А дядо Добри?! Защо живя над 100 г.?
  • 25 Снайпериста

    3 3 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 26 Morgoth

    5 1 Отговор
    Всъщност евреите не са виновни, но отново ще бъдат превърнати в жервта и това е трудно да се избегне. Европа постави за свое знаме антихитлеризма, антинацизма и защитата на евреите. След това започна да надгражда, като към тях добави и всички останали малцинства, много от които далеч не толкова добре интегрирани, колкото евреите. После добави и педерастите, които кръсти гейове. След това дойдоха травеститите, на които пък измисли десетки различни имена и полове. Агресивно наложи всичко това на останалите и започна целенасочен преход от патриархална към матриархална система.
    Това работеше докато Европа вървеше само напред и нагоре. Хората ставаха все по-богати, а доволният човек е склонен да изтърпи по-леко определени неестествени промени. Но Европейската икономика логично навлезе в криза и сега расте първото поколение, което ще живее по-зле от предишното. Това поколение търси причината и я намира в крайно левите идеологии, в огромното количество хора, които не пасват на обществото в което живеят и което ги храни и започват да търсят решение.
    Лесно е да се подлъжеш, че когато един обществен строй започва да върви надолу то най-добре да го смениш с точно това което той най-отявлено отрича. Бавно, но сигурно поддръжниците на Хитлер започват да се възраждат, а с тях и омразата към евреите. До това ни докара либерастията.
  • 27 The TRAPPER

    2 1 Отговор
    Прочетете статията- ПЛАНЪТ СРЕЩУ СЛАВЯНСКИТЕ НАРОДИ И СВЕТА.
  • 28 Хасан

    6 1 Отговор
    Уж са най страдалния народ в света но това не им пречи да превърнат ивицата Газа и Палестина в концлагер и арабите в концалеристи...оня ден пак убиха невинни жени и деца на демонстрация ,но никъде не се споменава.....сигурно ще ми изтрият тоя коментар
  • 29 Хасан

    6 0 Отговор
    Ако една пенсионерка в България е убита за 20лв от 200 лв пенсия на никой не му пука..а тия вдигат врява до небето...

    Коментиран от #30

  • 30 Кака Гинка

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Хасан":

    Прав си Хасане,но това е наша грешка,а не на евреите.Трябва да вземем пример от тях как да си ценим сънародниците!
  • 31 Георгиева

    3 0 Отговор
    Аз лично никак не съм разтърсена , а сигурна съм и много други хора също не са . Евреите не са ни повече, ни по- малко хора като другите ,които също биват убивани или умират по други причини . Дошъл и е реда и толкова .