Last news in Fakti

6 Април, 2018 09:10 1 128 0

Пуснаха Пучдемон под гаранция

  • карлес пучдемон-
  • каталуния-
  • испания-
  • германия-
  • съд-
  • гаранция

Испания иска екстрадирането на бившия каталунски лидер

Пуснаха Пучдемон под гаранция - 1
Снимка: БТА/ AP

Германският съд пусна под гаранция бившия премиер на Каталуния Карлес Пучдемон, който е преследван от властите в Мадрид заради това, че организира референдум за независимост, съобщи „Ройтерс“.

Като определи гаранция в размер на 75 хиляди евро, германският съдия постанови, че Пучдемон може да бъде екстрадиран на основание обвинението за разхищение на публични средства, но не и по обвинението за бунт. Магистратите отбелязаха, че в наказателния кодекс на тяхната страна „бунтът“ не се определя като престъпление.

Сходният термин - „измяна“, е неприложим в случая на бившия каталунски премиер, тъй като с действията си той не е предизвикал насилие. Лидерът на каталунските сепаратисти е в изгнание от няколко месеца. На 25 март германската полиция го задържа в изпълнение на европейска заповед за арест. Това доведе до демонстрации пред германското консулство и размирици в Барселона.

Решението за евентуално екстрадиране на Пучдемон ще бъде взето в 60-дневен срок. Испания зачита решението на магистратите, съобщи правителството в Мадрид. От там заявиха, че испанските съдебни власти ще намерят начин да приложат испанските закони в съответствие с постановлението на съда. Мадрид обяви референдума за независимост на Каталуния като нарушаващ конституцията на страната.

Пуснаха Пучдемон под гаранция
Снимка: БТА/ AP


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: