Last news in Fakti

4 Април, 2018 09:21 7 175 33

Владиков: Пазарът на имоти е ленив

  • имоти-
  • пазар-
  • владиков
Владиков: Пазарът на имоти е ленив - 1
Снимка: М. Богданова ©

Пазарът на недвижими имоти, особено в частта жилища през последните години се развива доста бързо. Ако се гледаме броят сделки – да, те са налице и се отчита ръст спрямо предходните години след кризата. Ако обаче го сравняваме като брой инвестиции и наличие на купувачи, то той е доста зле. „Инвестициите са в катастрофално положение в сравнение с 2007 г. Тогава ръстът на преките чуждестранни инвестиции в страната надхвърли 9 млрд. EUR. През 2017 г. цифрата е около 700 млн. EUR, което значи че имаме намаляване около 18 пъти на чуждите инвестиции”, казва Орлин Владиков, бивш председател на Национално сдружение „Недвижими имоти” и собственик на агенция „Орвитекс”.

Анализът на чуждите инвестиции през 2017 г. показва, че преобладаващият характер на чуждите инвестиции са заемни средства на фирмите майки, които дават пари на дъщерните дружества, опериращи в България – Владиков: Пазарът на имоти е ленив

обем надхвърлящ 500 млн. EUR. „Това означава, че преките чуждестранни инвестиции са още по-малко от тези, които се посочват от Агенцията за инвестиции”, обяснява Владиков, цитиран от Bloomberg.bg. „Сериозно съм обезпокоен от анализите и прогнозите, които дават по-млади колеги от сектора за ръст на пазара, за повишаване броя на сделките, за сериозен интерес от страна на чужди инвеститори. Всичко това е голяма лъжа. Това не отговаря на истината. Не отговаря на статистиката”, казва собственикът на агенция „Орвитекс” и допълва: „Истината е, че пазарът е в едно лениво състояние. Чуждите вложения са сведени до 0. Броят на преките инвестиции в недвижими имоти преките не надхвърля 10 млн. EUR през 2017 г. 47% от тях са от граждани на Русия, които купуват втори дом или имоти на морето. Тук там някоя фирма, която купува малко офисче, но да говорим за сериозен ръст за съживяване на пазара това не е вярно и не отговаря на това, което дават статистиците”.

Мнозина определят сегмента на новото жилищно строителство едва ли не като днешния локомотив в сектора на недвижимите имоти, което безспорно поражда и доверие към сектора. Последното обаче се дължи на факта, че 3-4 години, а може би и повече новото строителство не съществуваше. „В следствие на кризата много от строителните замразиха проектите или не планираха в обозримо бъдеще инвестиции в ново строителство. Това доведе до търсене на пазара на нови жилища, но нямаше предлагане на нови жилища, каквото имаше 2010 г. В началото на 2016 г. и през цялата 2017-а на пазара се появиха нови обекти, увеличи се броят на разрешителните и това беше поводът за доза оптимизъм особено в по-млади колеги и за изводи, които се разминават с реалността”, обяснява Владиков.

До голяма степен се спекулира и с темата относно повишените изисквания на купувачите. „Те не са по-взискателни. Те стават по-взискателни по отношение на определени сегменти или определени елементи от собствеността, но нямат цялостен поглед и не са взискателни докрай. Призив: Купувачи когато купувате се интересувайте от платоновото развитие на населеното място, от развитието на квартала, проучете какви са прогнозите за развитието на комуникациите – ще имате ли парно, газификация в обозримо бъдеще, какво е състоянието на инфраструктурата, когато си купувате имоти в покрайнините”, съветва Владиков.

Темата за това ще имали и кога нова криза в сектора на недвижимите имоти продължава да е актуална и да вълнува участниците на пазара. „Не бих искал да бъда лош пророк, но имам сериозни опасения от нова имотна криза, която може сериозно да се отрази на българския пазар” предупреждава Владиков. Тя може да дойде по няколко начина. Първият е от страна на банките, които либерализираха кредитната си политика по отношение ипотечните заеми. Също така висок е и процентът на кредитополучателите, които вземат заеми срещу ипотека на недвижим имот без да оценят реалните си възможности. По този начин те създават предпоставка след време тази имоти да бъдат прибрани от банки и да се стигне дотам, че вторичното предлагане на голям обем имоти от страна на съдия изпълнители и банки да дестабилизира пазара на имоти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еее

    70 4 Отговор
    Е този човек е реалист!

