31 Март, 2018 16:00 1 843 31

За Местан съдбата на тракийците е естествен резултат от „всяка война“

  • лютви местан-
  • тракийци-
  • война

За Лютви Местан избиването на мирно население (жени, деца, старци) с цел етническо прочистване на територия, която загубилата войната държава иска да си я върне, е нещо нормално

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Искра Баева

Днес бившият лидер на ДПС и настоящ на ДОСТ Лютви Местан, вероятно в опит да защити позицията на Република Турция (Ердоган) и на своята партия направи изказване, част от което не може да се остави без коментар. Става дума за опита му да отхвърли като политическо заиграване темата за геноцида над тракийските българи, организиран от Османската империя през 1913 г.

Точните думи на Местан са: „Всяка война има за резултат и десетки хиляди невинни жертви и да се търси определението геноцид за всяка трагедия е неприемливо и прекалено. Тези теми не бива да се политизират излишно. Това са разговори, които трябва да се водят между експерти на двете държави. Има и насрещни претенции заради хилядите български граждани, изгонени през 1989 година”.

Но, моля ви! Кой може да каже, че избиването на десетки хиляди българи, организирано от Османската империя в Източна Тракия и Източните Родопи, след като Балканската война е приключила и Лондонският договор е постановил границата между България и Османската империя да минава по линията Мидия – Енос, сиреч тези територии са в България, е резултат от „всяка война”? Само политик, за когото интересите на държавата, към която изпитва лоялност, и на партията, която оглавява, са над всичко и най-вече над историческите факти. За Лютви Местан избиването на мирно население (жени, деца, старци) с цел етническо прочистване на територия, която загубилата войната държава иска да си я върне, е нещо нормално. И е същото като изселването на около 350 хил. български турци през пролетта и лятото на 1989 г.

Не искам да защитавам „възродителния процес”. Но да се сравнява изселването (наистина много тежко за засегнатите) на хора, които са поискали да получат задграничните паспорти и да заминат в „майката-родина”, както наричат през 1989 г. Турция, с избитите около 60 хил. българи и още повече прогонени (не изселили се) през 1913 г. е не цинично, а скандално. При това не бива да забравяме, че още преди Тодор Живков да бъде свален от власт на 10 ноември 1989 г. около 80 хил. български турци се завръщат в България. А колко от прогонените от Одринска Тракия българи са се върнали в родните си места през 1913 г.?

Няма нужда от повече думи, за да стане ясно докъде може да стигне един политик в защита на личната си кауза.

Моят въпрос обаче е друг: Къде е българската държава, когато се злоупотребява с историята? Страхувам се, че продължава да бъде в плен на желанието да се разправя със собственото си близко минало. Както личи от парламентарната декларация за „възродителния процес” и от отказа на същия парламент да осъди геноцида над тракийските българи.

На кого тогава е оставена защитата на българската национална кауза? Вероятно на историците и обществото. Добре е, че все пак има кой да я защити. Но дали това е достатъчно?


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ганьо

    28 4 Отговор
    Това е резултат от липсата на национални интереси, които не биха позволили отделни личности, партии и други лица и организации да прекрачват границите на слугинажа! Докато българския елит ни държи изкуствено разединени с цел робуване и се г..и на всеки, нищо няма да се промени!
  • 2 хроно граф

    30 5 Отговор
    Както знаем палачинката се обръща - ще има "естествени последици" за мазните дьонмета като местаня. Иначе, кротки и свестни турци колко искаш. Ама тоя е гад мръсна. От която и турците само губят.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 весел фес

    9 13 Отговор
    Турците не са геноциди чудовища, добри хора са. Просто Арменците, Гърците, Кюрдите, Българите и останалия свят, ревнуват ги и ги обвиняват без никакви доказателства.

    Коментиран от #23

  • 5 Хасан

    8 26 Отговор
    Тая пак не,е разбрала...едно е престъпления,убийства,депортации извършени по време на война ..а друго е етническо пречистване и депортация извършена в мирно време...какво стана с цивилното турско население след падането на Плевен?????...насилие,убийства ,грабежи извършени от руски войници и пияници събрани от кръчмите на Брашов...

    Коментиран от #7

  • 6 Хасан

    8 26 Отговор
    На Балканите всеки народ от по 3_5 милиона население се прави на велика..липсата на визия за развитие,за бъдеще кара хората да се обръщат към една измислена и” велика” история...и гърците,и българите,и албанци,сърби,макета...все комплексирани народи

    Коментиран от #20

  • 7 goni

    18 4 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Ти сто процента не си турчин! Престани с провокациите! Няма да донесат на никого нищо добро!

    Коментиран от #8

  • 8 Хасан

    8 19 Отговор

    До коментар #7 от "goni":

    Защо провикации???казвам си мнението...хайдути са били най обикновени обирджии и конекрадци а ги правиме едва ли не борци за освобождение..

    Коментиран от #11, #12

  • 9 Hmm

    10 8 Отговор
    След 1 балканска война бяха избити деца , жени, мъже турци в Кърджали и други райони. Факт!

    Коментиран от #10

  • 10 фактолог

    21 5 Отговор

    До коментар #9 от "Hmm":

    Е, колко души бяха избити, щото тука става дума за поредните 60хил. ЗВЕРСКИ избити и 300 000 прогонени!? След 5в. нечовешки геноцид.
  • 11 Българин

    22 6 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    Не бъркай башибозука,кърджалиите и всякаква мюсюлманска измет с борците за свобода.
    Капитан Петко Войвода например е защитавал населението от турските боклуци и бая фес е пратил на оня свят.И човека е тръгнал да се бие защото мръсните агаряни са убили брат му и братовчед му.Много са още примерите за борците срещу турската паплач,чети историята потурнак.

    Коментиран от #13

  • 12 хайдути

    14 3 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    В 1872 г. одринският валия изпраща срещу четата Арап Хасан, който скоро е пленен от Петковите четници. Животът му е пощаден срещу освобождаването на всички задържани по затворите с обвинение, че са Петкови помагачи и приятели. Пашата в Одрин само двадесет и четири часа след това освобождава всички тях от Одринския затвор, а на 30 юли 1872 година каймакамшът на Фере Мустафа Сусам в свое писмо до Петко войвода го признава за „самоуправен владетел“ и му плаща „налог“ 6000 златни турски лири. Това де факто е капитулацията на одринския валия. Дружината се структурира със свои бойна част – „четници“, тилова част – „ятаци“, разузнаване – „шпиони“, счетоводство – „каса“, снабдена е с добро оръжие и с палатки – „чадъри“ подобно на турските части. Тя фактически става въстаническа военна част в Беломорието.

    Коментиран от #14

  • 13 Хасан

    7 9 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    Не казвам абсолютно всички,но повечето са си били най обикновени конекрадци...все едно мутрите през 90те да са борци за капитализъм и пазарна икономика..

    Коментиран от #30

  • 14 Хасан

    7 9 Отговор

    До коментар #12 от "хайдути":

    Аз помня само думите му в затвора ” Биха и мъчиха ме тъй както турчин не го е правил”..

    Коментиран от #15

  • 15 хайдути

    14 4 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    Това във филм си го гледал,дали го е казал не се знае.Това че градоначалника Турчев го е тормозил и ограбил е вярно.Историческите факти са че е защитавал бългрите от турските безчинства.Бандите на англичанина Сенклер са разбити тотално и в кърждалийско хората живеят спокойно благодарение на Капитан Петко.

    Коментиран от #16

  • 16 Хасан

    6 11 Отговор

    До коментар #15 от "хайдути":

    Първото нещо официалната власт или военната власт на империята никога не е упражнявала насилие срещу цивилното население...имало е башибозуци ..това са предци на частните армии като руските ” Вагнер ”или американската ” Блак Уотър ”..чети какво са направили в Ирак след Саддам..убиват без съд и присъда,насилие,изнасилвания,ограбване на музеи,банки ,учреждения.....и това го прави правова държава в 2000г ..така че нищо ново под слънцето
  • 17 Борис

    15 4 Отговор
    Изгонени мюсулмани от България незнам да е имало.Може да е било грешно решението на тогавашното правителство ,но просто бяха отворени границите и те ДОБРОВОЛНО напуснаха държавата.

    Коментиран от #18

  • 18 Хасан

    8 12 Отговор

    До коментар #17 от "Борис":

    Ами «доброволно» посред нощ милиционери дойдоха и наредиха сутринта да са на иззода на града каквото съберат ...семейства бяха разпркъсани..съдби бяха очернени...родители не можаха да се сбогуват ...останалия имот и покъщина бяха разграбени от «добрите»комшии ..и за всичко това официалната власт имаше оправдание «те ни клаха в Батак»..«те ни държаха в робство»..
  • 19 Morgoth

    9 1 Отговор
    Местан е лидер на партия, чиито единствени гласове идват от подкараните в две редици от Ердоган наши изселници. Въпреки цялата подкрепа на Турция тази партия се провали с гръм и трясък. Местан е никой! Държавата и правителството не са длъжи да отговарят на всеки "господин никой", който реши да се изказва. Местан е политически труп и може да си приказва каквото иска. Единственият въпрос е защо някой е бил достатъчно глупав да му даде трибуна да се прави на интересен. А Турция, колкото и да не ни се нрави трябва да подхождаме много внимателно, защото е по-силна от нас и в икономическо и във военно отношение.

