Last news in Fakti

2 Април, 2018 14:43 5 018 12

Властите вече могат да следят всяка нова кола

  • ecall-
  • 112

От 1 април всички нови автомобили, продавани на територията на ЕС, задължително трябва да бъдат оборудвани със система за спешни повиквания на тел. 112 в случай на катастрофа. eCall има както автоматичен режим, който предава координатите на колата до диспечерски център, така и ръчен за свързване със службите с натискане на бутон.

Местоположението на колата се установява от GPS и мрежата от спътници Galileo. При катастрофа сензори във въздушните възглавници съобщават координатите, точния час на инцидента и посоката, в която се е движел автомобилът до момента на удара.

Системата eCall 112 трябваше да стане задължителна още през 2015 г., но редица страни от ЕС не бяха готови за въвеждането ѝ, а в други работеше в тестов режим. Сроковете се удължиха и заради опасения за злоупотреби с неприкосновеността на личната информация, които наложиха изменения в законодателството.

Русия въведе подобна система миналата година. ЭРА-ГЛОНАСС е задължителна част от оборудването на всички нови автомобили, продавани на територията на федерацията. Макар и сходна като протоколи и стандарти обаче, руската система често работи неефективно и е по-сигурно спасители да бъдат повикани по обикновен мобилен телефон.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Смърф

    73 0 Отговор
    Смарт-коли, смарт-мобифони, смарт-електромери, смарт-телевизори, а народът - глупав и по-глупав...

    Коментиран от #3

  • 3 Бесен

    41 0 Отговор

    До коментар #2 от "Смърф":

    Ми то общото количество образно казано интелигентност е константа - колкото по "умни" стават джунджуриите е неизбежно толкова по-глупав да става народа...

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Зорлем

    17 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен":

    Тезата е, че общото количество интелигентност е константа, а населението постоянно расте като количество.

    Коментиран от #11

  • 7 шпиономания

    22 0 Отговор
    Целта отново не е да се помага на хората, а да се следят по всички възможни начини. Няма да се учудя, ако още след раждането започнат да имплантират проследяващ чип уж за наше добро!
  • 8 незнайко

    18 0 Отговор
    Хора, това е поредния предтекст за спешното обаждане на 112 за да може да се въведе следене . Всички нови технологии ни водят все по близо до филма МАТРИЦАТА !!! Без да то искаме се прави това !!! Забраната за обикновените цигари и масовото разпространение на наркотици също е по план !!! ПОМИСЛЕТЕ КОГАТО СТЕ СВОБОДНИ ПО ТОЗИ ВЪПРОС !!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Random

    11 0 Отговор
    Режа кабелаците и ше ме фанат за дедовия...
  • 11 mediator37

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Зорлем":

    По-известна като Закон на Мърфи за интелигентността.
  • 12 Бесен

    1 0 Отговор
    Зорлем
    Перефразирам, за да е актуално към новото време :)

    Random
    Да, да... късмет. Със съгурност е направено така, че колата ти да не тръгне ако го направиш - няма бягане от биг брадъра брат! Властта иска да те контролира винаги и навсякъде!