    Коментиран от #19

  • 2 брокер

    62 6 Отговор
    Браво! Един умен колега, собственик на фирма!
  • 3 Балон

    58 4 Отговор
    Най-после мнение неповлияно от пряк финансов интерес за надуване на балона в имотите!
  • 4 брокер

    11 32 Отговор
    Няма да падат цените. Ще се вдигат още, защото така!
  • 5 Infolink

    20 5 Отговор
    Изключително професионално! Не знам защо само акцентира толкова върху чуждите инвеститори - тази държава не може да се развива само с чужди помощи. В крайна сметка има милиарди блокирани във влоговете на гражданите от една страна, а от друга държавата следва да погледне по-сериозно и към градската инфраструктура за да станат новите квартали по-привлекателни. А по отношение на купувачите на имоти в София, доста полезни съвети има в ho-re.biz
  • 6 българин

    9 39 Отговор
    Този човек изглежда умен, но говори..глупости...Ижглежда фирмата му го е закъсала..и сега иска да всее паника, та белким цените на имотите паднат..и да си продаде ....поизостаналите имотчета....Далеч си батювата от истината..апартаменти ново строителство се купуват като топъл хляб...Всичко говори в полза на това твърдение...Пазара се движи от вътрешното търсене, а приемат ли ни в Еврозоната..пак ще потекат и чуждите инцвестициии..

    Коментиран от #10

  • 7 Брокер

    30 4 Отговор
    Това мнение обобщава реалната обстановка на пазара. Цената на м2 за строителя излиза максимум 500€, като в тази цена влиза и строителството и парцела.
    Да се продава на 1000-1200-1400€ m2 в град без никаква архитектура като София е нер

    Коментиран от #31

  • 8 Брокер

    30 5 Отговор
    Това мнение обобщава реалната обстановка на пазара. Цената на м2 за строителя излиза максимум 500€, като в тази цена влиза и строителството и парцела.
    Да се продава на 1000-1200-1400€ m2 в град без никаква архитектура и инфрастуктура като София е нереално, естествено, че купувачите са ограничени като количество. Тепърва предстои спад в цените и доста хора, които купиха през 2017 и сега през 2018 ще издухат супата. Заедно с тях и строители които купуват на 200€ м2 през рзп парцели.

    Коментиран от #9

  • 9 Купувач

    9 24 Отговор

    До коментар #8 от "Брокер":

    До брокера, който знае как се строи - ПЪРВО си намери/купи парцел ама хубав нали?! ВТОРО - организирай всичко по строителната част! И НАЙ-ХУБАВАТА ЧАСТ - ЩЕ ТИ ИЗКУПЯ ВСИЧКО НА 550ЕВРО ОЩЕ НА ЗЕЛЕНО!!! АМАН ОТ КОМУНИСТИ!!!

    Коментиран от #11

  • 10 топли банички

    19 10 Отговор

    До коментар #6 от "българин":

    Направо се извиват опашки от желаещи пред всеки един от стотиците нови строежи (говоря в частност за Софето). Директно се организират търгове и хората наддават хвърляйки пачки. Кой ще ми разправя на мене, че не вървели. Даже не ги разбирам продавачите в момента - луди ли са на такива смешни цени да продават. Дано се усетят и качат поне 20% нагоре, то това направо е без пари...
  • 11 Брокер

    20 4 Отговор

    До коментар #9 от "Купувач":

    Нормалната печалба трябва да е 150-300€ м2, а не 500-1000.

    п.п. Пълно е с хора като теб които имат 5 - 10 псевдо огледа и си мислят че целия свят им е ясен.

    Коментиран от #13

  • 12 TnT

    24 6 Отговор
    Пазара на имоти в София е просто ужасен, такова чудо няма да видите никъде. Тръгвам да търся апартамент в центъра, харесвам - двустаен, 56 кв. отивам да го видя - цена 45000 евро. Такава дупка няма да ви разправям, дори двустаен е меко казано смешно, макс. 40 квадрата видях. Другото - тавани и мазета, стълбище, старо строителство. Минаха се 2 години купих друг апартамент в друга част на София тристаен 60 000 евро, 6 месеца по късно в същия район в същия блок но друг вход подобен апартамент в много по-плачевно състояние 70 000 евро. Стария двустаен в момента го предлагат за 63000 евро, дори ремонт не му е направен. Не може така мили продавачи, фирмите посредници са кожудери и ще ви обещаят че могат да ви продадат апартамена за милиони, но бъдете реалисти. Не продавайте евтино но не оставяйте и другите да печелят на ваш гръб. Да не говорим че посредниците са едно нищо, нито могат да гарантират проверките на имота нито ви предвагат кой-знае каква услуга.
  • 13 Купувач

    8 6 Отговор

    До коментар #11 от "Брокер":

    Не забравяйте, че има ПАЗАР и той е над всички - и продавачи и купувачи. Тези които, когато купуват наричат продвачите кожодери, един ден като застанат в тяхната роля стават кожодери на квадрат! Тя алчността е във всеки и пак ще се въна на "брокера" - когато построиш сграда и си определяш продажните цени се сети какви си ги писал тук!
  • 14 Брокер

