Last news in Fakti

7 Април, 2018 21:51 12 047 30

Историята на Стамат - доматът, който от 4 месеца стои в хладилник и още е свеж

  • домат-
  • стамат-
  • история-
  • софия-
  • свеж-
  • след 2 месеца

Биляна от София го купила от хипермаркет, после го забравила, а когато го открила отново му дала име и…

Историята на Стамат - доматът, който от 4 месеца стои в хладилник и още е свеж - 1

Всички знаем историята за вечно свежия хамбургер от световноизвестна верига за бързо хранене. Виждали сме я, чели сме я и сме я слушали в най-различни варианти. Едва ли обаче, някой от нас е предполагал, че може да чуе същата тази зловеща история, но хамбургерът в главната роля, да е заменен от ... домат. Точно така домат - храна, която се предполага, че е здравословна и полезна.

Историята на вечно младият домат е разказана от една жителка на столицата, която иска да опише по хумористичен начин с какви боклуци и отрови можем да се сблъскаме в родните магазини.

Историята се върти около домат… съвсем обикновен, купен от магазина домат. В действителност обаче, тя е много поучителна и разкрива доста стряскащи неща за храната, която ядем..

Биляна я е публикувала в профила си във Facebook.

Всичко започва на 5 януари, когато младата жена си купува домати от столичен хипермаркет.

Месец и половина по-късно тя забелязва, че в хладилника случайно е останал, забравен, един от доматите. Изненадата, която се изписала върху лицето на жената обаче, нямала нищо общо с факта, че е забравила домата, а, че той дори не бил променил структурата си, камо ли по него да имало каквито и да е следи от разваляне.

Историята на Стамат - доматът, който от 4 месеца стои в хладилник и още е свеж

"Значи това не е домат. Купих си го на 5 януари. Гледам си го в хладилника, дадох му име Стамат. Той младее, но не старее. Моля не купувайте и не яжте роднините на Стамат", пише Биляна в профила си във Facebook.

Два месеца по-късно историята има продължение: "Днес е голям ден. Стамат празнува два месеца от както е част от моето семейство. Вижте колко е свеж и жизнен след двумесечен живот в хладилника. София Лорен, крайно време е да заживееш в хладилник!"

Четири месеца след злополучното появяване на Стамат в живота на Биляна настъпва обрат: "Добро утро от мен Стамат. Тази сутрин се събудих с писък… олеле, аз остарявам. Вярно е, че навърших 4 месеца, но някак рязко съм се сдобил с няколко бръчки… ужас! Дали да се обърна към доктор Енчев? Или да си купя крем против бръчки? Приятели помогнете ми, как да опъна "фейса"… живее ми се поне до лятото."

Историята на Стамат - доматът, който от 4 месеца стои в хладилник и още е свеж


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ABV

    60 1 Отговор
    Домат от Би...ла от Сандански.....свеж.....завинаги!Винаги свежи...;-))))
  • 2 Иво

    63 0 Отговор
    Това ми се е случвало и на мен ,домати купени,забравени и след месец и нещо копувам нови от магазина,отварям чекмеджето и никаква разлика ....Старите не бяха мръднали за 45 дни.Занчи са били СТАМАТИ И ТЕ!!!

    Коментиран от #4

  • 3 знаещият

    62 1 Отговор
    Long shelf life...Нови сортове домати измислени преди години,които са красиви,еднакви и имат дълъг живот. Лошото е че тези фалшиви домати изместиха истинските от пазара.
  • 4 Японеца

    42 3 Отговор

    До коментар #2 от "Иво":

    Същото е със всички майонези, кетчуп и сосове по морето и дюнерите!
    А наздраве баламурници!
    Що ги ядете?
    - Ами сладко ми е, шъ иам и креМвирши, вкусни са!
  • 5 САП

    55 3 Отговор
    Изобщо не се изненадвам.

    Зеленчуците отдавна се превърнаха в промишлен стока. Едно от изискванията на хипермаркетите е дълъг живот на рафта.

    Как се постига.

    Първо селекция и генна манипулация тези домати макар и червени на практика не са узрели. Специалистите ги наричат фуражни не случайно.

    Второ химическа обработка с препарати. По време на растежа. Оранжериите се запълват до определено ниво 30-40 см от терена(до 50-60% от височината на растението) с въглероден двуокис (СО2). Това води до ускорен растеж( един вид допингиране).

    Трето берат се на жълта звезда (само върха на домата е започнал да пожълтява) доузряват по време на транспорта и складирането.

    Четвърто за да издържат складиране транспорт и доставка се обработват със химически препарати.

    После се чудете, че нямат вкус на домати.

    Отглеждал съм домати в продължение над 10 години и в последствие ми се е налагало да се занимавам с изграждане на оранжерии.

    Аз обичам да ям домати, но през зимата не купувам и избягвам да ям домати. Причината не финансова.

    През лятото обикновено денем не ми стигат 2-3 килограма домати, но домашно отгледани.

    Всички казват много са полезни зеленчуците и плодовете, но след това, което знам от опит. Съм убеден, че това не се отнася за тези от хипермаркитете, особено извън сезона им.
  • 6 Koko

    22 5 Отговор
    Билянче, кво се чудиш?
    Купила си си домат на 5-ти януари.....!
    Голямо откритие си направила, евала.
  • 7 DON DOMAT

    14 41 Отговор
    Тук нещо не се връзва:
    1. помним точната дата, на която сме купили домати????
    2. после не помним, че имаме домат в хладилника???
    3. доколкото мога да смятам от 5.01 до днес има 3 месеца и 2 дни, а не 4 месеца, както е написано....????
    нещо с тази статия се мъчат да ни внушат нещо ли????не че съм ЗА тези "истински" зеленчуци в хипермаркетите, ама нека "журналистите" да гледат все пак какво послъгват...
    на последната снимка не виждам свеж домат, плюс това да не забряваме факта, че сегашните "умни" хладилници могат доста време да държат храната свежа, и особено ако тя не се опира директно в друга, за да се развали по-бързо....не се знае и колко са били узрели доматите, така че .....преценявайте.... аз няма да повярвам на този фалш...а вие?????
  • 8 Голем смях

    13 23 Отговор
    От 5.01 . до 5.04 са три месеца .И явно тримесечния домат си е доста спаружен.Какво е очаквала домакинята след ..престоя в хладилника посред зима? Бели червеи или доматено пюре.Представете си каква е чистофайница,след като три месеца не знае какво има в хладилника си.Скоро може да намери и шест месечно кисело мляко.Почти невкиснато и ставащо за таратор.Интересно,дали на домата е имало дата или от три месеца не е купувала домати.Сега да си купи един селски домат,да го остави три месеца и резултата ще е същия.

    Коментиран от #15

  • 9 сравнение

    16 9 Отговор
    знаете ли че , в САЩ са променили срока за погребение в един гроб на втори човек от 8 на 10 години.
    Извинете ме за лошия пример.

    Коментиран от #28

  • 10 грозд

    35 3 Отговор
    ХИМИЯ ХОРА ХИМИЯ ИСТИНСКИ ЗЪЛ КАПИТАЛИЗЪМ, КОИТО ЧАС ПО-СКОРО НИ УМЪРТВЯВА!!!!
  • 11 Андрей Николов

    13 3 Отговор
    Яжте, яжте :)
  • 12 Ник

    27 2 Отговор
    При мен се случи почти идентично! - Купих едни домати в Била и след месец установих че не са "мръднали".
    - Във връзка с вредните храни, с които ни тъпчат немските вериги- Била, Кауфланд, Метро и т.н. скоро установих по себе си следното:
    За един мъж по подобие на мен около 100те кг., количеството храна за деня се движи от 1 до 2кг. - Тук включвам всичко, което консумирате! - От хляба, до олиото, солта и захарта.
    Като се загледах в етикетите на това което консумирам... - Установих, че 30% от съдържанието на храните са стабилизатори, овкусители, оцветители, подобрители и каквото се сетите.
    - Каква е простата сметка? - Ако консумирате 1 кг. храна на ден, то 300гр. от нея е чиста проба отрова. Респективно при 2 кг. храна получавате около 600 грама от цитираните по- горе химикали.
    В тази връзка Ви питам, при подобна консумация на химикали учудвате ли се защо смъртността и не лечимите заболявания се увеличават?

    Коментиран от #14

  • 13 Xaxa

    26 3 Отговор
    Капитализма е така , и докато не се заличи и забрани със закон, дотогава няма да има оправия. Всеки търси печалбата и пет пари не дава за природата и човешкото здраве. Мотото на капитализма е да печелиш колкото се може повече. При капитализма няма морал, има само цифри. Няма какво да ви учудва , че домат държи 1-2 месеца, дори и 2 дни да държи не си мислете, че е БИО. Над 95% от храните са пълни с химия или са ГМО. Много хора се заблуждават, че капитализма е донесъл прогрес, но това почти не е така. Нито Айщайн, нито Тесла, нито Галилей, нито много други учени са били материалисти и са печелели милиони. Големите пари ги взимат финансистите и директорите приближени до властта. Богатите си ядат БИО и хич не им дреме за раята. Бъдещето е пластмасово! Който е живял през комунизма или социал-демокрацията в Европа до 1990-та година, да се чуства горд и да благодари на Господ

    Коментиран от #18

  • 14 К.К.

