Last news in Fakti

2 Май, 2018 09:07 3 777 1

Как фирми блокират проекти за милиони левове

  • обществени поръчки-
  • пловдив-
  • блокиране

За съжаление, вече е практика да се блокират проекти за милиони левове от страна на фирми, чийто минимален капитал за учредяването им е само ... 2 лева. Държавата, от своя страна, признава, че няма какво да направи и се оправдава със закона. Новият пример е блокираната обществена поръчка за пловдивското „Кукленско шосе”, чиято стойност е 6 млн. лв.

Двамата „застрахователи” Димчо и Станко удариха за 5 дни 14 поръчки с жалби в КЗК в общините София, Пловдив, Търговище, Смолян, Любимец, Твърдица, Черноочене, Велинград, Симеоновград и Вършец, съобщава Trafficnews.bg. Това се случва на фона на блокираната поръчка за Кукленско шосе за 6 млн. лева в Пловдив, който е поредният блокиран обект под тепетата.

Тандемът управлява компанията „Зара брокер”, която е с капитал от едва 2 лева. Съдружници в нея са 32-годшният Станимир Каратанев и 48-годишният Димчо Димов, които са регистрирали компанията.

От профила на 32-годишния Станимир става ясно, че той работи като багерист в строителна компания. Завършил е средно-специално образование в родния Чирпан, а страстта му са бързите скорости. За разлика от него 48-годишният Димчо от Стара Загора не е написал с какво се занимава. От профила му личи, че е семеен човек и пътешественик.

Именно пропуските в Закона за обществените поръчки позволят да се стигне до абсурдната ситуация фирма с учредителен капитал от 2 лв. да блокира обществени поръчки за милиони левове. Сега действащото законодателство позволява на абсолютно всички фирми да влизат в графата на „заинтересовани лица”. По закон такова лице е всяко, „което има или е имало интерес от получаването на общества поръчка и на което е нанесена или може да бъде нанесена вреда от твърдяното нарушение“.

По този начин се образуват и „кухите” фирми, чиято дейност е единствено и само блокиране на поръчки. Сценарият е един и същи, а именно – жалба в КЗК и спиране на изпълнението на поръчката. Следва отказа от институцията и дело във ВАС, на което обаче не се плаща задължителна вноска. Така жалбата е отхвърлена, но щетите са нанесени – поръчката е спряна за немалък период от време.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айдукат

    31 0 Отговор
    Ако подобни "жалби" се гледаха бързо и в срок, а не с размотаване, въпросните фирми нямаше да съществуват.