    17 4 Отговор
    Пазара се движи от потребността, тоест от купувачите.
    В момента се купува защото дават кредити, хипотетично 70 000 € за двустаен с 85% финансиране за 25 години, излиза около 130 000€ (Без 5000€ нот. Такси и комисионна и това че ще се амортизира 3 пъти до 25 тата година)
    След 25 год като ти се наложи да го продадеш за 40 ще ревеш като малко дете.
    Хубавото на бг е, че както се казва хората нямат 2 по 1 обаче имоти си купуват. :D
    Пазар има и на красно село, върви там ги обеснявай тези хитри сентенции.
  • 15 аааааа

    21 1 Отговор
    човека в статията спомена чуждите инвестиции по една проста причина да покаже че никой няма интерес от нас и че пазара се води от вътрешни настроения и купувачи . Някой по запознат да ми каже с колко процента се вдигнаха цените на имотите през последните три години и с колко процента се вдигна средната работна заплата за същия период , защо си мисля че съотношението на ръста на двете няма да е пропорционално което води до извода за спекула и балон
  • 16 мунчо

    22 1 Отговор
    Искам да направя следния коментар: ходих на три огледа в Белград и един в Ниш - ново строителство. Апартаментите са с паркет (не ламинат!) и готова баня, кухня на плочки (включително стените), коридори на плочки. Брокерите казаха че това е стандарта от строителните фирми на издаване. В Нот. Актове и в обявите пише Чиста Светла Площ на жилищата - площта в която реално живее човек...

    Коментиран от #17

  • 17 Пчеличката Мая

    15 1 Отговор

    До коментар #16 от "мунчо":

    Не забравяй, че си в БГ
  • 18 Иванова

    11 2 Отговор
    Най-после да излезе една статия, която да отговаря на истината. Непрекъснато обяснявам на клиенти, че това, което се твърди за голям ръст на пазара не е точно така, както обясняват някои брокери! Нека да има повече колеги като Орлин Владиков, че много вече станаха лъжливите!
  • 19 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Еее":

    Аз бях на огледи в Сплит , потвърждавам стандартите от №16. Само в БГ се продава на щпакловка и замазка, даже без врати.....има просто правило идващо от покупателната способност ....около .200 средни месечни работни заплати за едно средно жилище, но във завършен вид без мебелите......Елементарна математика до 8 клас доказва че при по висока цена се компрометира изплащането на заема...... Имаме Математически Гимназии и добри математици ....Банките попитаите ги ЕЛЕМЕНТАРНО Е
  • 20 Бай станчо бате

    8 1 Отговор
    Нз къде си мислите че живеете че чакате ръст на пазара?????
  • 21 7777777

    8 1 Отговор
    Пазарът на имоти ще става все по-ленив и по-ленив.
  • 22 инфлация

    3 2 Отговор
    Ап. 1 : 2006 двустаен 56 кв замаска / ново 95 г в Редута над парк Гео Милев / София 35000 евра.
    Ап. 2 : 2011 двустаен 77 кв ново шпакл / замаска лукс сграда в Мараша / Пловдив 44000 евра.
    Ап. 3 : 2015 двустаен х/с/к 67 чиста площ старо след тотален ремонт в Пловдив / Семинарията €45000

    В момента цените са съответно:
    Ап 1 : 67000 евра продаден
    Ап 2 : 67000 евра продаден
    Ап 3 : 63000 евра продаден

    Купих си в Англия.
  • 23 Яз знам

    4 1 Отговор
    Ти като си купил в Англия е сега ще се оправиш

    Коментиран от #27, #28

  • 24 гощо

    4 6 Отговор
    Долавям жлъч и злоба на неможещи да си позвукят имот!?!? Та каквото и да дрънкат анализатори то не е 100% валидно за БГ действителността. В манталитета на Българина е заложено да ПРИТЕЖАВА СОБСТВЕН ИМОТ. Тук не сме като в държавите където масово се живее под наем. Тук всеки иска да си е негово,може да е малка душегубка но собствена. Моят дом моята крепост!!! Та заеми лихви балони и т.н. просто си ги боднете на шапката! И по време на така наречената криза пазара работеше! Тогава проблема беше,че повечето хора казваха сега не се продава имот и просто нямаше добри предложения,но появеше ли се нещо що годе ОК изчезваше веднага! Така,че аееее......вместо да злосторите тука се съсредоточета изкарайте мангизи и си купета собствен имот. Всичко което написах важи за София! Извън нея не мога да говоря!
  • 25 Оценител