    Коментиран от #29

  • 20 Тошо

    9 5 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    Хасане ти си мноооого запознат бе бравос на тебе .
    А да ти е известно 'твоите ' братя и сестри какво правиха през комунизма ????? Явно ти си знаеш твоята песничка и си я въртолиш нонстоп !
    Сега ме слушай .
    Когато тръгваха на Голямата екскурзия твоите събратя ни заплашваха че : " СЪС БОМБИ ЩЕ СЕ ВЪРНЕМ ГЯУРИ МРЪСНИ " -Но се върнаха мнооооого пъти обиждани от турските войници , защото както казаха завърналите се - за турците ние не сме турци а гяури. Ти за десятници чувал ли си ? Защото моето семейство беше първо във списъка на добрите ни съседи . А леля Айшегюл която не искаше да тръгне на екскурзията ни обясняваше как колежките и туркини са пикали във цистерните със прясно мляко .
    Само вие сте ощетени нали ?
    И друго да те питам : защо пишеш на Български и живееш във България и имаш Български паспорт като се пишеш Турчин ?????
    Защото Хасан не е Българско име !

    Коментиран от #22

  • 21 JPower

    6 6 Отговор
    Поредната подигравка с България. Ноооо, ще има ТРЕПАНЕ на турци ,яко и то скоро,така ,както и Дракула не го е правил. Нека места в си джафка, местя си го в другия крачол. БЪЛГАРИНА МОЖЕ ДА ТЪРПИ НО ПОСЛЕЕЕЕЕ...
  • 22 Хасан

    4 8 Отговор

    До коментар #20 от "Тошо":

    Родил съм се на тия земи...едно време са били Тракия,Гърция,царство на Иван Шишман,Империя на Осман,Царство България,Източна Румелия,Народна Република България,Република България...и кой знае какво ще е в бъдеще....Съидинени Европейски щати....

    Коментиран от #24

  • 23 Ааахааа

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "весел фес":

    Много е преиначена историята, едеки който се интересувс може да провери кво пишат сръбските историци за нас, Ами знаетели гърцките историци кео пишат?? Само незнам братския румънски историк кво пише. Всяка държава си спестява негативните неща и поднася доукрасен вид историята. Ако искате ми еррвайте ако иската не ми вярвайте. Сега има интернет , и ще еидите че не сме ангели
  • 24 Тошо

    7 3 Отговор

    До коментар #22 от "Хасан":

    И като такъв трябва да си на всяка манджа мерудия ли ? Защо почти всички ги коментираш ? Комплекси ли избиваш ? Не разбирам .

    Коментиран от #25, #26

  • 25 Хасан

    2 4 Отговор

    До коментар #24 от "Тошо":

    Пия си ракията в къщи и си драскам тука..
  • 26 Хасан

    2 4 Отговор

    До коментар #24 от "Тошо":

    Не избивам комплекси ..просто си защитавам своя етнос,народ,куктура..турското самосъзнание и мюсюлманската религия..

    Коментиран от #27

  • 27 Тошо

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "Хасан":

    Веж сега , разбирам че искаш да си отстояваш мнението на всяка цена но не подклаждай междуетнически конфликт защото границата между религия и фанатизъм е много тънка и много хора не разбират кога са я прекрачили.
    Не се поддавайте на такива провокации от страна на Местан или Ердоган или който и ще да е . Хора ние сме граждани на света -разберете го .
  • 28 123

    0 0 Отговор
    До " Хасан" . Хасан дали знаеш че от Азия идва единствено аскер, тоест войници, жени няма. Може да не ми отговаряш,никой не може да промени този факт. Майката е всичко,бащи много.
  • 29 Борис

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Morgoth":

    Хасане аз съм от софийско село ,но имах две лели омъжени в две хасковски села .И двете имаха по 3 деца ,като 5 от тях отидоха във турция.След няма и година отидоха в Германия, като и в момента са там.Та това което го пиша не го изсмуквам от пръстите си.Много от тях го направиха по простата причина че от турция необезпокоявани ще отидат в някоя бяла държава.Не казвам че не еимало гаври с хората но не е и това дето се тиражи ра постоянно.
  • 30 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Хасан":

    Г-н Хасан за пореден път чета ваши изказвания които са объркващи и изопачени да не кажа пълна лъжа. През Османското робство бандите които са вилнели из нашите земи са били предимно от османските армии. Кърджалийство е само малък пример за тези разпасани бандите които цял живот единственото което са правили е да убиват, насилват и крадат и не са подбирали дали си турчин, българин или евреин. Изобщо "империята" е била разграден двор, всякаква паплач са домъкнали със себеси, хората сами са се отбранявали който както може.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.