    15 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ник":

    Японците затова живеят по-дълго, като са дребни по-малко храна по-малко отрови

    Коментиран от #17

  • 15 Гост

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "Голем смях":

    За киселото мляко на близо половин година съм го изживял. Последно като разчиствах хладилника изхвърлих някоко. Не ме им имаше нещо, но все пак бяха изтекли преди месеци. Е*ена
  • 16 Ефтини сензации

    15 1 Отговор
    И де тука е новината?
    Истерия някаква видя тука и непознаване на природата...
    Баба преди 30 години, като дойде есента и преди първата слана обираше останалите зелени домати.
    Същите се подреждаха в мазата на маса постлана с весник "работническо дело", щото този вестник само за такива неща ставаше. Всеки ден се преглеждаха за загнили и загнилите се изхвърляха.
    Така имаше домати до нова година, е вярно вкуса им не беше като на тези зрели на слънце в градината.

    Втори пример - как се ядяха ябълки до март месец. Пак без никакви химии, само с един прост начин за запазване.
    Като му дойде времето за бране, се отива в гората намира се папрат - градските чада с умните хладилници да ползват гугъл да видят какво е папрат.
    Набира се солидно количество и се постила на земята от източната страна на къщата до стената. След което ябълките се подреждат и завиват с папръатта. Переодично се преглеждат и мятат в градината загнилите - защо в градината, ми изгнилите плодове са си чиста тор.
    Така имахме свежи ябълки до март. Защо до март - ми много просто изяждахме ди до тогава.
    По подобен начин съхранявахме и тикви, круши и какво ли още не.

    Така, че госпожата с умния ладилник дето освен студ и влажност потдържа да не се чуди много, хората мноого преди нея са открили топлата вода. Нищо чудно домата да е нямал нищо и само заради подходящата среда да е оцелял толкова. Но, предвид произхода му, най вероятно е омазан с консерванти и те му помагат да остане
  • 17 Валя

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "К.К.":

    Спомнете си филма "крилце или кълка"с Люи дьо Финес...още тогава ни предупреждаваха за пластмасовите боклуци,които ще ядем!!!!
  • 18 Ефтини сензации

    2 10 Отговор

    До коментар #13 от "Xaxa":

    Ефтина пропаганда на бивши партийни величия. Само такива представители на простолюдието могат да хвалят една диктатура довела до унищожаването на България...
  • 19 Радо

    5 1 Отговор
    Затуй бак ту дъ нейчъ, човек е създаден да живее сред природата, или поне близо до нея....стига сте се тъпкали в големите градове, една позната преди време написа, че по селата нямало медицинска помощ и било рисковано на стари години да се живее, без да си дава сметка, че като живее на село вероятността да опре до доктор е много по-малка....тези които живеят срещу болниците са най-добре излиза!!
  • 20 Четец

    4 1 Отговор
    Домата е GMO!
    В стената му има едни бели нишки които го пдържат здрав при транспорт. LSL- ген.
  • 21 Българин

    3 0 Отговор
    Стамат е още бебе ! Остаря ли киселото мляко, което една жена е "отглеждала" една година в хладилника ?
  • 22 Киркор

    1 1 Отговор
    С новите марки хладилници е така!!!
  • 23 Гост

    1 0 Отговор
    Преди години умишлено отворих и сложих в шкаф кофичка кисело мляко "На баба" 4,5%.

    След месец се беше покрило с плесен, а отдолу си беше същото "мляко". Грам не беше променило вкус
  • 24 Публиката

    2 0 Отговор
    ГМО
  • 25 Хасан

    2 3 Отговор
    Ако консумираме храни с изкуствени добавки имат дълъг живот и не се развалят..то и ние ще имаме дълъг живот и няма да се разввлим...е не всички де
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Аз Варна

    4 0 Отговор
    Съжалявам да отбележа това,но когато човек почине,се разлага много по-бавно в следствие на приеманите храни съдържащи ГМО.
  • 28 зара

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "сравнение":

    Веднага и в БГ да се промени от 7 на 14 години
  • 29 дедо ви

    0 0 Отговор
    Преди седмица се зачетох в опаковка от хляб- Грахам! Ами той съдържа по-вече химия от аптеката. После сравних и другите видове- същото съдържание....
  • 30 гост

    0 1 Отговор
    Купувайте от малките квартални зеленчукови магазини, да го помиришете и да усетите поне, че може да има нещо истинско в него. Също така оттам ще ви кажат произхода, кой е по-добър, кой как е гледан, добрите търговци са човечни и знаят това. Дайте 50ст повече, но купете нещо добро, във веригите няма да намерите такова.