Кварталът с най-висока строителна активност

2 Април, 2018 13:53
12 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 18756
Автор: Милена Богданова

Кварталът, в който се строят най-много жилища към момента е столичният Витоша. Доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton обхваща над 270 проекта на етап строеж, проект или инвестиционно намерение, с обща разгъната застроена площ от над 2.5 млн. кв.м. В етап на строеж са над 1 млн. кв.м площ. Към края на 2017 г. в строеж там са били жилищни сгради с обща разгъната застроена площ от 137 000 кв.м. На второ място по този показател е „Малинова долина“ със 112 000 кв.м обща площ на започнатото жилищно строителство. В челната петица влизат още Манастирски ливади-Изток, ж.к. Младост 4 и Студентски град.

В същото време се наблюдава дефицит в предлагането на парцели, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Към момента в столичния квартал Витоша се предлагат около 150 парцела. Двете основни места, атрактивни за инвеститорите, са в близост до големи пътни артерии като „Околовръстен път” и „Симеоновско шосе”. В първия район в рамките на въпросния квартал се предлагат около 10-тина терена при средна цена около 350 EUR/кв.м. най-скъпият офериран парцел там е с площ 4535 кв.м., а цената е над 3.6 млн. EUR. Имотът разполага с лице 52 кв.м. По-голям избор има в близост или съседни на „Симеоновско шосе” терени в рамките на кв. „Витоша”. Предлагат се близо 40 терена при средна цена на квадратен метър от 367 EUR. Най-скъпата оферта е за парцел от близо 2700 кв.м.

„Като цяло строителството на жилищни сгради остава концентрирано в южните и югоизточните райони на София, където през последните години бяха сключени и по-значими сделки за придобиване на парцели. Интересът е основно към по-големи незастроени райони и стари промишлени зони в тази част на града, които с развитието на метрото и инфраструктурата са на път коренно да променят облика си”, казва Пламен Бачев, мениджър „Консултиране и оценки” в компанията.

В перспектива най-силен ръст на строителната активност се очаква в Манастирски ливади-Изток, където на етап проект или инвестиционно намерение към края на миналата година са били над 220 000 кв.м жилищни площи. Районът все още страда от липсата на канализация и инфраструктура, но с решаването на тези проблеми в перспектива интересът към него е висок.

Сред кварталите с висок дял на площите в проект или инвестиционно намерение са също Овча купел 1, Младос 1 и 3, Кръстова вада и бившата индустриална зона Хладилника, както и Дружба 2.