    9 4 Отговор
    Пазарът е изкуствено завишен от неграмотни брокери, които не разбират нищо. Не е реално панелни апартаменти на по 30-40 години да струват колкото ново строителство. Та той половината им живот е минал. В момента в София се строи 1 милион кв.м жилищна площ. Един милион квадратни метра. Кой ще живее в тях? Да не говорим, че себестойността на кв.м е около 350 евро, а те ги продават за 1100+. Броят на сделките в София за Q4 2016 спрямо Q4 2017 се е увеличил с 11%(данни от агенцията по вписванията), а за същия период офертните цени са се повишили с 40%(данни от imot bg). Призовавам брокерчетата да се образоват малко, преди да започнат да работят. Обяснявайтв ги на някой друг, че няма балон.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 инфлация

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "Яз знам":

    Веднага отговарям.
    Апартамента в Англия го купих на търг с явно наддаване (snatchback). Спечелих от риска който си поех с 69-годишния lease и липсващ freeholder. Апартамента е етаж (спалня, хол и кухня) от красива викторианска къща на три етажа. Тримата собственици на етажите купихме сградата и земята от Кралицата и си удължихме lease-овете от 68 на 999 години. Сравнително рутинна авантюра която продължи една година и ни струваше £10 000 на всеки, или £26К за Кралицата и £4000 за адвокат, оценител и т.н. Тази покупка на къщата и земята, комбинирана с растящите цени, ми донесе печалба от £40 000 паунда. Отделно за две години £12 000 (чисто след всички разходи) доход от наеми от юни 2016 досега.
    Освен това си оставих един двустаен (2006) в Пловдив на Марица до Новотела. Купих го за €46000 през 2015. Санирахме сградата (четиримата съсобственици - никога не съм разчитал на държавата) Сега се оценява на €62000. А Юни миналата година си купих една 42кв чисти гарсониера лукс (води се двустаен ако беше нов). Сега ми го искат за €10 хиляди повече.
    Така че, колега, важното е не къде купуваш. Важното е КОГА и как купуваш. Ако смяташ, че Кралството ще стане нещо като България след Brexit, тук населението е 60 милиона върху площ не много по-голяма от България, и политиката е да се държат високи цени на имотите. Разбира се кризата винаги идва от тук, но след година вече е и в България. Нямаме икономики като немската, японската или китайската, които работят на нетна п
  • 28 инфлация

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Яз знам":

    ...печалба и една криза на кредита ги прави още по-силни.
    Хайде със здраве. ХРИСТОС ВЪЗКРЕСЕ !
  • 29 Бай Куй

    4 1 Отговор
    Пазарът на имоти в БГ е пълна трагедия! И в София е трагично и в прованса!
  • 30 dragula

    1 4 Отговор
    Този глупак ли е?
    Как точно да се поинтересуваш от плановете за развитие, дали ще има топлофикация, газификация или изобщо каквато и да е инфраструктура.
    И какъв е проблемът, че няма чужди инвестиции в жилищното строителство. Това даже е прекрасно.
    През периода 2003 - 2007 някои апартаменти се превъртяха и по 4 пъти през пазара от англичани, ирландци, испанци, евреи и т.н. с единствената цел да се продадат с печалба. Е в някои остана контрата и при продажбата си върнаха 40% от вложените средства.

    Коментиран от #32

  • 31 dragula

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Брокер":

    Това са едни от най-ниските печалби в бизнеса.
    Един литър кока кола струва 5 стотинки като добавим бутилка, етикет и става 2 л най-много 50 стотинки, а се продава на 2.20 - 3.00 лева. При бирата е същото.
    Една паста за зъби струва най-много 40 стотинки, а има и по 10 лева, една тениска най-много 5 лева, а има и по 100 - 200 лева.
    Аз не харесвам ново строителство и ако го забранят ще е супер. ;)

    Коментиран от #33

  • 32 Умен

    3 2 Отговор

    До коментар #30 от "dragula":

    Глупака си ти! За топлофикации и газификации питаш на място(на строежа) за инфраструктурата си има гоогле. А проблема в липсата на чужди инвестиции е явна. Цените са на нива и даже над тези от преди кризата а един голям фактор за високата цена тогава я няма(чуждестранните инвестиции). Също така не ми се вярва вътрешното търсене да е толкова голямо, че да компенсира тази липса. Все пак половин България е по чужбина, и млади и стари.
  • 33 Брокер

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "dragula":

    Доста елементарна логика имаш.
    Колата струва сигурно и 2ст, но формулата и струва милиони.
    Тениските за 5 лв, често се продават за 3 лв.
    Нз кога си правил паста за зъби, че и правиш анализ.
    Това за забраната на ново строителство е без коментар като мисъл.
    Накратно няма как IQ ти е да е повече от минимално двуцифрено.