Last news in Fakti

7 Април, 2018 00:30 17 477 9

Великолепната четворка - кой тип мъж да изберете

  • великолепна-
  • четворка-
  • тип-
  • мъж-
  • психика-
  • архетип

В дебрите на мъжката психика...

Великолепната четворка - кой тип мъж да изберете - 1
Снимка: Shutterstock

На коя жена не й се е искало или налагало поне веднъж в живота си да бъде „спасена” от мъж? Дори най-върлите феминистки не могат да отрекат, че подобна еретична мисъл им е минавала през главата. В жените е заложено генетично да търсят помощ и да искат да ги поглезят, независимо дали става въпрос някой да им ремонтира колата или да им купи цветя. А и на мъжете това определено им харесва, стига жените да знаят как да си го поискат.

Психолозите отдавна са открили, че това заключение е правилно и са определили четирите основни архетипа при силния пол, които дават основен ориентир в дебрите на мъжката психика, пише rozali.com. И ако успеете във всеки мъж да разпознаете кой архетип преобладава, можете да сте сигурни, че разполагате с необходимата за емоционалното ви събуждане четворка аса:

Воин-завоевател-ловец

Воин-завоевател-ловец е най-старият архетип в човешката история. Такъв тип мъж се е разхождал на воля още в праисторически времена в търсене на прехрана за себе си и ближните си. На него му се е налагало да изобрети оръдията и да води битки. Затова и в този типаж най-силно е залегнало желанието да защитава околните. От този архетип по-късно са се развили рицарите, а в приказките именно в него ще припознаем героя, който ще спаси принцесата.

Всеки мъж открива в себе си воина-ловеца още в най-ранна детска възраст, когато инстинктивно има желание да удря с камъни приятелчетата си или да се ежи с напетото си поведение. Такъв тип мъже обичат да покровителстват околните и винаги да са прави. Затова не влизайте открито в спор с тях, а кротко им влезте под кожата с погледа на кошута и пърхащите ви мигли.

Ако сте мъж и такъв архетип е във вашето обкръжение, просто приемете, че той винаги ще е на по-ръководен пост от вас и ще изкарва повече пари, защото лидерството му е в кръвта. Днешните филми обичат героите, най-вече защото публиката ги харесва, и затова щедро й предлагат от захаросани варианти като Люк Скайуокър от „Междузвездни войни” до по-брутални версии като тази на Колин Фарел в „Зов за завръщане”. Това е стабилният тип, който можете да си вземете за съпруг и да сте сравнително спокойна, че ще ви е мирна главата, стига да можете да го оставите, поне привидно, да командва парада.

Откривател

Откривателят е вторият архетип, който всеки мъж открива в себе си. Забелязали ли сте, че като малки някои момчета предпочитат да се ровят в пясъка и да вярват, че ще намерят скрито съкровище, отколкото да се бият със съучениците си? Ето това са бъдещите откриватели. При този вид не говорим единствено за смели визионери като Христофор Колумб едно време.

Лесно ще разпознаете съвременните Колумбовци: те са въоръжени с последния модел телефон, лаптоп и телевизор, обличат се по последна мода и винаги са на "ти" с новостите, независимо в коя област.
Но бъдете особено внимателни с подобен тип мъж: той е откривател и по отношение на нежния пол. Всички женкари са подвластни на този архетип, но затова пък трябва да се признае, че чарът им е неустоим. Обичат експериментите, включително и в секса. Те са задължителното присъствие при откриването на ново заведение в ежедневието и имат заслуги при изстрелването на космически совалки при изключителни случаи.

Основният им недостатък е непостоянството им, което им пречи да се издигнат в кариерата, колкото воина-ловец.

Търговец

Търговецът е този, който някои психолози свързват с образа на мошеника, а в приказките той е претворен от клоуните и магьосниците. Макар и думата „мошеник” да има негативно значение, в днешно време почти всички, които работят със словото, спадат към този архетип. Търговецът е блестящ, както по време на сделки, така и при водене на преговори. Той се изявява успешно като PR, журналист, дипломат, политик.
Жените обичат търговците, защото остават омаяни от красноречието и от знанията им, но трябва да внимават доколко думите отговарят на делата им.
Този архетип се влюбва рядко, но когато това стане, може и да е верен. Дрехите отговарят на социалния му статут, и когато той е висок, този тип мъж обича да е стилен и да буди възхищение с елегантността си.

Творец

Творецът е архетипът, който мъжът открива в себе си най-късно. Той е свързан с креативната страна и затова точно това е типажът, в който най-малко се проявява мачото. А затова, да си признаем, е необходима известна зрялост. Творецът е съзидателен и трудолюбив, макар и малко отвеян. Той успешно се справя с длъжности като артистичен директор или IT специалист. Разбира се, творците са не по-малко привлекателни за жените от воините. Докато завоевателите мислят как да ни прелъстят с подаръци и загриженост, творците са тези, в които обичаме да се влюбваме. Те ще ни говорят захаросани приказки в лунните нощи, ще ни гледат в очите, а не в деколтето и ще ни ухажват по романтичен начин.
Творецът е добър за съпруг, ако сте еманципирана жена, която държи на свободата си /а такава той ще ви предостави/, в противен случай неговата разсеяност и небрежност към финансовите дела в крайна сметка ще ви изнервят.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 vasik atanasova

    9 4 Отговор
    най ми е добре с няколко мъже

    Коментиран от #2, #9

  • 2 Гост

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "vasik atanasova":

    Четирима става ясно. От всекиго по нещо, но най-важното се крие в портфейла и панталона.Колкото повече, толкова повече. Ако може скачени белези да бъдат и за завоевателя,откривателя,твореца и търговеца. Тогава във всеки с тея белези ще бъде асоциран и съответния тип. От всеки по един де ;)
    Хахаха
  • 3 БайТози

    9 0 Отговор
    Вене, баш за Велик ден толкова глупости бива ли?
  • 4 ДЕДО ВЛАДИКА

    20 0 Отговор
    Четири студентки се прибират в общежитията. Токът спира, а на входа им пиян спи на земята. Първата му бърка в гащите и казва:
    - Това не е приятелят ми.
    Втората му бърка в гащите и казва:
    - Наистина не е приятелят ти.
    -Третата му бърка в гащите и казва:
    - Момичета, тоя не е от нашия блок.
    Четвъртата му бърка в гащите и казва:
    - Даже не е и от София

    Коментиран от #5

  • 5 222

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "ДЕДО ВЛАДИКА":

    И последна бърка Вени. И после написва статия.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Овчар

    2 0 Отговор
    Вени, Вени, Вени..... Малка си още и не знаеш, но в недалечното минало битуваше следната максима:
    "Всяка една жена иска да я ухажва офицер, да я издържа миньор и да я люби ОВЧАР". И ако първите две категории мъже вече не са адекватни на нашето съвремие в какъвто и да е аспект, последните стоят неизменно на първа позиция гордо развявайки своето неподражаемо достойнство!
  • 8 Еехх... :)

    0 0 Отговор
    Жени... След като ги спечелиш (независимо как) или ще те гледат предано в очите с влажен поглед, или ще ги смениш. Като първото не пречи на второто.
    А за женените - не ги взимай насериозно, но ги наблюдавай внимателно.
  • 9 :D :D

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "vasik atanasova":

    Ако 1 не ти стига, значи и 10 като него да имаш - все същото ;)