5 Април, 2018 16:00 2 192 7

Защо пожарът в Сибир вреди на Путин повече от аферата "Скрипал"?

  • кемерово-
  • сибир-
  • пожар

Трагедиите в Русия се разиграват заради нехайство и корупция, но нищо не се променя

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Почти всяка година в Русия се случва трагедия, чиято причина лесно може да се установи – нехайство и корупция. Този път се случи в търговски център в сибирския град Кемерово, на около 3000 км източно от Москва. На 25 март пламъци избухнаха на горния етаж и бързо се разпространиха на площ от 1600 кв. м. Търговският център "Зимна вишна”, предпочитан предимно от семейства заради киносалоните си и възможност за детски игри, беше открит през 2013 г. По време на трагедията там се намираха стотици хора. По официални данни сред пламъците са загинали 64 души, 41 от тях деца. Повечето от жертвите са изгорели живи зад заключените врати на киносалон на последния етаж. Най-младата жертва е на две години.

Русия скърби и се пита:

"Как е могло да се случи? Защо пожарната закъсня? Защо охранител е изключил алармата, след като е получил сигнал за пожар в сградата? Защо са били заключени вратите на киносалона? Защо са били блокирани аварийните изходи?"

Обстоятелствата, причинили огнения ад, продължават да са загадка. Пълзят и слухове, че действителният брой на жертвите е далеч по-голям, властите таят истината. В крайна сметка след пожара много хора се смятат за безследно изчезнали.

В Кемерово хората излязоха по улиците и настояха за отговори. Преди всичко от един човек - Владимир Путин. Той се отправи към мястото на трагедията, появи се с тъжно изражение на лицето, но се срещна единствено с управляващия елит, не и с гражданите. Путин говори за "престъпно нехайство и безотговорност". Обеща всички виновни да бъдат привлечени под отговорност.

"Всички, които трябва да дадат отговори, ще ни ги дадат", заяви стопанинът на Кремъл.

За мнозина руснаци това са празни думи. Твърде често вече са чувани от Кремъл. Година след година. Катастрофа след катастрофа. Сега хората искат да видят падането на глави. Не само на губернатора Аман Тулеев, на заместника му Сергей Цивильов, а и на Путин. (Тулеев онзи ден подаде оставка, а на негово място бе назначен Цивильов - б.р.)

В центъра на Кемерово демонстрант се провикна:

"Според мен отговорност носи правителството, което е начело на страната ни. Броят на пожарникарите не беше достатъчен. Най-богатата държава не разполага с достатъчно хеликоптери".

Видеото бързо беше разпространено в туитър.

В социалните мрежи хората не се боят да обвинят Путин за трагедията. Що се отнася до външната политика, руснаците изобщо не се интересуват от скандала около атентата срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал. Руснаците вече привикнаха да ги винят за всички злини в света. Но катастрофата с пожара отново насочи погледите към вътрешната политика.

Трагедията в Кемерово обърна на 180 градуса настроенията в страната. Отшумя опиянението след победата на Путин на президентските избори. Само след десет дни празничното настроение отстъпи пред скръбта. Катастрофата, която първоначално държавните медии се опитаха да прикрият или омаловажат, за мнозина се превърна в олицетворение на корупция сред политическия елит на ерата Путин.

За някои чашата преля, когато в помещението на сформирания кризисен щаб бяха окачени портретите на Путин и Тулеев - още докато пожарът бушуваше в търговския център. За други това беше поведението на губернатора Тулеев, който първоначално обруга демонстрантите в Кемерово, след което помоли Путин за извинение заради създадените неприятности поради пожара. За трети пък чашата преля, когато вицегубернаторът Цивильов обвини близките на жертвите, че искали да извлекат ползи от трагедията.

След всяка трагедия руснаците се надяват положението да се подобри. Обикновено обаче само малцина местни политици или чиновници губят постовете си. Нищо повече не се случва. И малко по-късно всичко отново се повтаря.

И след пожара в Кемерово ще има няколко изкупителни жертви. Вече бяха задържани петима заподозрени, сред които шефът на фирмата, която стопанисва търговския център и един охранител. Следствието се води по подозрение в убийство по непредпазливост, погазване на противопожарните правила и предлагане на необезпечени от гледна точка на сигурността услуги. Нищо повече.

Точно така се е подхождало и при други трагедии, примерно след опустошителен пожар в Перм през 2009 г. Тогава по време на огнено шоу в нощен клуб загинаха над 150 души. Повечето се бяха задушили или стъпкани до смърт в суматохата. Надигна се огромен протест, но нищо не се промени.

Дали след катастрофата в Кемерово ще има промяна, тепърва ще се види. Най-вероятно Путин не си е представял така началото на поредния му президентски мандат.

Елен Ивитс е журналистка от германското сп. "Щерн", откъдето препечатваме публикацията с незначителни съкращения. Преводът е на Клуб Z.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истината е пред теб

    13 2 Отговор
    зависи,за да се пишат подобни статии,дори от чужденци се изисква огромни познания и опит,както и информация от първа ръка.Спецификата на проблема е ч това ,че повечето анализатори пропускат много важни елементи от пъзела.Защо в един сравнително малък град в детски клуб преди Великден става пожар и е изключена противопожарната с-ма и затворени аварийните изходи... отговорете си сами
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Да го кажем направо.

    8 5 Отговор
    Ами много просто бе господа от Z..защото това е болка за целият руски народ и точно Путин споделя с тях тази трагедия. И го боли много повече за пожара и загиналите -защото заради няколко немърливци и безотговорни типове стана тази трагедия..А случая с двойният агент е ясен от самото начало-британска интрига съшита с бели конци-защо му е на Путин да се притеснява в случая,?? Та господа грантаджии от клуб Z --не се опитвайте да правите политика от тази ужастна трагедия.
  • 4 патриотъ

    8 3 Отговор
    Клуб Z,друго не могат да измислят-кошка бросила котят,это Путин виноват!!!
    Бравоооо,трябва да им дадем медал.....тиквен,за тъпи,по-тъпи,най-тъпи!Господа,много сте жалки!
  • 5 ЕДИ КОЙ СИ

    3 1 Отговор
    ДА СЕ ТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ ОТ ПРЕКИТЕ ВИНОВНИЦИ....ТОВА Е...
  • 6 Наблюдател

    0 2 Отговор
    Путин веднага трябва да си подаде оставката!
  • 7 Защо бе

    0 0 Отговор
    Защо,като стане нещо в БЪЛГАРИЯ,е виновен Борисов,а като стане в РУСИЯ нещо трагично е невинен Путин?Бог да прости дечицата.Не че очаквам смислен отговор,но си помислете,загинаха много невинни хора.